Gündem
  • 10.5.2024 10:05

İşte HAMAS'ı masadan kaldırtan İsrail'in rezil teklifi

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrılıyor.. Amerikan medyası: Tel Aviv, Refah'ı ateşkes anlaşmasının dışında bırakmak istiyor..
Bunu gündeme getirince HAMAS ateşkes görüşmelerinden çekildi.

Hamas ile İsrail arasında Gazze Şeridi'nde bir ateşkes anlaşmasına ilişkin Kahire'de yürütülen iki günlük yeni müzakereler sırasında, eşi görülmedik bir rezillik yaşandı.
İsrail ateşkes yaparım ama REFAH bölgesi dışında dedi.
Bütün Gazze'yi bombalarla yıkan İsrail'in sadece enkaz bölgesinde ateşkes telif etmesi HAMAS'ı çileden çıkardı.
Bu çirkin teklifin masaya gelmesi üzerine HAMAS, masadan kalkıp Kahire'den ayrıldı.

Hamas arabuluculuk kartına sarılıyor

Hamas siyasi bürosunun bir üyesi İzzat el-Rişk, Telegram'daki bir gönderide şunları söyledi: "Heyetimiz kısa bir süre önce Kahire'den Doha'ya doğru yola çıktı ve kararlılığımızı ve tutumumuza bağlılığımızı, Arabulucuların Hamas tarafında sunulan belgeyi onaylayarak teyit ettik ama farklı teklifle karşımıza geldiler.

Al-Rishq şunları ekledi: “İBiz srail'in Refah'ı işgal etmesi ve geçiş kapısını işgal etmesi, arabulucuların çabalarını engellemeyi ve saldırganlığı ve imha savaşını tırmandırmayı amaçlıyoruç” dedi.

Mısır (resmi) medyası da Perşembe günü, "üst düzey" olarak tanımladığı bir kaynağın, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına yönelik dolaylı müzakerelere katılan Hamas ve İsrail delegasyonlarının Perşembe günü Kahire'den ayrıldığını söylediğini aktardı. Bu, arabulucuların iki tarafın bakış açılarını birbirine yakınlaştırmaya yönelik çabalarının devam ettiğini gösteriyor.

Kaynağa göre, "Hamas ve İsrail heyetleri iki gün süren müzakerelerin ardından Kahire'den ayrıldı" ve yeni bir tarih belirtilmedi.

Ayrıca, "Mısır'ın çabaları ve arabulucuların çabaları, özellikle Gazze Şeridi'ndeki son gelişmeler ışığında, iki tarafın bakış açılarını birbirine yakınlaştırmaya devam ediyor."

Refah istisnası

Bu bağlamda Amerikan NBC kanalı, Başkan Joe Biden yönetimindeki yetkililerin İsrail'in Refah'ın ateşkes anlaşmasının dışında bırakılmasını talep ettiğini aktardı.

Yetkililer, Tel Aviv'in ateşkes sırasında bile Refah'taki operasyonlarına devam etmesine imkan vermeyecek bir anlaşmayı kabul etmeyi reddettiğini belirtti.

"Uzlaşmaz farklılıklar"

Buna karşılık, resmi İbrani medyası Perşembe günü, Gazze Şeridi'nde tutuklu değişimi ve ateşkes sağlanmasına yönelik dolaylı müzakerelerde İsrail delegasyonları ile Hamas hareketi arasındaki "çözülemez farklılıklardan" bahsetti.

Bu, İsrail Yayın Otoritesi tarafından, geçen Salı günü Mısır'ın başkenti Kahire'de başlayan son müzakere turunun ilerleyişi hakkında "bilgili kaynaklar" olarak tanımladığı kaynaklara atıfta bulunularak bildirildi ve "İsrail heyetinin bu akşam Kahire'den ayrıldığına" dikkat çekildi. ve İsrail'e geri döndüm."

Adı açıklanmayan bilgili kaynakların, bu farklılıkların niteliğini açıklamadan "iki taraf arasında uzlaşmaz farklılıklar bulunduğunu" söylediğini aktardı.

Burns Washington'a gidiyor

Bu arada Al Jazeera uydu kanalı da, görüşmelere aşina olan Amerikalı bir kaynağın, Hamas heyetinin Doha'ya gittiğini ve İsrail heyetlerinin de Doha'ya gittiğine dikkat çekerek, "Refah'taki mevcut durum nedeniyle görüşmelerin geçici olarak durdurulmasına karar verildi" şeklindeki sözlerini aktardı. Katar ve Mısır Kahire'de kaldı.

Aynı kaynak, CIA Direktörü William Burns'ün planlandığı gibi Kahire'den ABD'ye doğru yola çıktığını da açıkladı.

Güncellenme Tarihi : 10.5.2024 10:16

İLGİLİ HABERLER