Asayiş
  • 25.9.2013 14:52

İşte PKK'lıların kaçtığı o tünel

Bingöl M Tipi Cezaevi'nden yaklaşık 50 santimetre çapında 80 metrelik tünel kazarak firar eden 18 PKK'lıdan bazılarının güvenlik görevlilerinin şehit edilmesi, Diyarbakır'da 6'sı öğrenci 7 kişinin öldüğü bombalı saldırıya gerçekleştiren ve güvenlik güçleriyle girdiği çatışmalarda yaralı ele geçenlerin de bulunduğu ortaya çıktı. Firarilerden bazılarının yaptıkları eylemler şöyle:

* Diren Yaşa: Bingöl'ün Ilıcalar Bölgesi'nde geçen yıl Aralık ayında güvenlik güçleriyle çatışmaya giren 9 PKK'lı öldürüldü. Operasyonda Diren Yaşa, yaralı ele geçirildi. Yaşa, Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Devlet birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçlamasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

* Ramazan Benice: Diyarbakır'da 2008 yılında Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu'na ait servis otobüsüne yapılan ve 4 polis memuru ile bir teknisyen yardımcısının şehit edildiği, 25 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgli yargılandığı davada 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma', 5 kamu görevlisini 'kasten öldürme' ve 25 kamu görevlisini de 'kasten öldürmeye teşebbüs etme' suçlarından 31'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

PKK'NIN BOMBACISI

* Hüseyin Barsak: PKK'nın bombacısı olarak bilinen 'Doktor Orhan' kod adlı Hüseyin Barsak, PKK'nın Kuzey Irak'taki kamplarında 6 yıl boyunca bomba, sabotaj ve suikast eğitimi aldı. Diyarbakır'a 2010 yılında bombalı eylemler yapmak üzere gönderilen Hüseyin Barsak, Ergani İlçesi'nde içinde 90 kilo kilogram ağırlığında LPG tüpü içerisine hazırlanmış el yapımı ve plastik patlayıcı, araç içerisine gizlenmiş patlamaya hazır uzaktan kumandalı elektronik bomba düzeneği, bombayı patlatmaya hazır ayrı bir basma butonlu bomba düzeneği, örgüt mensubunun üzerinde araç içerisindeki bomba düzeneğini harekete geçirmede kullanacağı uzaktan kumanda, 3 bin 125 lira ve çok miktarda dokümanla birlikte yakalanmıştı. Barsak'ın ayrıca Diyarbakır'ın Lice İlçesi ve Bingöl'de güvenlik güçlerine yönelik ve 2 askerin şehit edildiği, 5 askerin yaralanmasına neden olan bombalı ve silahlı eylemlere katıldığı belirtildi. Barsak'ın ayrıca 21 Haziran 2010 günü Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 1 askerin şehit olduğu, 4 asker ve 3 vatandaşın yaralandığı, saldırıya katılan 5 örgüt mensubunu ölü ele geçirildiği bombalı ve silahlı saldırı eyleminde de yer aldığını belirtildi.

* Ozan Alpkaya: Diyarbakır'da 3 Ocak 2008 günü askeri servis aracının geçişi sırasında dershane önüne bırakılan araçtaki bombanın uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu 6'sı öğrenci 7 kişi hayatını kaybetmiş, 30'u asker 67 kişi yaralanmıştı. Saldırıyla ilgili yargılanan Alpkaya, 'Terör örgütüne üye olmak, suçun işleniş biçimi, failin kastının ağırlığı, failin güttüğü amaç ve saik göz önüne alınarak' suçundan 15 yıl, 'izinsiz olarak tehlikeli madde bulundurmak' suçundan 8 yıl olmak üzere toplamda 23 yıl hapis cezasına çarptırdı.

* Cemil Doster: Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde Bahtiyar Aydın Kışlası'na roketli ve uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açan PKK'lıları kendi aracıyla taşıyıp yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle yakalandı. Doster'in aracında 1 tabanca, 200 dolar, 3240 lira para, yüzde 33 azot içeren 50 kilo amonyum nitrat ve 13 çuval patates ele geçirildi. Doster, 'Ülke birliği ve bütünlüğünü bozmak' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis  cezasına çarptırıldı.

* İbrahim Engin: Bingöl'ün Karlıova İlçesi Sudağı Köyü'nde 2011 yılında güvenlik güçleriyle çatışmaya giren vegrubun sorumlusu 'Serbest' kod adlı Faruk Kızılbaş'ın öldürüldüğü operasyonda, 5 PKK'lı arkadaşıyla birlikte teslim oldu. Engin, ağırlaştırımış öbürboyu hapis istemiyle yargılanıyor.

* Şeref Gülen: Diyarbakır'da korsan gösterilere katılıp, 2008 yılında 5 ayrı banka şubesine molotoflu saldırıda bulunduğu gerekçesiyle 'terör örgütü üyesi olmak', 'patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak' ve 'mala zarar vermek' suçlarından toplam 28 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.

FİRARİLERDEN DEVRİM KAVAK'IN BABASI HADEP VE DEHAP KURUCULARINDAN

Bingöl M Tipi Cezaevi'nden tünel kazarak kaçak 18 PKK'lı arasında bulunan Devrim Kavak'ın geçen yılın Ağustos ayında Avusturya'nın İnsburg kentinde intihar eden babası Cemal Kavak'ın kapatılan Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ve Demokratik Halk Partisi'nin (DEHAP) kurucu üyelerinden Cemal Kavak'ın oğlu olduğu belirtildi. Cenazesi yurt dışından getirilen ve Diyarbakır'daki Mardinkapı Mezarlığı'nda toprağa verilen Cemal Kavak için BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Cemal arkadaşımız ülkede bulunduğu her anı halkına adamış. Avrupa'ya gitmiş ve orada sürgünü benimseyememiş, kendi topraklarında kendi vatanında yatmayı sürgünde yaşamaya tercih etmiştir" demişti.

