Ekonomi
  • 9.4.2017 12:34

İşte ekonomide 6 olumlu gösterge

Türkiye, darbe girişiminin yaşandığı, terör olaylarının arttığı zor bir yılı geride bırakırken ekonomide göstergeler olumluya dönmeye başladı.

İhracat rakamları uzun bir gerilemenin ardından yükselişe geçti. Reel sektörün ve tüketicinin ekonomiye olan güveni artarken, hükûmetin aldığı tedbirler ile konut ve istihdam seferberliği meyvelerini vermeye başladı. Yabancı turist ise yeniden rotasını Türkiye’ye kırdı.

Son 52 ayın en iyi ihracatı

1 - Ekonomideki toparlanma kendisini en çok ihracatta gösterdi. TİM rakamlarına göre Kasım 2012’den bu yana en güçlü artış mart ayında kaydedildi. İhracat, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 artarak 13 milyar 616 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemde ise yaklaşık 145 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı yüzde 20 artış gösterirken, uçak krizinin ardından Rusya ile düzelen ilişkilerin etkisiyle bu ülkeye satışlar mart ayında da artmaya devam etti. Dünya ekonomisindeki toparlanma ve hükümetin ihracatçılara verdiği desteklerle ihracat artışının devam etmesi bekleniyor.

Tüketicinin güveni arttı

2 - Ekonomideki bahar havası güven endeksine de yansıdı. TÜİK verilerine göre güven endeksi mart ayında yüzde 5 artışla 91,5’ten 96,1’e yükseldi. Bu yükselişte inşaat sektörü, hizmet sektörü, tüketici ve imalat sanayi güven endekslerindeki artışlar etkili oldu. Tüketici güven endeksi ise şubattaki aylık bazda yüzde 1,8’lik gerilemenin ardından martta bir önceki aya göre yüzde 3,2 artarak 65,7’den 67,8 oldu. Hanelerin maddi durum beklentisinde de bir önceki aya göre yüzde 2,1 iyileşme görüldü.

Hedef 38 milyon yabancı turist

3 - Türkiye’ye gelen turist sayısı 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 30,05 azalışla 25 milyona gerilemişti. Düşüşte Rusya ile yaşanan uçak krizi, terör saldırıları ve darbe girişimi etkili olmuştu. Zor bir yılı geride bırakan sektörün özellikle Rusya’dan gelen olumlu sinyallerle yüzü gülmeye başladı. Düzelen ilişkiler paralelinde Rus turist sayısı yüzde 95,6 arttı. Erken rezervasyon yoluyla 1 milyon daha fazla yeni turiste ulaşmayı bekleyen sektör temsilcilerinin yıl sonu hedefi ise 38 milyon turist.

Çarklar yeniden dönmeye başladı

4 - İhracat artışı, beyaz eşya ve mobilya sektöründeki ÖTV ve KDV indiriminin etkisiyle çarklar yeniden dönmeye başladı. İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı martta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 74,9 düzeyinde gerçekleşse de önceki aynı ayına göre 0,6 puan artış gösterdi. İç piyasanın canlanmasıyla çarkların daha hızlı dönmesi bekleniyor.

Ev satışları üçe katlandı

5 - Hükûmetin başlattığı konut seferberliği ve ‘Güçlü Türkiye İçin Birlik Vakti’ kampanyası ile konut satışları rekor kırdı. Yılın ilk çeyreğinde 2 milyar 878 milyon TL değerinde, 2 bin 833 adet bağımsız bölümün satışı gerçekleşti. Kampanya seferberliği ile satış adeti 2 ayda geçen yılın 3 katını aştı. Geçen yıl şubat ve mart ayında yaklaşık 580 milyon lira ciro sağlanırken bu yıl kampanya etkisi ile de ciro 5 kata yakın artış gösterdi.

