Gündem
  • 14.5.2013 16:58

İşte PKK'lıların çekilme şovu!..

PKK'lı teröristler film yıldızı gibi ellerinde silahlarla tek sıra halinde gelip yandaşlarıyla kucaklaştı.

Şırnak'ın Balveren Beldesi'nde Cudi Dağı ile Bestler-Dereler Bölgesi'nin kesiştiği bölgede BDP ile Demokratik Kadın Hareketi (DÖKH) üyesi kadınlar PKK'lıların Türkiye'den çekilme sürecini izlemek için çadırlar kurdu.

ŞIRNAK'ın Cudi Dağı ile Bestler Dereler Bölgesi'nin kesiştiği bölgede PKK'lıların dönüşünü izlemek için BDP'li kadınlar tarafından çadırlar kuruldu. BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, dönen PKK'lılara çağrıda bulunarak, "Ben bir kez daha alanlarından ayrılan ve özgürlük yürüyüşüne, bu çözüm yürüyüşüne başlayan gerillalarımıza yolunuz açık olsun diyorum. Sağ salim gidin diyorum. Sizleri Türkiye'de demokratik siyaset yapmak üzere bekliyoruz diyorum. Gidişiniz kadar dönüşünüzde muhteşem olsun diyorum" dedi.

 İlk gün yaklaşık 200 kadının bulunduğu bölgede, kadınların bir ay boyuncu dönüşümlü olarak nöbet tutacağı belirtildi.

Şırnak DÖKH bileşenleri adına açıklama yapan Zeynep Kayaş, "Nöbet çadırı kurarak 1999'daki geri çekilme sürecinde yaşanan kayıpların tekrar etmemesi ve dönemin sağlıklı ilerlemesi için kendimizi gözlemci ve izlemci müzakereciler olarak kamuoyunu deklare ediyoruz. Bu günden itibaren devletin operasyon güçlerini izlemeye alıyoruz" dedi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, 1999 yılındaki geri çekilme sırasında, 500'ün üzerinde PKK'lının öldürüldüğünü söyledi. Aydoğan, şöyle dedi:

"Bu süreçte bulundukları ortamdan ayrılmak için yola çıkan PKK'lıların 1999'daki akıbete uğramamasını istiyoruz. O nedenle buradayız. O nedenle bu çekilme sürecini kadınlar olarak adım adım izlemeye çalışacağız. Biz kadınlar olarak şunu çok iyi biliyoruz, eğer geri çekilmede bir sıkıntı, bir problem yaşanırsa, geçmişi çok aşacak yeni çatışmalı bir süreç başlayacaktır. Ebetteki bu yeni başlayacak çatışmalı süreçte en çok biz kadınları etkileyecektir. Çünkü savaştan en fazla zarar gören çocuklarımızın yaşamını yitirmesine yüreği yanan biz kadınlarız, analarız. Savaşın çatışmaların en ağır yükünü çeken biz kadınlarız. Tacize, tecavüze uğrayan, göçlerle metropollerde en ağır en zor koşullarda yaşamak zorunda kalan biz kadınlarız. O nedenle bu geri çekilmesinin, barışa ve çözüm sürecine katkı sunmak amacıyla sunulan bu fırsatın en iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünen, isteyen, arzu eden, bir çaba, mücadele içerisinde bulunması gereken, bunu isteyen kadınlar biziz. O nedenle en az bir ay burada bu çadırda bu bölgedeki PKK'lıların alanlarından dışarıya çıkış faaliyetlerini biz kadınlar olarak izleyeceğiz, gözleyeceğiz."

DÖNÜŞÜNÜZ DE MUHTEŞEM OLSUN

Aydoğan, PKK'lıların geri çekilmesi sırasında provokasyon ya da gelişebilecek bir farklı durum olması halinde kadınlar olarak sürecin içinde olacaklarını söyledi. Aydoğan, "Müdahale edeceğiz. Sürecin sağlıklı yürümesi için bu eylemimizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Ben bir kez daha alanlarından ayrılan ve özgürlük yürüyüşüne, bu çözüm yürüyüşüne başlayan gerillalarımıza yolunuz açık olsun diyorum. Sağ salim gidin diyorum. Sizleri Türkiye'de demokratik siyaset yapmak üzere bekliyoruz diyorum. Gidişiniz kadar dönüşünüz de muhteşem olsun diyorum. Bütün annelerin gözü kulağı sizlerdedir. Sizlerin sağ salim Kandil'e ulaşmanızdadır. Ve Kürt sorunun daha sonra tamamen çözülmesiyle sizin silahlarınız bırakıp, Türkiye'ye silahlarınız bırakıp dönmenizdedir. Demokratik siyasete katılmanızdadır. Ve kadınlar olarak özlemimizi dileğimizi belirtmek istiyoruz. Bu görkemli mücadele, görkemli bir şekilde elbette sonuçlanacaktır. Ama bunun sonuçlanmasının tek bir koşulu var. O da Öcalan'ın, PKK'lılarla birlikte özgürleşip Türkiye'ye gelmesidir. Amed'e gelmesidir. Amed'e Dağkapı Meydanı'nda hep birlikte, bir arada olmamızdır. Gerçek çözümün yolu budur. Gerçek barışın yolu budur, biz kadınlar açısından. Biz hepimiz o günün özlemi içerisindeyiz. O günde, o muhteşem günde Amed, Dağkapı Meydanı'nda Kürt halkının evlatlarıyla ve önderliğiyle buluşmak üzere diyorum" dedi.

Konuşmaların ardından çadırlarda nöbet tutacak kadınlar, halaylar çekti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:20

İLGİLİ HABERLER