İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yaptığı Troya Müzesi

••2 dk okuma
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yaptığı Troya Müzesi

Hızlı Özet

“Çanakkale'da 5 bin yılık geçmişe sahip Troya Antik Kenti'ndeki kazılarda bulunan eserlerin sergilendiği müze, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile resmi olarak açıldı.”






Çanakkale'da 5 bin yılık geçmişe sahip Troya Antik Kenti'ndeki kazılarda bulunan eserlerin sergilendiği müze, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile resmi olarak açıldı.



Yaklaşık 3 bin metrekarelik sergi salonları dahil 12 bin 750 metrekare kapalı alandan oluşan müze, UNESCO'nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aldığı Troya Antik Kenti girişinde bulunuyor.





Tarih kokan müzede Troya ve Troas Antik kentlerinden elde edilen taşınır ve taşınmaz kültür varlıkları sergileniyor. Müzede ayrıca görsel grafik tasarımlarla birlikte diorama dokunmatik ekran, animasyonlarla sergi anlatımları da yapılıyor. Bilgi aktarımı konusunda oldukça donanımlı olan müzede rehbere ihtiyaç duyulmadan üç boyutlu animasyonlarla antik Troya dönemi misafirlere yaşatılıyor. Ayrıca müzede yine bilgiye dayalı animasyon oyunlar bulunuyor. En çok rağbet görenlerin arasında bulunan deniz ticaret oyununda gemi seçiliyor, sorulara doğru verilen cevaplarla gemi Ege'den Karadeniz'e yürütülüyor. Müze duvarlarında bulunan nişlerde Troya'nın farklı katmanları, mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve büyük boy fotoğraflarla anlatılıyor. Müzenin giriş alanı olan Troas ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise devam eden sergi katları öncesinde ziyaretçiye bir oryantasyon sağlamak amacıyla arkeoloji bilimi arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, ‘neolitik, kalkolitik, tunç çağı, demir çağı, höyük, restorasyon, konservasyon' gibi terimler şemalar, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle aktarılıyor. Müzenin en önemli bölümlerinden biri de hazine bölümü. Bu bölümde kazı çalışmaları sırasında elde edilen antik döneme ait altın alınlık, bileklik, kolye ve yüzükler sergileniyor.





Troya Müzesi'nin açılması, halen yurt dışındaki 7 müzede sergilenen hazinelerin ve eserlerin Türkiye'ye getirilmesi için de büyük önem arzediyor.




Bu haber 435 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeni Partili Veli Ağbaba yoğun bakımdan beli kırık çıktı
Gündem

Yeni Partili Veli Ağbaba yoğun bakımdan beli kırık çıktı

Malatya'da pazar ziyareti sırasında fenalaşarak hastaneye kaldırılan Yeni Parti Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın belinde kırık tespit edildiği ve yoğun bakımdan servise alındığı öğrenildi.

Habervitrini12128 Görüntüleme
Erdoğan Fatma Betül Kaya'nın istifasını jet hızıyla kabul etti
Gündem

Erdoğan Fatma Betül Kaya'nın istifasını jet hızıyla kabul etti

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İstanbul'da 'Türkiye Yüzyılı Buluşmaları' programında önemli açıklamalarda bulundu. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik muhalefete tepki gösterdi ve, "AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı önümüzdeki seçimde Recep Tayyip Erdoğan'dır." dedi.

Habervitrini11430 Görüntüleme
YENİ Parti'de Rüşvet Depremi: Başsavcılık Düğmeye Bastı
Gündem

YENİ Parti'de Rüşvet Depremi: Başsavcılık Düğmeye Bastı

Dijital materyallerde yer alan mesajlarda, Muhittin Böcek lehine Adli Tıp sürecinde sonuç alınması amacıyla 5 milyon dolarlık "iş takibi" konuşuldu. Yazışmalarda sürecin sonuçlandırılamaması üzerine bu kez verilen paranın geri alınması gündeme geldi. Bir mesajda Mustafa Erdem'e hitaben, "Sayın vekilim beni dolandırdın, 5 milyon dolar için..." ifadelerinin kullanıldığı tespit edildi.

Habervitrini13422 Görüntüleme
 SPK, Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi hakkında suç duyurusunda bulunacak
Gündem

SPK, Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi hakkında suç duyurusunda bulunacak

Fon soruşturmasında adı geçen ve tüm görevlerinden istifa eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya ile eşi İlyas Kaya hakkında yeni bir iddia gündeme geldi. SPK

Habervitrini10212 Görüntüleme