Gündem
  • 16.5.2022 11:36

İşte İsveç ve Finlandiya Türkiye'nin şerhini kaldıracak 2 şart

NATO'ya girme ihtimali üzerine Rusya'nın "askeri misilleme yaparız" dediği Finlandiya'nın bizzat devlet başkanı ağzından dün "başvuruya hazırlanıyoruz" ilanı üzerine uluslararası arenada gerginlik tırmanışa geçti. NATO'da gerçekleşen Dışişleri Bakanları toplantısında Bakan Çavuşoğlu Türkiye'nin konuyla ilgili şerhlerini de açıkladı. Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'ya 2 şart sundu. "Teröre desteği bırakmalılar. Ayrıca Türkiye'ye yönelik savunma sanayii ihracatı konusundaki kısıtlamaları da kaldırmaları gerekiyor"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılmak üzere önceki gün gittiği Almanya'nın başkenti Berlin'deki temaslarını tamamladı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasını eskiden beri desteklediğinin altını çizdi ve özellikle karşı karşıya kalınan tehditler karşısında müttefiklik dayanışmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya olası üyeliğine ilişkin Türkiye'nin tutumunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyuyla paylaştığını anımsatan Çavuşoğlu, bu açıklamanın yankılarının olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, "Biz de bunun gerekçelerini gayet net bir şekilde bu toplantıda söyledik. Özellikle bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütleri ve mensuplarıyla yaptığı görüşmeler ve özellikle de İsveç'in yaptığı silah yardımı dahil tüm rahatsız olduğumuz konuları, neden karşı olduğumuzu gayet açık şekilde sergiledik. Bu ülkelerden ve NATO üyesi olan ve yine halihazırda bu terör örgütleriyle görüşen ve destek veren ve Türkiye üzerinde özellikle ihracat, savunma sanayi ürünleri konusunda ihracat kısıtlaması yapan ülkelerin de bu tutumlarından vazgeçmeleri gerektiğini, bunun müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu anlattık" ifadelerini kullandı.

TEMEL KRİZ NOKTASI:YPG
Finlandiya ve İsveç'in, Türkiye'ye yönelik özellikle savunma sanayi ihracat izinleri konusunda kısıtlamaları devam ettirdiğini belirten Çavuşoğlu, "NATO'ya üye olacak bir ülkenin, bir NATO müttefiki ülke üzerinde kısıtlamaya gitmesi ya da izin vermemesi kabul edebilir değil" dedi. Görüşmede, Türkiye'nin bu konudaki rahatsızlıkları ve beklentilerini dile getirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, bu iki ülkenin, Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi noktasında önerilerinin olduğunu anlattı. Çavuşoğlu "Nasıl garantiler vereceklerini önümüzdeki günlerde göreceğiz. İsveç Dışişleri Bakanının bugüne kadarki açıklamaları yapıcı değil, provoke edici. Burada kesinlikle güvenlik garantilerinin olması lazım. Terör örgütlerine desteğe son vermeleri lazım" şeklinde konuştu. Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı'nın (Pekka Haavisto) açıklamalarının ise gayet temkinli olduğunu söyledi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de, "Türkiye ile dün akşam (önceki akşam) yapılan müzakerelerde çözüme ulaşamadık ve diplomatik müzakerelere devam etme kararı aldık" açıklamasında bulundu. Türk tarafı ile "Suriye'nin kuzeyindeki oluşumdan dolayı" anlaşamadıklarını kaydeden Linde, "Biz PKK'nın terör örgütü olduğunu kabul ediyoruz. Kuzey Suriye'deki oluşum için aynı şeyi düşünmüyoruz, birçok NATO ülkesi de düşünmüyor. ABD ve diğer NATO ülkeleri gibi biz de Kuzey Suriye'deki Kürt örgütleri ile görüştük" dedi.

NATO VE ABD: SÜREÇ İŞLİYOR
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın olası üyeliği ve konuya ilişkin "Türkiye önemli bir müttefikimiz. Türkiye, bazı endişelerini dile getirdi ve NATO'da her zaman olduğu gibi, endişeler mevcut olduğunda ortak bir zemin bulabileceğimizden eminim" açıklamasında bulunurken ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de "Berlin'de Çavuşoğlu ile konuşma fırsatı buldum. İsveç ve Finlandiya konusunda süreç işliyor, fikir birliğine varacağımıza inanıyorum. İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında görüşmeler sürüyor" şeklinde konuştu.

FİNLANDİYA CUMHURBAŞKANI: ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIM
FINLANDIYA Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO üyeliği için başvuru yapacaklarını açıkladı. Niinistö, "Bu güvenliğimizi en yüksek seviyeye çıkaracak" dedi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği sorunlar hakkında Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

AÇIK VE YAPICI BİR GÖRÜŞME YAPILDI'
NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, açıklamalarda bulundu. Açık ve yapıcı bir görüşme yapıldığını belirten Geoana, "Türkiye önemli bir müttefik. (Türk yetkililer) Dostlar ve müttefikler arasında ele alınan ve konuşulan endişelerini ifade ettiler" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE FİNLANDİYA VE İSVEÇ'E YÖNELİK NATO ŞERHİNİ NASIL KALDIRACAK?

