Gündem
  • 30.4.2013 08:16

İşte Erdoğan'ın dediği bira içen çocuklar!

Birinci Meclis'in kuruluşu sırasında çıkardığı ilk 5 yasaktan birinin Men-i Müskirat yani alkol yasağı olduğunu hatırlatan Erdoğan tek parti döneminde bu yasağın kaldırıldığını biranın milli içki ilan edilerek bazı ailelerin faydalı zannedip çocuklara bira içirdiğini söylemişti.

'MİLLİ İÇKİMİZ AYRAN'

Yeşilay'ın Global Alkol Politikaları sempozyumunda konuşan Başbakan Erdoğan, "Tek parti iktidarı döneminde, alkol teşviki o kadar abartılı bir propagandaya dönüştürülmüştür ki, lokantalara afişler asılmış, alkolün ne kadar faydalı olduğu anlatılmıştır. O dönemde, alkollü içkilere adeta 'halis gıda süsü' verilmek istenmiştir. Dahası, alkollü bir içki olan bira, Cumhuriyet'in ilk yıllarında, yayınlanan bazı kitaplarda, maalesef, 'milli bir halk içkisi' olarak takdim edilmiştir. Halbuki bizim milli içkimiz ayrandır.

FOTOĞRAFLAR ELİMİZDE

O kadar ki, bazı aileler, sağlığa faydalı diye lanse edilen birayı, besleyici olduğu gerekçesiyle ilkokul çağındaki çocuklarına, evlatlarına içirmeye başlamışlardır. Ankara'da, Atatürk Orman Çiftliği'nde, çocuklara, adeta süt gibi, meyve suyu gibi alkolü içkiler içirilmeye başlandığını gösteren fotoğraflar elimizde var. Neyse ki, toplumsal yapı, toplumsal doku, devlet eliyle teşvik edilen alkol tüketimine karşı direnç göstermiş, alkolün çok daha yaygın kullanımının önüne bu sayede geçilebilmiştir."

BİRA FABRİKASINI KİM KURDURDU?

Kurtuluş Savaşı öncesi Ankara Belediye Reisliği yapan Hacı Ziya Bey'in mülkiyetinde bulunan Orman Çiftliği arazisi, Cumhuriyet yıllarında Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilmişti. 1925 yılında arpa üretiminin gelişimini sağlamak ve yerli üretimi desteklemek gibi amaçlarla Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla AOÇ bünyesinde bira fabrikası oluşturulmuştu.

Atatürk'ün faaliyetleri konusunda yakın ilgi gösterdiği Bira Fabrikası zamanla kar etmiş AOÇ bünyesindeki pek çok sıkıntılı birime rağmen ayakta kalmıştı. Hatta Atatürk ve İsmet İnönü arasında AOÇ bünyesindeki bazı yapılanmaların satışı konusunda anlaşıldığı ancak Bira Fabrikası konusunda tartışmalar olduğu iddia edilir.

Funda Şenol Cantek'in "Yabanlar ve yerliler" isimli kitabından fotoğraf. Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk Orman Çiftliği'nde bira içirilen çocuklar. Biradan milli içecek üretme projesi... HABERVAKTİM

FOTOĞRAFLAR İÇİN AŞAĞIYA TIKLAYIN!

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:46

İLGİLİ HABERLER