Gündem
  • 20.8.2009 10:19

İŞTE HÜKÜMETİN İMRALIDAN BEKLEDİĞİ MESAJ!..

Siyasi kulislere göre, Öcalan’ın muhatap kabul etmediğini her fırsatta dile getiren hükümet, İmralı’dan sadece tek bir mesajı önemseyecek: Türkiye’deki silahlı tüm PKK’lılar yurt dışına çıksın...

İMRALI Adası’nda ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken PKK elebaşısı Abdullah Öcalan’ı “muhatap kabul etmediğini” her fırsatta dile getiren hükümetin İmralı’dan gelecek yalnızca tek bir mesajı önemseyeceği belirtiliyor: “Türkiye’de bulunan bütün silahlı PKK militanları yurt dışına çıksın.”

Siyasi kulislere göre, hükümetin İmralı’dan gelecek bu mesajı PKK’nın “silahsızlanma” sürecinin ilk adımı olarak gördüğü ifade ediliyor. Hükümetin, İmralı’dan gelecek bu mesajı önemseyeceği ve yol haritasının oluşturulması için izlenen yolun mesafesini kısaltacağı görüşünde olduğu ifade ediliyor. Bu noktada İmralı ile temas trafiği yaşandığı da ileri sürülüyor.

Yol haritası netleşiyor

VATAN’ın edindiği bilgiye göre, “demokratikleşme paketinin” hazırlanması yani “yol haritası” denilen süreçte iki ana olgunun kamuoyu üzerinde yarattığı etki ele alınıyor. Bunlardan biri PKK, diğeri Kürt Sorunu. Yol haritasının oluşum sürecinde Kürt sorununun çözümüne yönelik söylemlerde “barışcıl” ifadeler kullanan hükümetin PKK’yı bu süreçten ayırarak, “terörist” nitelemesini sürdürdüğüne işaret ediliyor.

Cumhurbaşkanı rol üstlendi

Hükümet, yol haritasının belirginleştirilmesinde kamuoyuna “muhatap kamuoyudur” mesajı vererek, İmralı’dan gelecek olası bir yol haritasının çözüm için dikkate alınmayacağını her fırsatta vurguladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önceki gün gazetecilerin sorusu üzerine, “İmralı falan; onları geç, muhatap değil” yanıtını vermesi ile “muhatap kamuoyudur” tezinin altı çizilmiş olduğu ifade edildi.

MGK bildirisinin içeriği önemli

Siyasi kulislere göre, hükümette, bugün toplanacak ve “demokrasi paketinin” ele alınacağı Milli Güvenlik Kurulu öncesinde İmralı’dan gelecek olası bir açıklamanın kamuoyunda “Öcalan’ın muhatap alındığı” izlenimi yaratacığı ve süreci sekteye uğratacağı endişesi hakim oldu. MGK sonrası yayınlanacak bildirinin “diyalog metni” olacağı ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, daha önce dile getirdiği, “ilgili tüm kurumlar mutabakat halinde” görüşünün bu süreçte bir kez de bu bildiri ile kamuoyuna yansıtılacağı kaydediliyor.

Öcalan’ın avukatları İmralı’ya gidemedi

Abdullah Öcalan’ın 15 Ağustos’ta bir yol haritası açıklayacağı avukatları aracılığıyla kamuoyuna duyurulmuştu. Öcalan’ın kalın bir defterden oluşan yol haritasını avukatlara vermesi ve İmralı’dan çıkarılmasının hukuken imkanı bulunmuyor. Avukatlar, Öcalan ile 14 Ağustos tarihli görüşmelerinden bir gün sonra kamuoyuna, “yol haritası” olarak adlandırılabilicek bir takım mesajları duyurdular. Ankara’da dün gözler yine İmralı adasındaydı. Ancak, Öcalan’ın avukatları ile görüşmesi gerçekleşemedi. Gerekçe olarak avukatları İmralı’ya götürecek geminin arızalanması gösterildi. Avukatlar adına konuşan Cengiz Kapmaz “En yakın zamanda İmralı’ya gitmek için tekrar talepte bulunacağız.” dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:38

İLGİLİ HABERLER