Gündem
  • 4.10.2005 00:22

İŞTE DAKİKA DAKİKA 17 SAAT SÜREN PAZARLIK!..

Dakika dakika son 17 saat
SAAT 04.48- Lüksemburg'da önceki gece boyu yapılan AB Genel İşler Konseyi toplantısıyla ilgili olarak Ankara'da, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül başkanlığında yapılan toplantı sona erdi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın da katıldığı toplantılarda, Lüksemburg'daki gelişmeler değerlendirildi.
SAAT: 04.52- Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in, AB Genel İşler Konseyi toplantısı sırasında meslektaşlarını, Türkiye'nin uzaklaştırılmaması yönünde uyardığı bildirildi. Reuters'ın haberine göre diplomatik kaynaklar, Fischer'in toplantıda ''Türkiye'nin önüne konacak belgenin daha da sulandırılması halinde Ankara'nın uzaklaşabileceğini belirttiğini'' bildirdiler.
SAAT: 10.53- İtalya Dışişleri Bakanı Gianfranco Fini, kısa süre sonra başlaması beklenen AB Genel İşler Konseyi toplantısında, Avusturya'nın ikna edilmesinin önemli olduğunu söyledi.
SAAT: 11.11- Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, ''AB'nin bugün itibar ve güvenilirlik sınavından geçtiğini'' söyledi.
SAAT: 11.15- Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, Fransızların, AB üyeliği yerine Türkiye ile "ortaklığı" tercih ettiklerini söyledi.
SAAT: 11.18- Avrupa'da yaşayan bir grup Ermeni, Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi toplantısının yapıldığı bina önünde Türkiye karşıtı gösteri yaptı. Avrupa'daki Ermeni Gençleri Federasyonu tarafından düzenlendiği belirtilen gösteriye, çoğu Paris ve Marsilya'dan gelen 200 civarında Ermeni katıldı.
SAAT: 12.00- İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, AB Genel İşler Konseyi'nin "bugün bir anlaşmaya varacağı konusunda emin olamadığını" söyledi.
SAAT: 12.36- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, AB'nin müzakere çerçeve belgesine ilişkin değişiklik tekliflerinin hepsini reddettiklerini söyledi.
SAAT: 12.45- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün müzakere çerçeve belgesine ilişkin son durumu, Bakanlar Kurulu'na götüreceğini ve burada bir sonuç alınmazsa Lüksemburg'a hareket olmayacağını bildirdi.
SAAT: 13.47- Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Rene van der Linden, AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini başlatmamasının, Türkiye'de istikrarsızlığa yol açabileceğini söyledi. Van der Linden, ''Eşiğimizde, halkın umutlarını yıkmış bir Avrupa'ya karşı olan bir istikrarsızlık kaynağı yaratmayalım'' dedi.
SAAT: 14.50- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüştüğünü bildirerek, Lüksemburg'taki gelişmelerle ilgili, ''Biz her şeyimizi yaptık. Teste tabi olacak olan artık Türkiye değil. Teste tabi olacak Avrupa Birliği'dir. Onları bekliyoruz. Son noktaya kadar ümidimizi kesmeyeceğiz'' dedi.
SAAT: 15.07- AB'nin, TSİ 18.00'de başlaması öngörülen Türkiye-AB müzakerelerini başlatacak hükümetlerarası konferansı, yeni bir saat belirlemeden ertelediği bildirildi.
SAAT: 15.09- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti MYK ve Bakanlar Kurulu üyeleriyle biraraya geldi. ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ile yaptığı görüşmeye ilişkin bir soruyu cevaplayan Erdoğan, ABD'nin bugüne kadar olduğu gibi desteklerinin devam ettiğini belirtti.
SAAT: 15.10- AB Komisyonu'nun Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin en kısa sürede başlamasına yönelik bir çözüm bulunacağı ümidinde olduğunu söyledi.
SAAT: 15.18- Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Rene van der Linden, ''Avrupa, Türkiye'nin yaptığı gibi sözünü tutmalı'' dedi. Strasbourg'da AKPM oturumundan önce gazetecilerle konuşan van der Linden, ''İmtiyazlı ortaklık, tam üyeliğin yerini tutacak çözüm değildir'' dedi.
