Gündem
  • 29.10.2005 08:05

İŞTE 'CEHALETİN' TUTANAĞI!..

Devletin şefkatine sığınan çocukların emanet edildiği ellerin de ‘ehil olmadığı’ ifade tutanaklarına geçti.

Hiçbiri sosyal hizmet uzmanı olmayan bakıcılardan, okur-yazar bile olmayan Nezaket Demirtaş’ın tahsil durumu, ‘cahil’ olarak yazıldı. Dayak atmakla suçlanan bakıcıların birbirlerinden farklı ceza yöntemleri olduğu da ortaya çıktı. Kimisi bacaklara, kimisi kafaya, kimisi kollara vuruyor. Bakıcıların ürperten ifadeleri şöyle:

Şefika Solmazgül Temizlik işçisi olarak yuvada asgari ücretli olarak çalışmaktayım. Eğitmen gelmediği için her hafta ben 17 çocuğu tek başıma banyo yaptırmaktayım. Banyo yaptıkları sırada çocuklar birbirlerinin pipisini çektikleri için çocuklara kızıp hamam tasıyla dövdüm. Tek başıma hakim olamıyordum, sinirlenip terlikle ve elimle korkutma amacıyla dövüyordum. Naciye Tutal’ın da çocukları kaysı dalıyla dövdüğünü gördüm.

SRTESTEN YAPTIM

Benim çocuklara şiddet uygulamam ve dövmem 3-4 aydır devam etmektedir. Görüntülerin sadece bir günlük değil, 3-4 aylık olayların birleştirilmiş hali olduğunu tahmin ediyorum. Yaptıklarımdan dolayı pişmanım. Hiçbirine isteyerek vurmadım, stresten yaptım.

Nezaket Demirtaş

Temizlik işçisi olarak çocuk yuvasında asgari ücretle çalışmaktayım. Çocuklar, birbirinin çoraplarını çıkarttığı için sinirlenip ayaklarına vurdum. Ben çocuklara eziyet etme niyetiyle yapmadım. Çorap mevzuu dışında dövmedim. Yaptıklarımdan pişmanım.

Naciye Tutal

Ben 19 yıllık memurum. Yaklaşık 11 yıldır da 0-6 yaş çocuk yuvasında görev yapıyorum. Oradaki görevim gece anneliğidir. Ben yuvadaki çocukları kesinlikle dövmedim. 4 gün gece çalışıp 3 akşam da göreve gitmiyorum. Çocukların dövüldüğünü ben televizyonda gördüm, onun dışında canlı olarak dövdüklerine tanık olmadım.

Elif Biradlı

10 aydır değişik şirketler adına, son olarak da 3-4 aydır Gül Ba şirketi adına yuvada çalıştım. Yuvada 15 çocuğun bakımını yapıyordum, bazen çok yaramazlık yapıp birbirlerine zarar verdiklerinde bağırıp-çağırdığım zamanlar oldu ama dövmedim, diğer arkadaşların da dövdüğünü görmedim.

3 bakıcı atıldı

YUVADA çalışan 3 bakıcının işine son verildi, yerlerine 3 uzman atandı. Bu arada savcılığın itirazı üzerine mahkemeye çıkarılan iki bakıcı, tutuksuz yargılanmak üzere yeniden serbest kaldı.

Şiddet avcıları geliyor

MALATYA’da devlete ait çocuk yuvasında yaşanan işkence görüntülerinin Türkiye’de yarattığı dehşet sürerken, Adalet Bakanlığı devlet yuvalarında ve evlerde dayak yiyen, kötü muamele gören şiddet suçu mağduru çocuklara yardım etmek için yasa hazırlıyor.

İZLEME KOMİTESİ

Türkiye’nin de taraf olduğu BM Çocuk Hakları sözleşmesi ve AB uyum yasaları uyarınca hazırlanan taslak çerçevesinde, çocuklara dönük bu tür şiddet olaylarının engellenmesi için sivil toplum örgütlerinin de yeralacağı bir ‘İzleme Komitesi’ kurulacak. ‘İzleme Komitesi’, aile içinde veya devlet yuvalarında çocuklara yönelik şiddet uygulandığı ihbar ya da bilgisi üzerine olayı yerinde görmek için baskın yapıp durumu tespit edecek. Çocuklara dönük, şiddet, kötü muamelenin tespiti halinde konu savcılığa bildirilecek.

Oyuncaklar Malatya’ya

GAZİANTEP Kolej Vakfı Anaokulu’nun minik öğrencileri, en güzel oyuncaklarını Malatya Çocuk Yuvası’nda şiddete uğrayan çocuklara bayram hediyesi olarak gönderdi. Malatya’daki işkence görüntülerini televizyonda izledikten sonra ağlayıp uyuyamadıklarını söyleyen çocuklar, ‘Bizler en sevdiğimiz oyuncaklarımızı getirerek onlara bayram armağanı olarak yollamak istiyoruz. Bayramda bizim gönderdiğimiz oyuncaklarla oynayarak biraz olsun mutlu olacaklarını umuyoruz’ dedi.

/Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER