Gündem
  • 30.9.2013 15:03

İşte paketin Doğu ve Güneydoğu'daki yankıları...

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAF) Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Fincan,  heyecanla bekledikleri demokratikleşme paketinin bölge adına önemli gelişmeleri içerdiğini belirtti.

Paketin, bazı önyargıların kırılmasına katkı sağlayacağına dikkati çeken Fincan, şunları kaydetti:

"İş adamlarımız bu paketi heyecanla bekliyordu ve bizi hoşnut etti. Romanların, Alevilerin sahiplenmesi adına getirilen yenilikleri çok önemli bulduk. Paket, insanlarımızın birbirini kucaklamasına vesile olacak. Hacı Bektaşi Veli gibi değerli bir büyüğümüzün isminin üniversiteyi verilecek olması çok güzel oldu. Kamuda başörtü yasağının kaldırılması da güzel bir gelişme. Doğu ve Güneydoğu'da çoğu zaman tartışmalara neden olan andımızın kaldırılması da önemli. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak ise paketin demokrasi yolunda atılmış önemli adım olduğunu söyledi.

Paketi, özgürlük ve demokrasi için önemli bulduğunu dile getiren Durak, "İlerleyen günlerde detayları belli olacak. İhtiyaçlara göre de değişiklikler olacaktır. Seçim sisteminin tartılışılıyor olması, partilere destek verilecek olması önemli bir adım. Partiler kendilerini daha rahat anlatma fırsatı bulacak. Demokrasilerde ihtiyaçlar bitmez, en azından bir sonra adım için olumlu bir paket" diye konuştu.

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı İlker Hasırcı da paketin Türkiye için dönüm noktası olduğunu söyledi.

Türkiye'nin büyük bir şans yakaladığını anlatan Hasırcı, demokratik yapıyı kısıtlayan, insan hak ve hürriyetlerini daraltan anlayıştan kurtulma yolunda önemli adımlar attığını belirtti.

İş dünyası olarak kapsamlı ve köklü değişiklikler getiren paketi heyecanla dinlediklerini vurgulayan Hasırcı, şöyle devam etti:

"Temel hak ve hürriyetlerin yerine getirilmesini milat olarak görüyoruz. Türkiye bundan sonra 2023 hedefine de 2071 vizyonuna da büyük bir kolaylıkla ulaşacaktır. Ülkemiz bu paketle kalıcı huzura, istikrara, birlik ve kardeşliğe doğru koşmaya başlamıştır. Türkiye artık ekonomik alanda da birinci ligin değişmez aktörlerinden biri olacaktır. Unutmayalım ki kalkınmanın da refahın da anahtarı toplumsal bütünlük, sosyal barış ve huzurdur. Türkiye, bugün bu yolda çok önemli bir dönemeci arkasında bırakarak aydınlık ve müreffeh bir yarına doğru koşmaya başlamıştır."

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık ise paketin önemli bir gelişme olduğuna işaret etti.

Pakete toplumun tüm kesimlerinin destek vereceğini beklediklerini anlatan Kılçık, "Muhalefet partilerinin de desteğiyle paketin yasalaşmasını istiyoruz. Kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması, Nevşehir'de üniversiteye Hacı Bektaşı Veli'nin isminin verilmesini toplumsal bütünlük adına önemli diye düşünüyoruz. Başbakanımızdan daha geniş paketler bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Demokratikleşme Paketi yorumları

- Diyarbakır Baro Başkanı Elçi:
- "Demokratikleşme ve sorunların çözümü yolunda mütevazi bir adım"

- STSO Başkan Vekili Çalapkulu:
- "Türk demokrasisine olumlu katkı yapacak"

- İHD Şube Başkanı Bilici:
- "Bu adımların hepsi çok önemli ama yetersiz"

- Şırnak Baro Başkanı Elçi:
- "Değişimler açısından anlamlı buluyoruz"

- Mazlum-Der Genel Yönetim Kurulu Üyesi Çoban:
- "Başörtüsü serbestisi, Türkiye'de bir devrim"

- USTAD Başkanı Akgül:
- "Başörtüsü yasağının kaldırılması çok büyük bir sürpriz oldu"


Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sivil toplum kuruluşları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'ni olumlu karşıladı.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, AA muhabirine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi'nin yetersiz olmakla birlikte bir dizi olumlu değişiklik öngördüğünü söyledi.

Paketteki en büyük eksikliğin ana dilde eğitimin sadece özel okulları kapsaması olduğunu ifade eden Elçi, ana dilde eğitimin devlet okullarını da kapsaması gerektiğini kaydetti.

Elçi, paketteki eksiklerden birinin Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nda değişikliğin yer almaması olduğunu dile getirerek, "Uzun tutuklama ve kitlesel yargılamalarla ilgili düzenleme öngörülmüyor. Ana dilde eğitimin kamu okullarında olmayışı büyük eksiklik. Demokratikleşme ve sorunların çözümü yolunda mütevazi bir adımdır. Paket, olumlu olmakla birlikte bir dizi eksikleri ihtiva ediyor. Demokratikleşme yolunda eksik kalan yönleri tamamlanmalı" ifadesini kullandı.