SAAT: 15.24- SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Türkiye'ye iletilen müzakere çerçeve belgesine ilişkin değişiklik tekliflerini reddetmesiyle ilgili olarak,''Sayın Bakanın ve hükümetin bu tavrını sürdürmesini öneriyoruz'' dedi.
SAAT: 15.50- İspanya Genelkurmay Başkanı General Felix Sanz Roldan, ''Türkiye'nin katılımı olmadan AB tamamlanmış olmayacak'' dedi. İspanya'da düzenlenen bir konferansta konuşan Roldan, Türkiye'nin NATO'nun üyesi olduğunu hatırlatarak, AB'nin ancak Türkiye'nin katılımıyla kendisini tamamlamış olacağını kaydetti.
SAAT: 16.01- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili Lüksemburg'ta süren toplantıda, son durumun belirsiz olduğunu bildirdi.
SAAT: 16.22- Avrupa Birliği dönem başkanı İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü John Williams, ''AB Genel İşler Konseyi'nde devam eden görüşmeleri dakikası dakikasına Ankara'daki büyükelçilikleri vasıtasıyla Türk yetkililerine ilettiklerini'' söyledi.
SAAT: 18.05- Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne ilişkin görüşmelerin sürdüğünü, mutabakatın hâlâ sağlanmadığını bildirdi.
SAAT: 18.25- İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott, AK Parti Genel Merkezi'ne geldi. AK Parti'de, Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında, Bakanlar Kurulu ve MYK üyelerinin yaptığı toplantı sürerken, Büyükelçi Westmacott, saat 18.25'de Parti Genel Merkezi'ne geldi.
SAAT: 18.53- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkanlığı'nda, AK Parti MYK ve Bakanlar Kurulu üyeleriyle yapılan toplantı sona erdi. AK Parti Genel Merkezi'ndeki toplantı, yaklaşık 3.5 saat sürdü.
SAAT0 19.03- TBMM Başkanı Bülent Arınç, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Avusturya Ulusal Parlamentosu Başkanı Andreas Khol'a, Avusturya'nın tutumunun Türk halkını rencide ettiğini ifade ederek, ''Biz, 17 Aralık'ta bir söz verildiğini ve bu sözün tutulmasını, devlet geleneği olarak düşünüyorduk'' dedi.
SAAT: 19.05- Avusturya Ulusal Parlamentosu Başkanı Andreas Khol de bir gazetecinin ''17 Aralık'tan bugüne ne değişti de bugünkü sorunlara gelindi?'' sorusunu da şöyle cevapladı. ''Bu arada Avrupa'da iki referandum yapıldı. Avrupa'da iki toplum, Avrupa Anayasası'nı reddetti. Bu bize halkın görüşlerine ağırlıklı olarak yer verilmesi gerektiğini gösterdi, demokrasi de bunu gerektirir. Türkiye ile müzakerelerin tam üyelikle sonuçlanmasının yanı sıra Türkiye'nin 'hazmedilmesi' ile ilgili bir yaklaşım da benimseniyor.''
SAAT: 20.31- Türkiye'nin Müzakere Çerçeve Belgesine ilişkin çekincelerinin giderildiği, ancak metnin henüz tam resmiyet kazanmadığı bildirildi.
SAAT: 20.57- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB ile tam üyelik müzakerelerine başlanılacağı hükümetlerarası konferansa katılmak üzere Lüksemburg'a gideceğini açıkladı. Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte düzenlenen toplantıların ardından AK Parti genel merkezinden çıkışı sırasında yaptığı açıklamada, ''Mutabakata varıldı, inşallah Lüksemburg'a doğru gidiyoruz'' dedi.
SAAT: 21.19- İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott, Türkiye ile AB arasında müzakerelerin ''geç saatlerde de olsa'' bugün açılacağını söyledi. 21.36: Dışişleri Bakanı Gül, Esenboğa Havaalanı’nda basın açıklaması yaparak, ‘Şüphesiz başımız dik gidiyoruz’ dedi. 21.45: Dışişleri Bakanı Gül, Lüksemburg’a hareket etti. 22.13: Başbakan Erdoğan, AKP Genel Merkezi’nde açıklama yaparak, ‘Aklıselim galip gelmiştir. Küresel barış ümitlerimiz bu vesileyle güçlenmiştir’ dedi. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:59

İLGİLİ HABERLER