Ekonomi
  • 21.5.2019 10:07

İşte döviz kurlarında son durum

Dolar kuru dün gelişen ülkelerde Hint rupisi ile başlayan olumlu fiyatlamayla düştü. 6.08 TL'ye kadar çıkan kur 6.01'lere indikten sonra 6.03'te dengelendi. Piyasalar yeni güne BDDK'nın valörlü döviz alım kararıyla uyanıyor. 21 Mayıs sabahı dolar/TL 6.0388, euro/TL ise 6.7453 seviyesinde

Dolar/TL dün rupi öncülüğünde yükselen gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel 6.08'den 6.05 altına gerilese de 6 direncini kıramadı.

Hindistan'daki seçimlerde iktidar partisinin başında olan Başbakan Narendra Modi'nin önde olmasıyla Hint rupisi yüzde 1'in üzerinde yükselmişti.

Piyasalarda bir yandan YSK'nın henüz açıklanmayan ancak 200 sayfanın üzerinde olduğu belirtilen gerekçeli karar beklenirken, öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın haberleri yanlışlayarak teslimatının erkene alınabileceğini belirttiği S-400 alımı sonrası ABD ile ilişkilerin seyri yakından izleniyor.

BDDK’DAN DÖVİZ ALIMINA SPEKÜLASYON AYARI

Analistler genel olarak piyasada volatilitenin düşük olduğunu ve gelişen ülkelerdeki olumlu havaya dikkat çekerken dün BDDKbir hamle yaparak gerçek kişilerin günlük 100 bin dolar ve üzeri döviz alımlarına 1 gün valör getirdi. Karar sonrası kurda anlamlı bir hareket olmadı.

21 Mayıs sabahı dolar/TL 6.03 etrafında dalgalanıyor. Euro 6.74, sterlin ise 7.69 TL'de.

Pazar günü BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Cuma günü yaptığı bir açıklamada bankalardan mevduat alanında dolarizasyondan TL'ye geçiş konusunda gayretli çalışma beklediklerini söylemişti. TL'ye sahip çıkmanın reçetesinin herkeste farklı olabileceğini belirten Akben, ancak TL mevduat bulunması karşılığında bankaların şubelerine prim vermesinin ya da şubelere hedef konmasının bir seçenek olabileceğini kaydetmişti.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı Google ve diğer Amerikalı teknoloji şirketlerinin Çinli telekomünikasyon devi Huawei ile işbirliğini bırakmasıyla yeni bir boyuta geçerken dün Fed Başkanı Powell açıklamalarda bulundu.

Powell, özel sektör borçlarındaki artışa dikkat çekti ancak henüz 2008'dekine benzer bir risk oluşturmadığını ve izlemede olduklarını belirtti. Ticaret görüşmelerine ilişkin de konuşan Powell, "Müzakerelerin sonucu henüz bilinmiyor, yüksek belirsizliğe sahip ve bu konu üzerine hükümde bulunmak için henüz çok erken dedi.

Bloomberg HT'nin haberine göre "Şu anki para politikasının halka doğru hizmet ettiğini düşünüyoruz" diyen Fed Başkanı, Fed'in halihazırda uyguladığı yüzde 2 enflasyon hedefi yerine bir aralık söz konusu olabileceğini işaret ederek, "Para politikasını tekrar gözden geçiriyoruz. Bunlardan biri bir aralık kullanmak” dedi. Powell ayrıca enflasyon için, "Dinamiklerin değiştiğinin farkındayız, mükemmel olmasa da iyi cevaplarımız var" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalarda Çarşamba günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin konuşması ve açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları ana gündem maddeleri. FOMC tutanaklarındaki enflasyon cephesindeki tespitler izleniyor.

Fed Başkanı Powell mayıs başındaki toplantı sonrası açıklamada enflasyonda ilk çeyrekte görülen düşüşün beklenmedik olduğunu söyleyerek, "Geçici faktörler devrede olabilir." demişti.

Güncellenme Tarihi : 21.5.2019 09:08

İLGİLİ HABERLER