Sağlık
  • 15.10.2008 03:25

İŞTE CİNSEL YOLDAN BULAŞAN HASTALIKLAR!..

Cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklar:
Klamidya: Bütün cinsel hastalıklar arasında en sık rastlananıdır. "Chlamydia trachomatis" denilen mikrobun yaptığı bir hastalıktır. Her türlü cinsel ilişkiyle ve ağızdan bulaşır. Belirtileri çok hafif olduğundan dolayı bazen teşhis edilmesi zor olur. Erkeklerde en önemli belirtisi idrarda yanma veya peniste akıntı ve kaşıntı şeklindedir. Kadınlarda ise vaginal kanama veya akıntı, idrarda yanma veya alt bölgelerde hafif ağrı görülür. Mikrobun alınışından belirtilerin ortaya çıkışına kadar olan süre 2 ila 14 gündür. Teşhisi için özel testini yapmak gerekir. Tedavisi genlikle başarılıdır ama 10-14 gün kadar düzenli ilaç kullanmalıdır. İlaç kullanırken, partnerin de aynı dönemde ilaç kullanması gerekir.
Gonore (Bel Soğukluğu): En çok bilinen cinsel hastalıktır ama klamidya bunun 10 katı daha sık görülür. Gonore cinsel temasla bulaşır. Başka bir şekilde bulaşması hemen hemen imkansızdır çünkü hastalık etkeni vücut dışındaki bir ortamda yaşayamaz. Bel soğukluğunun belirtileri daha dikkat çekicidir. Erkeklerde penisin ucundan belirgin sarı-yeşil akıntı gelir. Penis ucu kızarıktır. İdrar yaparken yanma hissi belirgindir. Kadınlarda ise en çok vaginal akıntı ve idrarda yanma görülür. Kuluçka devri 1-10 gün arasındadır. Tanı, akıntının mikroskop altında incelenmesi ile konur. Tek doz iğne tedavisi ile beraber hap kullanılır. Dayanıksız bir mikrop olduğu için kolay tedavi edilir.
Üreaplasma ve Mikoplasma: Aynı aileden olup, doğada yaşayan bilinen en küçük tek hücrelilerdir. Mikoplasma daha sık olmak üzere, genital bölgede enfeksiyona neden olurlar. Büyük oranda da enfeksiyon yapmadan insan vücudunda bulunurlar. Örneğin toplumun yaklaşık yüzde 40'ında sessiz olarak taşınır. Özellikle mikoplasma, bazen havlu veya tuvalet gibi cinsel ilişki dışı ortak kullanım eşyalarıyla da bulaşabilir. Teşhis edilmeleri çok kolay olmayabilir. Bir kısım antibiyotiklere dirençlidirler.
Dr. Deniz Ersev

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:23

İLGİLİ HABERLER