İKİ KOĞUŞTAKİLER KAÇTI

Bingöl M Tipi Cezaevi'nden 18 PKK'lının firar etmesinin ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Cezaevinde iki koğuşta bulunan toplam 18 PKK'lının firar ettiği belirlendi.

Cezaevinin dış duvarına, iç kesimde bulunan ikinci koğuştaki PKK'lıların tüneli kazıp, duvar dibindeki diğer koğuşa gelip, bundan sonra iki koğuştakilerin tüneli birlikte kazdıkları belirlendi. Firarilerin tünel kazılan bölgeyi buzdolapları ile kapattıkları ve çıkardıkları toprakları ise lavabo ve tuvalete attıkları öğrenildi.

Cezaevinde zaman zaman kanalizasyonlarda tıkanma meydana geldiği, kanalizasyonların Bingöl Belediyesi'nden çağırılan vidanjörlerle açıldığı belirlendi.

KÖPEKLİ İZ TAKİBİ

Yapılan aramada cezaevinden firar eden PKK'lılardan birinin ayakkabısı bulundu. Bingöl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekipleri, bölgeye özel eğitimli köpeklerle gelerek arama başlattı. Köpeklere ayakkabı koklatılarak başlatılan aramada firarilerin izleri sürülmeye başlandı. Ayakkabıdan koku olan köpekler kırsal alana doğru giderken, ekiplerde peşinden takibini sürdürüyor.

Yetkililer, bölgenin toprak yapısında yaptıkları incelemede tünelin kısa bir sürede kazılmadığını belirledi. Yetkililer, tünelin çok uzun süren bir çalışma sonunda kazıldığı ihtimali üzerinde duruyor.

Bu arada firarilerden Ali Nergis'in de Diyarbakır'da 2008 yılında Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu'na ait servis otobüsüne yönelik düzenlenen ve 4 polis memuru ile 1 teknisyen yardımcısının şehit edildiği, 25 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili yargılandığı davada 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma', 5 kamu görevlisini 'kasten öldürme' ve 25 kamu görevlisini de 'kasten öldürmeye teşebbüs etme' suçlarından 31'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılandığı ortaya çıktı.

Firarilerden Rıdvan İpek'in ise örgüt üyeliğinden Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 yıl hapis istemiyle yargılandığı belirlendi.

DİYARBAKIR CEZAEVİ'NDE GEÇEN YIL 7 METRELİK TÜNEL BULUNMUŞTU

Diyarbakır'da E Tipi Cezaevi'nde geçen yılın Temmuz ayında hükümlülerin kazdığı 7 metrelik tünel ortaya çıkarılmıştı. Merkez Bağlar İlçesi'nde bulunan ve 12 Eylül askeri müdahalesinin ardından işkencelerle gündeme gelen yaklaşık 900 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde hükümlülerin kaçmak için 75 metre derinlikte 7 metre uzunluğunda ve 60 santimetre çapında cezaevi girişine doğru kazılan tünel ortaya çıkarılmıştı.

KIRSAL ALANA KAÇTIKLARI BELİRLENDİ

Güvenlik ve istihbarat birimleri yaptıkları teknik takip ve çalışmada Bingöl M Tipi Cezaevi'nden tünel kazarak firar eden 18 PKK'lının kırsal alana kaçtıklarını belirledi. Firarilerin, kaçışlarından hemen sonra dağda bulunan PKK'lılarla irtibata geçtikleri ve Bingöl ile Tunceli arasındaki kırsalda buluştukları belirtildi.

Kaçan PKK'lıların yakalanması için Bingöl ve Tunceli illerinde operasyon başlatıldı. Akşam saatlerinde Bingöl 49'uncu Piyade Tugay Komutanlığı'ndan 2 Kobra helikopter keşif uçuşuna başladı. Ardından Sikorsky helikopterlerle kaçan PKK'lıların bulunabileceği alanlara Jandarma Özel Harekat Timleri indirildi. Timlerin kırsal alanda operasyonlarını sürdürdüğü belirtildi.

Kazıya ara verildi
Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumu'ndan 18 tutuklu ve hükümlünün firar ettiği tünelin ortaya çıkarılması için yürütülen kazı çalışmalarına ara verildi.

Tutuklu ve hükümlülerin kaçtığı tünelin cezaevi binası ile çıkış noktası arasında kalan bölümünün ortaya çıkarılması amacıyla, cumhuriyet savcısı gözetiminde, Bingöl Belediyesine ait bir iş makinesiyle yürütülen kazı çalışmalarına, havanın kararması nedeniyle yarın sabaha kadar ara verildi. Kazı çalışmalarının yarın devam edeceği belirtildi.

Bu arada, derinliği yer yer 3 metreye ulaştığı tespit edilen tünelin çökme ihtimaline karşı tahtalarla desteklendiği belirlendi. Tünelde seyyar elektrik kablosu ve demir parçaları bulundu.

Tutuklu ve hükümlülerin, "s" şeklindeki tüneli kazarken kabloya taktıkları ampulle aydınlatma yaptıkları tespit edildi.

Tünelin kazma işleminin uzun bir süreyi kapsadığı tahmin ediliyor.

İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı özel harekat timlerinin, eğitimli köpeklerle cezaevinin bulunduğu Kaleönü Mahallesi'ndeki incelemeleri de sona erdi.

Öte yandan, Bingöl'de helikopter hareketliği gözlendi.

Cezaevinden firar edenlerin yakalanması için başlatılan geniş çaplı operasyon havadan ve karadan sürüyor.
 

 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:43

İLGİLİ HABERLER