Dünya
  • 29.4.2007 12:08

İŞTE İNGİLİZ ASKERİNİN DEHŞETE DÜŞÜREN İŞKENCE İTİRAFLARI

Basra'da bir Iraklıyı işkenceyle öldürmekten sorumlu tutulan Britanya askerinin günlükleri, yerel halka reva görülen şiddeti ortaya serdi...


      Irak'ın güneyindeki Basra'daki işgalci güç olan Britanya ordusunun kötü muamele ve kibirle dolu bakış açısı bir asker günlüğüyle ortaya serildi. Otel resepsiyonisti Baha Musa'nın Eylül 2003'te işkencede ölmesi nedeniyle yargılansa da sadece biri suçlu bulunan Lancashire Taburu'ndaki yedi askerden er Stuart Mackeinze'ye ait günlükte, esirlere yönelik eziyetler bir bir sayıp dökülüyor. 'Sahte işkence fotoğrafları' skandalında da fotoğrafları çeken asker olduğu anlaşılan Mackeinze'nin günlüğündeki ifadelerden bazıları şöyle:


      24 Temmuz 2003: Bir Ali Baba'yı (askerlerin Iraklı yağmacılara taktığı isim), kamp dışında odunları çalarken gördük, yakalayıp başını suya soktuk.
      28 Temmuz 2003: Şattülarap'a yüzmeye gitmiştik. Birkaç Ali Baba'ya denk geldik. Üçünü nehre attık.
      29 Temmuz 2003: Sabahın ikisinde beş Ali Baba kayıklarını kıyıya çekmişti. Ateş açtık, biri vuruldu ve öldü. Biri de vurulup suya düşüp kayboldu. Operasyonu durdurup döndük. Şef bize bira ısmarladı.


      Tarihsiz: Sabahtan öğlene dek Iraklı polislerin eğitimi vardı. Güneşten kollarımız yandı, ayaklarımıza kara sular indi. Akşam devriyede bir silah kaçakçısı yakaladık. Biraz sopa yedi. Bileği kırıldı, beyin sarsıntısı geçirdi ve hayaları sıkıldı. Çarşıda çocuklar aracımızı taşladı.
      Tarihsiz: Iraklının biri bir askere yumruk attı. 10 kişi saldırdık. Yüzü gözü kan içinde kaldı. Biz de bıraktık.


      11 Eylül 2003: Üç Ali Baba yakaladık. Sopalarla dövüp filme aldık. İyi bir gündü.
      13 Eylül 2003: Sopa yiyen Ali Babalardan birinin kaburgaları kırılmış, akciğerlerinde de yırtık var. Diğerinin de omzu çıkmış bir de parmaklarında kırık var.
      15 Eylül 2003: Şişko piç (Musa'yı kastediyor) başındaki kukuletayı çıkarmış. Başka odaya aldık. Direndi, sonra nefes almamaya başladı. Kurtaramadık.. ne yazık!
      16 Eylül: Esirleri Umm Kasr'daki üsse götürdük. Birinin boynunda çatlak, birinin karaciğerinde yırtık, birinde fıtık bulundu. Diğerleri feci şekilde dövülmüş. İş büyüyor. Soruşturma açıldı. Cinayet.
     

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:39

İLGİLİ HABERLER