Sağlık
  • 22.5.2019 00:40

İşte bilimsel açıdan karpuzun faydaları

Yaz mevsiminin belki de en sevilen meyvesi olan karpuzun faydaları ve zararları nelerdir? İşte bilimsel çalışma sonuçları...

Karpuz yaz mevsiminin belki de en sevilen meyvesidir. Serinletici ve lezzetli olan bu meyve ayrıca hararet kesici etkisi ile liste başı olmayı hakeder. C, A ve B vitaminleri, karbonhidrat, protein ve lif açısından da zengindir. Ayrıca demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi minerallerin yanı sıra çeşitli enzimler ve doğal şeker içerir. 100 gr. karpuzda 6 gr. şeker bulunur. Yağ veya kolesterol içermeyen bu meyvenin sağlığa birçok faydası vardır. İşte karpuzu sık tüketmemiz için nedenler ve karpuzun faydaları;

Böbrek Sağlığını Korur

Doğal bir diüretik (idrar söktürücü) olan karpuz, böbrekleriniz için oldukça faydalıdır. Vücudun zararlı toksinleri boşaltmasına yardımcı olur, karaciğeri temizler, böbrek fonksiyonunu uyarır ve kandaki ürik asidi azaltır. Bu sayede vücuttan zararlı maddelerin atılımı hızlanır. Böbreklerde görülen iltihabın atılmasını kolaylaştırarak böbrek sağlığını korur. Not: İleri böbrek problemi yaşayanların karpuz tüketimi tavsiye edilmemektedir.

Kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan Basıncının düzenlenmesine de yardımcı olduğu biliniyor.

Ayrıca karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerdiğini belirten uzmanlara göre, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor.

Uzmanlar, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve Bağırsak Kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı Madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.

Karpuzun içeriğinde bol miktarda bulunan laykopen Maddesi, vücudu kansere karşı koruyor. Laykopen maddesinin kansere karşı koruyuculuğu A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla.

Havaların ısınmasıyla birlikte alışveriş merkezleri ve manavların reyonlarını süslemeye başlayan karpuzun, içeriğinde bol miktarda bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor.

Yaz mevsiminde bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Karpuz, yüksek miktarda su içerdiği ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlar.

Karpuz, bir yıllık ve otsu yapısı ile birlikte vücut için temizleyici bir özellik taşımaktadır. Özellikle içerisinde bulundurduğu laykopen maddesi sayesinde vücudu kansere karşı korumaktadır.

Vücut açısından bu denli önemi bulunan karpuzun, vücuda olumlu yönde etki edebilmesi için tüketiminin de doğru olması gerekiyor. Eğer yemeklerden önce karpuz tüketilecek olursa vücut sağlığı açısından çok daha iyi sonuçlar alınabilecektir. Fakat yemek sonrasında tüketilecek olursa hazmı zorlaştıracak ve vücut sağlığı açısından faydaları gözlenemeyecektir.

Son olarak belirtmemiz gerekirse yaz aylarında karpuz tüketiminin bol seviyede olması meshane ve böbreklerdeki taşların ve kumların dökülmesi konusunda büyük kolaylık sağlayacaktır.

Tehlikeli ikili: Karpuz-peynir 
Yaz geldiğinde Türk damak zevkleri arasında “karpuz-peynir” ikilisinin yarattığı lezzetin apayrı bir yeri var. Gerçekten de tadına doyum olmuyor. Ama tehlike de burada başlıyor. Aşırı karpuz peynir hemen kilo aldırıyor. Yazın diyet yapanların ve öğünü hafif geçirmek isteyenlerin tercih ettiği “karpuz-peynir” ikilisinde aşırıya kaçıldığında kilo fazlası da kaçınılmaz oluyor. Ayrıca olgunlaşmamış ya da çok beklemiş karpuzun bağırsak faaliyetlerini bozması ve mide bulantısına neden olması da bir başka şikayet konusu. Bu seçime de dikkat etmek gerekiyor.

Güncellenme Tarihi : 22.5.2019 00:52

İLGİLİ HABERLER