Sağlık
  • 20.7.2009 03:02

İŞTE EN MERAK EDİLEN CİNSEL SORULAR...

* 2 ay önce doğum yaptım. Cinsel ilişki sırasında çok ağrım oluyor. Bu durum normal mi, bir süre geçecek mi?


Doğum sonrasında gelişen ağrılı cinsel ilişkinin (disparoni) en önemli nedeni, doğum sonrası kadının sağlığına tam kavuşmadan cinsel ilişkiye girilmesidir. Bunun yanı sıra, bir diğer neden cinsel isteksizlik sorunu yaşayan kadınlar ilişki sırasında uyarılma sorunu yaşadıkları için vajinal bölgelerinde yeterli ıslanma oluşmamasıdır. Vajinadaki kuruluk da disparoniye, yani ağrılı cinsel birleşmeye yol açar. Bunun sonucunda cinsel isteksizlik daha da şiddetlenebilir. Durumunuz zamanla düzelecektir. Duygularınız hakkında eşinizle konuşun. Zamana ihtiyacınız varsa, yavaştan alın. Her şeyin hızla ilerlemesini istiyorsanız, hızlı davranın. Eğer birkaç ay sonra seks hala ilginizi çekmiyorsa ve siz ya da eşiniz endişeleniyorsanız, bunun hakkında konuşun. Bu konuda hekiminize de danışabilirsiniz.

Prostat orgazmı engellemez


* 3 ay önce prostat ameliyatı oldum. Cinselliğimi etkiler mi?


Ameliyat sonrası cinsel hayatta bir takım farklılıklar olup, olmayacağı çoğu kişi tarafından merak edilir. Prostatın büyüyen kısmının çıkarılması genellikle erkeğin seks hayatını kötü yönde etkilemez. Eğer bir erkekte operasyon öncesi sertleşme güçlüğü yoksa operasyon sonrası bunun olma ihtimali çok düşüktür. Özellikle lazer ile yapılan ameliyatlardan sonra bu risk yok kabul edilebilir. Prostat ameliyatlarından sonra ortaya tıp dilinde retrograd ejakülasyon denilen kuru boşalma ortaya çıkabilir. Kişinin orgazm olması (zevk alma) etkilenmez, ancak kişi boşaldığı zaman bununla birlikte meni dışarıya atılma yerine mesaneye geri kaçmaktadır. Bunun nedeni prostat operasyonlarında meninin mesaneye geri kaçmasını engelleyen mekanizmanın bozulmasıdır. Bu durumun kişiye hiç bir zararı yoktur, meni ilk idrarla atılmaktadır. Kuru boşalma olarak da isimlendirilen bu durum nedeniyle prostat operasyonu sonrası çocuk sahibi olma ihtimali çok düşüktür. Fakat buna bir korunma yöntemi olarak fazla güvenilmemelidir, çünkü kuru boşalma her erkekte görülmez. Prostat ameliyatı sonrası peniste sertleşme güçlüğü olacak mı sorusu da sık sorulmaktadır. Bu ihtimal prostat operasyonları sonrası düşüktür, ancak operasyonun çeşidine göre farklı oranlarda görülebilir. En çok açık prostat operasyonu sonrası görülebilir (yüzde 5-7), TUR-P sonrası daha düşüktür, lazerle ameliyatlardan sonra neredeyse hiç görülmez.


Fazla hormon tüy yapar


* Aşırı kıllanmam var. Ne yapayım?


İstenmeyen tüyler bütün kadınların ortak sorunudur. Adet kanamalarının başlamasıyla genç bir kızın vücudunda hormonlara bağlı ve kadına özgü değişiklikler olur. Sağlıklı bir hormonal yapı için beyindeki merkezler, yumurtalıklar, tiroid ve böbrek üstü bezlerinin uyum içinde çalışması gerekir. Aşırı tüylenme yüz, göğüs, karın, sırt, kol ve bacakların üst kısmında uzun, kalın ve sert tüylerin çıkmasıdır. Bu durum kozmetik bir problemin yanında bir hormonal düzensizliği de gösterir. Aşırı tüylenme sıklıkla kandaki erkeklik hormonu artışına bağlıdır. Hem erkek hem de kadınlarda bulunan hormonlardır. Androjenler ince, zayıf ve kısa olan tüylerin sert, uzun kıllara dönüşmesine neden olur.


Ertesi gün hapı


* 10 gün önce kız arkadaşımla korunmasız ilişkiye girdim. Gebe kalabilir endişesi ile eczaneye gittik, bize ertesi gün hapı önerdiler. İlacı kullandı, ama şimdi mide bulantıları başladı. İlaca rağmen hamile kalmış olabilir mi?


Ertesi gün hapları zamanında ve doğru şekilde kullanılırsa gebe kalma riski çok çok azdır. Mide bulantıları gebe kalır kalmaz başlamaz. Ayrıca kullandığınız ertesi gün hapları da mide bulantısı yapabilir. Eğer arkadaşınızın adetleri gecikirse kan testi yaptırmanızı tavsiye ederim.


Tümör tedavisi şart


* 5 yıllık evli bir kadınım. Kanımda prolaktin hormonu yüksek. Bu nedenle çocuğum olmuyor. Prolaktinin yüksek olma sebebi ise hipofiz bezimdeki tümör. İlaç tedavisi ile çocuk sahibi olabilir miyim?


İlaç tedavisine rağmen prolaktin hormonu seviyeniz azalmaz ise beyin cerrahisine başvurup hipofiz bezindeki tümörden kurtulmanız gerekir. Prolaktin hormonu seviyeniz azaldıktan sonra, kolaylıkla gebe kalabilirsiniz. (takvim)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:11

İLGİLİ HABERLER