Sağlık
  • 24.7.2008 03:58

İŞTE GEBELİK İÇİN İDEAL YAŞ...

Bugünkü imkanlarla 50-60 yaşındaki kadınlar hamile kalabilseler bile pek çoğu yaşamlarını kaybedebilirler. Sınırlar gelişen teknoloji ile zorlansa da 18 yaş altı ve 35 yaş üzeri gebelikler risk taşır.
Yüksek tansiyon, şeker hastalığı anne adayını nasıl etkiliyor?
Yüksek tansiyonlu anneler gebelikte kalp damar sistemlerinin yüklenmesine bağlı sorunlara daha açıktır. Ayrıca gebelik tansiyonu ile komplike olduğunda hem anne hem bebek için yaşamsal sorunlar çıkarabilir. Şeker hastalığı gebe kalmayı engelleyebilir. Gebelik sırasındad a annenin bozulan metabolizması hem anne için ek bir yük oluşturur hem de fetusta yapısal anomalilerin sıklığını arttırır. Doğum ve doğum sonrasında bebekler için pekçok problem ortaya çıkarabilir.
Hamilelikte gelişebilecek riskler hakkında bilgi verir misiniz?
Gebelik tansiyonu ve buna bağlı gelişebilecek komplikasyonlar
Gebelik şekeri
Çoğul Gebelikler: Çoğul gebelikler başlı başına yüksek riskli gebelerdir ve bebek sayısı arttıkça riskler ve problemler artmaktadır. Genellikle anne için artan fiziksel yük ve birden çok bebeğin karında yer kaplamasına bağlı annenin organlarının baskı altına kalmasından kaynaklanan problemler sık görülmekte, erken doğum ve bunlara bağlı komplikasyonlar oldukça sıkıntılar yaratmaktadır.
Ayrıca tek yumurta ikizlerinde ya da tek eşli ikiz bebekler birbirlerinden kan çalabilmekte ve her iki bebeğin hayatını tehlikeye atmaktadır .Bu durumun tanısı içinde gebeliğin ilk 3 ayında çoğul gebeliklerinin yapısı ortaya çıkarılmalıdır. Bu nedenle gebeliğin ilk haftasından doğum ve doğum şekline kadar çoğul gebelikler önemli bir risk artışı içindedirler ve yakın izlenmeleri gerekmektedir.
Bazı romatizmal hastalıkların gebelikle ilişkili formları.
Annenin sularının erken gelmesi: Bebeklerde enfeksiyondan annede yaygın sepsise ve bebekte solunum sıkıntısına kadar problemler oluşturabilir. Annelerin bu konuda duyarlı olması gerekmekte, hafifte olsa bu tür şikayetlerini doktoruna iletmesi gerekmektedir.
Bebeğin eşini doğum yolunu kapaması. Burada ultrasonun önemi çok büyüktür gebelikte sadece ultrasonla anlaşılabilir ve gebeliği boyunca hiç ultrasona girmeyen kadınlar zaman zaman acil şartlarda bebeklerini ve yaşamlarını kaybedebilmektedir. Tanısı çok kolay ama oluşturabileceği problemler yaşam kaybına kadar gidebilmektedir.
Anne rahminde doğumsal kusurların olması. Düşüklerden erken doğumlara, fetusta ekstremite kusurlarına kadar birtakım sıkıntılar yaratabilmektedir. Daha önceden sezaryen ya da diğer rahim ameliyatları geçirmiş olanlar.
İdeal gebelik yaşı var mı?
İdeal gebelik yaşı; 20-30 yaşları arası olduğu kabul edilir. Her ne kadar sınırlar gelişen teknoloji ile zorlansa da 18 yaş altı ve 35 yaş üzeri gebelikler yüksek risk taşırlar. Yaşla birlikte genetik hastalıkların sıklığı artar, kronik hastalıklara maruz kalma artarken, annenin gebelikte oluşabilecek fiziksel yük artışına dayanıklılığı azalır. 18 yaş altı anne adayları fiziksel ve ruhsal gelişimlerini tamamlamadığından gebelik risklerini daha yoğun yaşarlar.
UZM. OP. DR. GÖKMEN İYİGÜN

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:38

İLGİLİ HABERLER