400 bin yeni istihdam

6 - Geçtiğimiz yıl yüzde 12,7 ile rekor düzeye ulaşan işsizliğin ekonomideki olumlu gelişmelerin etkisiyle yeniden düşüşe geçmesi bekleniyor. Hükûmetin ocak ayında başlattığı istihdam seferliğiyle 400 bin istihdama ulaşılırken, bunun yeni açıklanacak istihdam rakamlarına da olumlu yansıyacak. 2017’nin sonunda ise işsizlik oranının yüzde 9,5 ile yeniden tek haneye inmesi hedefleniyor.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN: ZOR DÖNEM GERİDE KALDI

Türkiye’nin birçok sabotaj girişimine rağmen kalkınma yolculuğunda kararlılıkla yürüdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Zor dönem geride kaldı. 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomik ayağı bertaraf edildi” dedi.

Adana Sanayi Odası tarafından düzenlenen “50. Yıl Onur Gecesi”nde iş adamlarına seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ekonomisini zor dönemi artık geride bıraktığını söyledi. Türkiye’nin birçok sabotaj girişimine rağmen kalkınma yolculuğunda kararlılıkla yürüdüğünü belirten Erdoğan, “İçeriden ve dışarıdan ısrarla oluşturulmaya çalışılan kötümserlik havasına rağmen ekonomimize güven her geçen gün daha da yükseliyor. Kurulan tuzakların tamamı boşa çıktı.

Türkiye’nin tökezleyeceğini düşünenlere unutamayacakları dersleri verdik. Milletimizin ekonomik suikast girişimlerine boyun eğeceğini zannedenler hüsrana uğradı. Özellikle bu hafta açıklanan büyüme rakamları, bu çevreler için tam bir hayal kırıklığı oldu” dedi. 2,9’luk büyüme oranıyla Türkiye’nin, G-20 ülkeleri arasında dördüncü sırada yer aldığını hatırlatan Erdoğan, “Aynı şekilde bizim karşılaştığımız zorlukların hiçbirine muhatap olmayan onlarca hatta yüzlerce ülkeyi geride bıraktık. Avrupa Birliği’nin sadece yüzde 1,5 büyüyebildiği bir dönemde elde edilen bu başarı, gerçekten her türlü takdiri hak ediyor.

Aynı şekilde ihracat rakamlarımızın da çok olumlu tablo çizdiğini görüyoruz. Mart ayı ihracatımız geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 19 arttı. Son 12 aylık dönemde ise ihracat yine geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 2,4 artışla yaklaşık 145 milyar dolara ulaştı” diye konuştu.

Ayrıca istihdam seferberliğinin meyvelerini almaya başladıklarını vurgulayan Erdoğan, istihdam konusunda verilen sözlerin yakın takipçisi olduğunu, olmaya devam edeceğini bildirdi. Erdoğan, şöyle konuştu: Bunu başaracağız. Hele hele şimdi mevsimlik istihdam süreci başlıyor ki bunu kat be kat gerçekleştireceğiz. Benzer şekilde küresel piyasalardaki dalgalanmalar sebebiyle enflasyon rakamlarında görülen yükselmenin, bu nazik sürecin atlatılmasıyla tekrar rayına oturacağına inanıyorum. Bu rakamlar bize özellikle şunu da gösteriyor, Türkiye Allah’ın izniyle en zor dönemini artık geride bırakmıştır. Türkiye’nin ve Türk milletinin kaybedeceğini düşünenler, 15 Temmuz gecesi bize kefen biçenler bir kez daha hezimete uğramıştır. Milletimizin inancı, sizin gibi müteşebbislerimizin gayretleri, elbette siyasi iradenin kararlı duruşu sayesinde 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomik ayağını da bertaraf etmiştir.

Türkiye tutulamayacak

Kredi derecelendirme kuruluşlarının “Türkiye’yi nasıl köşeye sıkıştırırız” mantığıyla açıklamalar yaptığına dikkat çeken Erdoğan “Yaşadıkları hayal kırıklığını çok açık bir şekilde görebiliyoruz. Ters köşe oldular. 16 Nisan’dan itibaren Türkiye tutulamayacak bir ülke olacak” dedi.

Ömer TEMÜR / Türkiye Gazetesi

Güncellenme Tarihi : 9.4.2017 12:35

İLGİLİ HABERLER