Gündem
  • 17.8.2009 08:48

İŞTE İMRALI'NIN YOL HARİTASI!...

İmralı mahkûmu Öcalan, avukatlarına, “Federasyon deseler bunu kabul etmem. Benim çözüm modelim şudur: Devlet olacak, diğer tarafta da demokratik Kürt ulusu olacak. Kürtler devletin varlığını tanıyacak, kabul edecek. Devlet de Kürtlerin demokratik ulus olma hakkını kabul edecek” dedi

Kürt sorununun çözümüne ilişkin yol haritasını açıklamaya hazırlanan terörizm suçlusu olarak İmralı’da yatan Abdullah Öcalan, avukatlarıyla yaptığı son görüşmede, bu konuya ilişkin ipuçları verdi. Mustafa Kemal’in cumhuriyeti kurması kadar önemli bir döneme girildiğini savunan Öcalan, “Herkes, her şey tepeden tırnağa değişmek durumunda. 1920’lerde başlanan işi şimdi tamamlayacağız” dedi.
Öcalan, “Kürtler demokratik bir ulus olarak varlık kazanacak. Kendi sporunu, eğitimini, dini örgütlenmelerini, meclisini, belediyelerini yapabilirse kendisi yapacak” diye konuştu.
Öcalan, bölgelerindeki ihtilafları çözmesi için “öz savunma gücü” de içeren bir model gündeme getirdi. Kuzey Irak’taki bir federatif yapıyı kendi modeline uygun bulmayan Öcalan, ABD’nin PKK’yı silahsızlandırmak istediğine vurgu yaparken, “Bizimle anlaşacak” dedi.
Öcalan’ın cuma günü İmralı adasında avukatlarına yaptığı açıklamalar, PKK’ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı’nın internet sitesinde dün yayınlandı. Öcalan’ın avukatlarınca da doğrulanan bu görüşler, özetle şöyle:
TEOKRATİK DÜZENDE VARDI: Sorumluluğu sadece benim üzerime atarak bu işler yürümez. “Bir yerlerde hazırlansın, ben de emre uyayım” demekle olmaz. Bir yerden ısmarlama çözümler beklemek çözüme götürmez. Bu tip çözüm mantığı eskiden teokratik düzenlerde hâkimdi.
1920’DE BAŞLANAN İŞ TAMAMLANACAK: Yeni bir süreç başladı. Bu yeni, farklı bir dönem. Mustafa Kemal’in cumhuriyeti kurması kadar önemlidir bu süreç. Demokratik bir toplum inşa edilecek bu dönemde.
Ben cumhuriyetin kazanımlarını göz ardı etmiyorum, ama cumhuriyet şimdi demokratikleşecek, tüm olumlu yanları, kazanımları yeni döneme taşırılacak. Geç oldu ama iyi olacak. 1920’lerde başlanan işi şimdi tamamlayacağız.
DTP SÜRECİ İYİ ANLAMALI: Herkes bu yeni süreci, dönemi iyi anlamalıdır. DTP de derinlemesine anlamalıdır. DTP bu yeni dönemi anlamazsa, derinlemesine anlamazsa aşılır. MHP ve CHP, bu sürecin önünde engel olmamalıdır. Engel olmaya devam ederlerse altı aya kalmaz biterler.
AKP de fazla bekleyemez. Yeni yılı bile bekleyemezler. Bir iki ay sonra AKP’nin gerçek niyeti, gidebileceği yer belli olur. Samimi olup olmadıkları netleşir.
ABD BİZİMLE UZLAŞMAK ZORUNDA: Amerika ve diğer siyasi güçler, yeni bir tarzla Ortadoğu’da politika yürütecek. Bu süreçte PKK’nın da olmasını istemiyor, ancak bunu zorla, silahla bitiremeyeceğini anlamış durumda. PKK’yı da silahsızlandırmak istiyor, ama bizimle de uzlaşmak zorunda. Bir uzlaşma doğacak. Bu, İngiltere ve Amerika’nın iki yüz yıllık politikalarının bizi de dikkate alacak uzlaşması olacak.
IRAK’TAKİ GİBİ FEDERASYONA KARŞI: Eskiden devlet kurarsak her şey hallolunur diye düşünüyordum. Sonra devletin çözüm değil, sorunun kaynağı olduğu düşüncesine vardım. Devletin varlığı sorunu çözmüyor, daha da derinleştiriyor. Bu nedenle ben çözümü devlette görmüyorum. Bana, Amerika’nın Barzani’ye verdiği gibi bir federasyon deseler bunu kabul etmem. Benim çözümüm bunu aşıyor. Avrupa modeli benimkine biraz yakındı, ama Avrupa’dan da daha gelişkindir, Avrupa modeli tam demokratik değil.
Abdullah Öcalan’ın avukatları İmralı’da yatan Öcalan’la
görüşmeye giderken, onun istediği kitapları da götürdü.
‘Toplum, eğitimini, öz savunmasını yapacak’
DEVLET VE DEMOKRATİK KÜRT ULUSU: Benim çözüm modelim şudur: Devlet olacak, diğer tarafta da demokratik Kürt ulusu olacak. Kürtler devletin varlığını tanıyacak, kabul edecek. Devlet de Kürtlerin demokratik ulus olma hakkını kabul edecek. Böylece orta bir yerde buluşacak, uzlaşacaklar. Sonra devlet isterse yine her yerde bayrağı olacak, isterse her yere hizmet götürecek, isterse her yerde Türkçe öğretecek.
KÜRTLERİN MECLİSİ VE ÖZ SAVUNMA GÜCÜ: Kürtlerin her alanda örgütlenmesinin önü açılacak, Kürtler demokratik bir ulus olarak varlık kazanacak. Kendi sporunu, eğitimini, dini örgütlenmelerini, meclisini, belediyelerini yapabilirse kendisi yapacak, kuracak. Hatta kendi öz savunması bile olacak. Kendi ihtilaflarını çözecek bir savunma gücü olacak.
Kürtler, kendini demokratik bir şekilde örgütleyecek, savunacak. Bu süreçte önümün açılması için, bunu hep beraber yürütebilmemiz için koşullarımın düzeltilmesi lazım.
TÜRKLER VE KÜRTLER YAN YANA: Her şey tepeden tırnağa değişmek durumunda. Toplumun yeniden yapılandırılmasından, en küçük hücresine kadar değişimden, demokratik toplumdan bahsediyorum. Anadilde eğitimden, kültürden bahsediyorlar.
Benim çözümümde Türkler de Kürtler de kendi dillerini, kültürlerini, tarzlarını ortaya koyacaklar, ikisi de yan yana olacak. Toplum kendi demokratik işleyişini, öz yönetimini, eğitimini, hatta öz savunmasını yapılandıracak. Devlet buna engel olmayacak.
GÜLEN’LE YAKLAŞIMLAR OLABİLİR: Fethullah Hoca’yı takip ediyorum, okuyorum. Olumsuz degerlendirmiyorum. Kürdistan’da okulları cemaatleri var, örgütlüler. Demokratik temelde, karşılıklı yaklaşımlar olabilir.

milliyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:43

İLGİLİ HABERLER