Sağlık
  • 9.10.2008 03:26

İŞTE EN MERAK EDİLEN CİNSEL SORULAR!..

27 yaşındayım. Eşimin prezervatif kullanması ile korunuyoruz. Adetimin 3. günü ilişki anında eşim korunmadı ve içime boşaldı. Hamile kalma olasılığım ne kadardır?
Adet döneminde hamile kalınmaz diye bir tıbbi kural yoktur, ancak bu dönemde cinsel ilişkiye girildiğinde riskin düşük olduğunu söyleyebilirim.
* Merhaba, adet düzensizliği nedeniyle doktora gittim. Tahliller sonrasında bana 'Endometriozis hastalığın var' dedi. Tedaviye başladı. Bu hastalığın ileride kansere dönüşme ihtimali var mı?
Endometriozis rahim iç tabakasının karın içinde yerleşmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Genel kadın toplumunda yüzde 2-5 arasında, çocuk sahibi olamayan kadınlarda yüzde 30-40 sıklıkta bulunabildiği bilinmektedir. Yüzde 85 kilo alımı, yüzde 32-62 depresyon, yüzde 50 açıklanamayan kas krampları, yüzde 30- 56 memede küçülme, ateş basması, terleme, yüzde 25-50 yorgunluk, yağlı cilt, akne, anormal kıl büyümesi, yüzde 20- 35'de su tutulumu, azalmış seks isteği, yüzde 8-38'de artmış seks isteği, yüzde 10-32 uykusuzluk, yüzde 17-31 baş ağrısı, bulantı, yüzde 7-17'de seste kalınlaşma, bildirilen şikayetlerdir.
* Merhaba, akıntı nedeniyle doktora gittim. Hiç cinsel ilişkide bulunmama rağmen, test sonucunda bende bakteriyel vajinoz tespit edildi. Bu mümkün müdür?
Hiç cinsel ilişkide bulunmamanıza rağmen bakteriyel vajinoz, vajinanızdaki farklı bakteri türleri arasındaki dengenin değişmesiyle ve genital hijyeninizin bozulmasıyla ortaya çıkabilir. Çünkü normal olarak vajinanızda çoğunlukta olması gereken, vajeninizin doğal bileşeni olan ve sizi enfeksiyonlara karşı koruyan laktobasil bakterilerinizin yerine, gardnerella vajinalis gibi organizmaların sayısında artış olmuş olabilir. Bu da sıklıkla cinsel etkinlikler yoluyla bulaşan bakteriyel vajinozun cinsel olarak aktif olmayan genç kızlarda görülmesini açıklar. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durum olan bakteriyel vajinozun en sık görülen belirtisi, balık kokusunda süt gibi, sarı-gri renkli, kötü kokulu bir akıntıdır.
Hazırlayan: Dr. Gökhan Ordu

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:35

İLGİLİ HABERLER