- "Çok önemli değişiklikler yer alıyor"

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkan Vekili Özgür Çalapkulu, Türkiye'nin tüm sorunlarının çözüleceği bir paket beklentisi içinde olmadıklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Açıklanan değişiklikler, Türk demokrasisine olumlu katkı yapacak. Çünkü, çok önemli değişiklikler yer alıyor. Beklentilerin tamamını karşılaması mümkün değil. Bu nedenle eleştiriler mutlaka olacaktır. Bunun ardından başka yeni düzenlemeler de mutlaka yapılacaktır. Bu değişikler geçmişte yapılan yanlış uygulamaların düzeltilmesi açısından çok önemlidir."

- "Bireysel ve kollektif haklar da getirilmeliydi"

İHD Şube Başkanı Raci Bilici, pakettte yer alan ana dilde eğitimin sadece özel okulları kapsamasının büyük eksiklik olduğunu savunarak, ana dilde eğitimin devlet okullarını da kapsamasının zorunluluk olduğunu söyledi.

Paketin bazı önemli değişiklikleri de kapsadığını ifade eden Bilici, "Ana dilde eğitimin sadece özel okulları kapsaması ihtiyaca cevap verecek bir değişiklik değil. Bu adımların hepsi çok önemli ama yetersiz. Bireysel ve kollektif haklar da getirilmeliydi" dedi.

- "Yetersiz olduğunu düşünüyoruz"

Şırnak Baro Başkanı Nuşerivan Elçi, paketin eksik yönlerine rağmen değişiklik öngördüğü için faydalı olacağını belirtti.

Eksik yönleri bulunan paketin bu haliyle çözüm sürecine çok büyük katkı yapmayacağını öne süren Elçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Değişimler açısından anlamlı buluyoruz. Ama taleplerin karşılanması açısından yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Kürtlerin diğer taleplerinin de karşılanması durumunda sürecin başarıya ulaşacağını düşünüyoruz. Paket özellikle Kürtlerin taleplerini yeterli düzeyde karşılamıyor. Kürt sorunun çözümü bir paketle sınırlı değil. Anayasa başta olmak üzere diğer değişikliklerin zaman içerisinde gerçekleştirilmesini bekliyoruz."

- "Tamamen Türkiye'nin demokratikleşmesiyle ilgili"

Merkezi Mardin'de bulunan Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül de paketin 11 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu söyledi.

Pakette, bölge halkını sevindirecek bir takım maddelerin yer aldığını ancak maddelerin hepsini çözüm sürecine bağlamanın yanlış olduğunu belirten Akgül, şunları kaydetti:

"Zira, açıklanan paketteki birçok madde, PKK'nın çekilme süreciyle ilgili düzenlemeler değil. Tamamen Türkiye'nin demokratikleşmesiyle ilgili. Siyasi haklar ile halkların yaşama dair hakların gasbına yönelik hak iadesi noktasında bazı düzenlemeler var.  Seçim sisteminin 3 aşamalı tartışmaya açılması, ana dilde eğitim, siyasi partilere yardım, farklı dil  ve lehçelerdeki siyasi propaganda  bölgemizi ilgilendiren konulardır. Artık hak ve özgürlükler sınırlandırılamaz, sınırlandırıldığında cezai yaptırım söz konusu olacak. Farklı dil ve lehçelerde ana dildeki eğitimin özel okullarda açılması da çok önemli ve zaruri bir gelişmeydi. Ayrıca andımızın kaldırılması çok önemlidir. Biz bazı yörelerde kaldırılacağını beklerken tümden kaldırılacağı müjdesini verdi. Kamusal alanda başörtüsü yasağının kaldırılması çok büyük bir sürpriz oldu. Pakettin devamının  geleceğine inanıyorum."

- "Paket güzel ve olumlu"

Mazlum-Der Genel Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Çoban ise  paketin Türkiye demokrasi çıtasının yükselmesi açısından çok önemli ve tarihi bir adım olduğunu söyledi.

Andımızın kaldırılmasının tarihi öneme sahip olduğunu belirten Çoban, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"4 yıldır Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi bütün mesaisini harcamak suretiyle kampanyalar düzenledi.  Başörtüsü serbestisi Türkiye'de bir devrim niteliğindedir. Kamusal alanda başörtülülerin çektikleri eziyetlerin, zulümlerin, sıkıntıların sona ermiş olması gecikmiş ama yerinde bir karardır. Bu anlamda takdire şayandır. Ancak, ana dilde eğitimle ilgili özel okullara verilmiş olması, harflerden sadece İngilizce karakterlerin yazılmış olup, diğer karakterler açısından bir tutum geliştirilmemiş olması eksik hususlardandır. Ama paket genel olarak güzel ve olumlu, ileriye dönük gelişmelerdir. Seçim  barajının seçenekli hale getirilmiş olması biraz sıkıntılı. Çünkü yüzde 10'nun altına düşmesini bekliyorduk. Ama yine de açıklamalar önemli. Güzel gelişme olarak değerlendiriyoruz."  

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:35

İLGİLİ HABERLER