Gündem
  • 29.6.2022 13:47

İşte Finlandiya ve İsveç'ten iadesini istediğimiz FETÖ'cü ve PKK'lılar

Bakan Bozdağ: Finlandiya'da 6 PKK'lı, 6 FETÖ'cü; İsveç'te de 10 FETÖ'cü, 11 PKK'lının iadesini hatırlatacağız

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İsveç ve Finlandiya ile imzalanan üçlü NATO mutabakatına ilişkin yaptığı açıklamada, “Finlandiya'da 6 PKK'lı, 6 FETÖ'cü, İsveç'te 10 FETÖ'cü, 11 PKK'lının dosyaları bekliyor. Mutabakattan sonra bunların iadesi hususunu yeniden yazacağız ve hatırlatacağız. Yeniden bir dosya göndermemize gerek yok. Dosyalar orada, sözlerinin gereğini yerine getirmelerini bir kez daha isteriz" dedi.

Mutabakat metninin diplomatik bir öneme sahip olduğunu belirten Bozdağ, “PKK terör örgütü dışında, FETÖ, PYD, YPG’yi terör örgütü kabul etmeyen uluslararası sözleşmelerde de, ilk defa terör örgütü olarak nitelendirmiştir” dedi.

Bozdağ, mutabakat metninde yer alan ifadelerin uygulanıp uygulanmayacağını izlemek ve gerekenleri yapmak üzere güvenlik, adalet ve istihbarat birimlerinden oluşan bir izleme kurulunun oluşturulması son derece önemli olduğunu söyledi.

İşte İsveç ve Finlandiya'dan iade istenen isimler...

NATO’ya girmek isteyen Finlandiya’dan 6’sı PKK, 4’ü FETÖ olmak üzere toplam 12 kişinin, İsveç’ten ise 26’sı PKK, FETÖ, DHKP- C, TİKKO üyesi 33 kişinin iadesini istedik, ancak bugüne kadar sonuç alamadık. Hürriyet, Türkiye’nin bu 2 ülkeden iadesini talep ettiği isimlerin listesine ulaştı. İşte fotoğraflarıyla o liste...

Türkiye, NATO’ya üyelik talepleriyle gündeme gelen İsveç ve Finlandiya’da terör örgütlerine verilen desteği belge ve bilgileriyle ortaya koydu. İsveç’in PKK ve uzantılarıyla kurduğu ilişkiler fotoğraflarla tek tek tespit edilirken, her iki ülkeden bugüne kadar iadesi istenen isimlerin listesi de yeniden gündeme getirildi. Finlandiya, bugüne kadar Türkiye’nin iadesini talep ettiği 10’u terörden, 2’si ise diğer suçlardan arananlar olmak üzere 12 kişiyi teslim etmedi. İsveç de Türkiye’nin iadesini istediği 26’sı terör, 7’si diğer suçlardan arananlar olmak üzere 33 kişiyle ilgili dosyaya olumlu cevap vermedi.

DOSYALARI BEKLETİLİYOR

Çoğunun iade talebini reddeden İsveç, 11 terör zanlısının dosyasına ise henüz hiç cevap vermedi. İsveç’in dosyasını beklettiği terör zanlılarının çoğunluğunu ise FETÖ’cüler oluşturuyor. FETÖ’cü Alperen Melikhan Doğan, Orhan Er, Ramazan Faruk Güzel, Orhan Er (aynı ad soyadla iki kişi var), Bülent Keneş, Levent Kenez, Murat Çetiner, Harun Tokak, Yılmaz Aytan ile PKK’lı Derdiye Kül ve Nuray Şen’in iadesine yönelik Türkiye’nin gönderdiği dosyalar beklemede tutuluyor.

FİNLANDİYA (TERÖR SUÇLARI)

* Sultan Aktepe (PKK)
* Sezgin Çırık (PKK)
* Burcu Ser (PKK)
* Osman Yağmur (PKK)
* Tekin İstekli(PKK)
* Acar Delil (PKK)
* Mehmet Demir (FETÖ)
* Adil Erol (FETÖ)
* Abdulkadir Yılmaz (FETÖ)
* Zeynel Abidin Karadiş (FETÖ)

DİĞER SUÇLAR

* Cevdet Vurunbigi (Cumhurbaşkanına hakaret)
* Sefer Kebabcı (Silahlı yağma)

İSVEÇ: (TERÖR SUÇLARI)

* Derdiye Kül (PKK)
* Nuray Şen (PKK)
* Cahide Adsay (PKK)
* Aysen Alhan(PKK)
* Mehmet Sıraç Bilgin (PKK)
* Mehmet Filiz (PKK)
* İsmet Kayhan (PKK)
*Halef Tak (PKK)
* Aziz Turan (PKK)
* Ragıp Zarakolu (PKK)
* Alperen Melikhan Doğan (FETÖ)
* Orhan Er (FETÖ)
* Ramazan Faruk Güzel (FETÖ)
* Bülent Keneş (FETÖ)
* Orhan Er (FETÖ)
* Levent Kenez (FETÖ)
* Murat Çetiner (FETÖ)
* Harun Tokak (FETÖ)
* Yılmaz Aytan (FETÖ)
* Sami Yavuz (FETÖ)
* Sinan Saraç (FETÖ)
* Nermin Candan (TKP-ML/TİKKO)
* Mustafa Candan (TKP-ML/TİKKO)
* Musa Doğan (TKP-ML/TİKKO)
* Serkan Meriç (DHKP-C)
* Hamza Yalçın (THKP-C)

Güncellenme Tarihi : 29.6.2022 13:57

İLGİLİ HABERLER