İŞTE ŞARTLAR...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılmak üzere önceki gün gittiği Almanya'nın başkenti Berlin'deki temaslarını tamamladı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasını eskiden beri desteklediğinin altını çizdi ve özellikle karşı karşıya kalınan tehditler karşısında müttefiklik dayanışmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya olası üyeliğine ilişkin Türkiye'nin tutumunu Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyuyla paylaştığını anımsatan Çavuşoğlu, bu açıklamanın yankılarının olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, "Biz de bunun gerekçelerini gayet net bir şekilde bu toplantıda söyledik.

TERÖR ÖRGÜTLERİYLE GÖRÜŞÜYORLAR!

Özellikle bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütleri ve mensuplarıyla yaptığı görüşmeler ve özellikle de İsveç'in yaptığı silah yardımı dahil tüm rahatsız olduğumuz konuları, neden karşı olduğumuzu gayet açık şekilde sergiledik. Bu ülkelerden ve NATO üyesi olan ve yine halihazırda bu terör örgütleriyle görüşen ve destek veren ve Türkiye üzerinde özellikle ihracat, savunma sanayi ürünleri konusunda ihracat kısıtlaması yapan ülkelerin de bu tutumlarından vazgeçmeleri gerektiğini, bunun müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu anlattık" ifadelerini kullandı.

TEMEL KRİZ NOKTASI:YPG

Finlandiya ve İsveç'in, Türkiye'ye yönelik özellikle savunma sanayi ihracat izinleri konusunda kısıtlamaları devam ettirdiğini belirten Çavuşoğlu, "NATO'ya üye olacak bir ülkenin, bir NATO müttefiki ülke üzerinde kısıtlamaya gitmesi ya da izin vermemesi kabul edebilir değil" dedi. Görüşmede, Türkiye'nin bu konudaki rahatsızlıkları ve beklentilerini dile getirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, bu iki ülkenin, Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi noktasında önerilerinin olduğunu anlattı.

Çavuşoğlu "Nasıl garantiler vereceklerini önümüzdeki günlerde göreceğiz. İsveç Dışişleri Bakanının bugüne kadarki açıklamaları yapıcı değil, provoke edici. Burada kesinlikle güvenlik garantilerinin olması lazım. Terör örgütlerine desteğe son vermeleri lazım" şeklinde konuştu. Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı'nın (Pekka Haavisto) açıklamalarının ise gayet temkinli olduğunu söyledi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de, "Türkiye ile dün akşam (önceki akşam) yapılan müzakerelerde çözüme ulaşamadık ve diplomatik müzakerelere devam etme kararı aldık" açıklamasında bulundu. Türk tarafı ile "Suriye'nin kuzeyindeki oluşumdan dolayı" anlaşamadıklarını kaydeden Linde, "Biz PKK'nın terör örgütü olduğunu kabul ediyoruz. Kuzey Suriye'deki oluşum için aynı şeyi düşünmüyoruz, birçok NATO ülkesi de düşünmüyor. ABD ve diğer NATO ülkeleri gibi biz de Kuzey Suriye'deki Kürt örgütleri ile görüştük" dedi.

NATO VE ABD: SÜREÇ İŞLİYOR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın olası üyeliği ve konuya ilişkin "Türkiye önemli bir müttefikimiz. Türkiye, bazı endişelerini dile getirdi ve NATO'da her zaman olduğu gibi, endişeler mevcut olduğunda ortak bir zemin bulabileceğimizden eminim" açıklamasında bulunurken ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de "Berlin'de Çavuşoğlu ile konuşma fırsatı buldum. İsveç ve Finlandiya konusunda süreç işliyor, fikir birliğine varacağımıza inanıyorum. İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında görüşmeler sürüyor" şeklinde konuştu.

FİNLANDİYA CUMHURBAŞKANI: ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIM

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO üyeliği için başvuru yapacaklarını açıkladı. Niinistö, "Bu güvenliğimizi en yüksek seviyeye çıkaracak" dedi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği sorunlar hakkında Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

AÇIK VE YAPICI BİR GÖRÜŞME YAPILDI'

NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, açıklamalarda bulundu. Açık ve yapıcı bir görüşme yapıldığını belirten Geoana, "Türkiye önemli bir müttefik. (Türk yetkililer) Dostlar ve müttefikler arasında ele alınan ve konuşulan endişelerini ifade ettiler" şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de konuyla ilgili olarak "Bu bir süreçtir ve NATO bu süreçleri konuşma yeridir. İttifaka katılmayı seçerlerse bu konuda fikir birliğine varacağımızdan eminim" dedi.

Güncellenme Tarihi : 16.5.2022 11:47

İLGİLİ HABERLER