Gündem
  • 30.3.2009 08:46

İŞTE, KABİNEDE SEÇİMİ KAYBEDEN BAKANLAR

Yerel seçimler ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, milletvekili ve bakanlara seçim bölgelerinde, belediye başkanlıklarını kazanmaları konusunda verdiği talimata karşın, kabinede bulunan bakanlardan 9’u seçimleri kazanamadı veya AKP’li başkanlıkları muhalefet partilerine kaptırdı.

5 Bakan ise seçimlerde başarı gösterdi.
Ankara ve İstanbul dışındaki seçim bölgelerinden gelen bakanların seçimlerden kırık not aldı. Erdoğan’ın talimatı ile seçim sürecince seçim bölgelerinde tam saha çalışan bakanların seçimlerden hedefledikleri başarılı elde edemedikleri görüldü. Bakanların hanelerine zayıf not olarak geçen iller şöyle:

-Çelik Ve Şahin Zayıf Not Aldı-
Antalya: Antalya’da seçim kampanyası sürecinde büyük enerji harcayan ve “belediye başkanınız iktidar partisinden seçilmezse hizmet alamazsınız" şeklindeki sözüyle tartışmaya neden olan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Antalya’dan istediği sonucu alamadı. Antalya’da CHP’li aday Mustafa Akaydın’ın seçimi kazandığı kesinleşirken, AKP bu bölgede önemli oranda oy kaybına uğradı.
Van: Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de Van’da istenilen sonucu alamadı. AKP’li belediye başkanlığını DTP’ye ezici bir çoğunlukla kaptıran AKP’de Çelik’in seçim karnesine de zayıf not düşüldü.

-7 Bakana Kırık Not-
7 bakan da seçim bölgelerinde istenilen başarıyı gösteremedi ve muhalefetten belediye başkanlıklarını alamadı. Bu iller şöyle:
Mersin: CHP’nin kalesi olarak bilinen Mersin’i yine CHP kazandı. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’nin tüm çabasına karşın AKP oylarında gerileme yaşandı ve Mersin’i yine CHP aldı.
Diyarbakır: Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de Diyarbakır’da kırık not aldı. DTP Osman Baydemir, Eker’in seçim bölgesinde ezici bir çoğunlukla oylarını artırarak DTP’yi zirveye taşıdı. Başbakan Erdoğan’ın alınması gerektiği iller arasında saydığı Diyarbakır, yine DTP’yi seçti.

-Kemal Abi’nin Mazereti Var-
Eskişehir: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan seçim bölgesi Eskişehir’de yine DSP’li Yılmaz Büyükerşen seçimleri kazandı. Oyların yüzde 52.56 Büyükerşen, Eskişehir’de sürpriz yaşanmayacağını gösterdi. Ancak AKP buna karşın Eskişehir’de oyunu artırdı. Ancak seçim öncesi rahatsızlanan Unakıtan, ABD’de açık kalp ameliyatı geçirdiği için seçimlerde sahaya inememişti.
Ordu: Aday belirleme süreci tartışmalı geçen ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’i karşı karşıya getiren Ordu’da da, AKP istenilen sonucu alamadı. Enerji Bakanı Güler’in tüm çabasına karşın Eskişehir’de olduğu gibi DSP Ordu’da da Seyit Güler ile iktidarını korudu.

İzmir: Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün bölgesi İzmir’de beklenen sonuç yaşandı. CHP Aziz Kocaoğlu seçimi açık ara ile resmi olmayan sonuçlara göre kazandı.

-Başarılı Bakanlar-
Kabinede beş bakan ise seçim bölgelerinde Bursa, Afyon, Gaziantep, Erzincan ve Erzurum’da AKP seçimleri aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanı Faruk Çelik Bursa’da, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Afyon’da ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ da seçim bölgesi Erzurum’da seçimleri kazandı.
Gaziantep’te Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Erzincan’da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım seçimlerde başarılı bakanlar arasına giridi.

-Topbaş Ve Gökçek 11 Koltuğu Kurtardı-
Başbakan’ın “aldık dediği” İstanbul ve Ankara’yı Erdoğan’ın yanısıra 11 Bakan temsil ediyor.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:40

İLGİLİ HABERLER