Gündem
  • 29.7.2009 09:44

İŞTE, HSYK'YI ÜÇ HAFTA KİLİTLEYEN ATAMA KRİZİNİN AYRINTILARI

HSYK krizinin perde arkası... Asıl kıyamet Diyarbakır'da faili meçhulleri araştıran ve Albay Temizöz'e 9 müebbet isteyen Savcı Tokgöz'den kopmuş. Temizöz'ün komutanının HSYK üyesi Ertosun'u bağ evinde ağırladığı ortaya çıkmıştı

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) yaşanan atama krizinde Ergenekon savcılarının yanı sıra PKK'ya yönelik KCK operasyonu ve Güneydoğu'daki faili meçhul cinayetlerin soruşturmasını yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ergün Tokgöz'ün yerinin değiştirilmek istenmesinin de rol oynadığı ortaya çıktı.

Tokgöz adını KCK operasyonu ve eski Kayseri Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz hakkında 9 kez müebbet hapis istemesiyle duyurdu. İddialara göre bazı HSYK üyelerinin yerinin değiştirilmesini istediği Ergün Tokgöz'ün hala süren KCK ve 20 faili meçhul cinayetin soruşturmasının devamını getirmesini isteyen hükümet kanadı bu konuda direnç gösterdi.

Hararetli tartışmalar sonunda Savcı Tokgöz'ün hem faili meçhul cinayet soruşturmaları hem de iki yıldır devam eden KCK operasyonu sekteye uğrayacağından yeri değiştirilmedi.

AKŞAM'ın ulaştığı üst düzey bir yetkili HSYK'da yaşanan krizle ilgili şunları söyledi: 'Burada amaç KCK'dan ziyade faili meçhul cinayetler soruşturmasının önüne geçmek. Bunun için Savcı Tokgöz görevden alınmak istendi.'

ALBAYA 9 MÜEBBET İSTEDİ

İki yıl önce Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından PKK'nın DTP içerisindeki yapılaşmasına yönelik çalışma başlatıldı. Örgütün beyin takımından 61 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Diyarbakır'daki Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ergün Tokgöz, 1993-1997 yıllarında Şırnak ve çevresinde işlenen faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması ile ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak, oğlu Tamer Atak, PKK itirafçıları Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Abdulhakim Güven ile tutuksuz sanık Kukel Atak hakkında hazırladığı 83 sayfalık iddianame hazırlamıştı. İddianemenin sonuç bölümünde Albay Temizöz hakkında adam öldürmek, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve azmettirmek suçlarından 9 kez müebbet hapis istedi.

TABURDA KAZI YAPTIRAN UŞAK'A

ŞEMDİNLİ Derecik'te 1994 yılında kaybolan 12 korucuya ilişkin iddiaları araştıran Van Cumhuriyet Başsavcıvekili Bahadır Sakaoğlu, Uşak Cumhuriyet Savcılığı'na düz savcı olarak gönderildi. Sakaoğlu, korucuların öldürülerek gömüldüğü iddiaları üzerine İçkale Güvenlik Tabur Komutanlığı'nda kazı çalışması başlatmıştı.

KAÇMAZ'A 'GÜZ SANCISI'

Kararname sürecinde en çok tartışılan konulardan biri de, Ankara'da kurulacak 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı ve üyeliğine kimlerin atanacağı olmuştu. Cumhurbaşkanı Gül hakkında verdiği 'yargılama' kararıyla tanınan Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın yeni mahkemeye başkan olarak atanacağı iddia edilmişti. Yeni mahkemenin oluşturulmasına vize veren HSYK, atamaları güz kararnamesine bıraktı. Kaçmaz da görev yerini korudu.

Çorum Ortaköy Cumhuriyet Savcısı Berrak Yılmaz, Anayasa Mahkemesi raportörlüğüne getirildi. İstanbul hakimi olarak görev yapan Recai Akgün, Serap Durmaz ve Ertuğrul Kubilay da, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na atandı. Bu hakimlerin Ergenekon davasında görevlendirilip görevlendirilmeyeceği önümüzdeki günlerde belirlenecek.

BAĞ EVİNDE BULUŞTUKLARI ORTAYA ÇIKMIŞTI

HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un, faili meçhul cinayetlerden tutuklu Albay Temizöz'ün komutanı Tuğgeneral Ali Aydın ile Kayseri'deki bir bağ evinde buluştuğu gündeme gelmişti. Ertosun'un komutan tarafından Kayseri'de 2 gün ağırlandığı iddia edilmişti.

ÇETE AVCISI 'NA SÜRGÜN

İZMİR'in eski 'Süper savcısı' Murat Gök, Samsun'a atandı. Gök atamalarda adını öğrenince şok yaşadığını yakın dostlarına anlatırken, henüz ne yapacağı konusunda karar vermediğini söyledi. Soruşturma savcısı olarak görevini yürüttüğü sırada İzmir Başsavcısı Emin Özler tarafından süpriz bir kararla 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşma savcısı olarak görevlendirilen Gök, bu karara tepki göstermişti.

Gök'ün Samsun'a düz savcı olarak atanmasından sonra nasıl bir karar vereceği merakla bekleniyor. Savcı Gök, organize suç örgütlerinin korkulu rüyası olmuştu.

(AKŞAM)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:02

İLGİLİ HABERLER