Bilim
  • 8.9.2013 16:49

İşte Roma İmparatorluğu’nun doğudaki son kalesi

Ilısu Baraj sahası altındaki yer alacak Çattepe Höyük'te kazı çalışmaları yapan arkeologlar, Doğu Roma İmparatorluğu’nun M.S. 4. yüzyılda doğudaki son kalesini bulurken, kazıda M.S. 5. yüzyıldan kalma tarihi eserler çıkarıldı.Ege Üniversitesi Arkeolog bölümünden Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur başkanlığında Siirt Çattepe Höyük’te 2009 yılından beri devam eden kazı çalışmalarında çok önemli bulgulara rastlandı. Tarihe ışık tutacak kazılarda Roma Kalesi'nin varlığını gösteren bulgulara rastlandığını ifade eden Sağlamtiymur, “2002 yılında Siirt’te Türbe Höyük’te başlatılan kazı çalışmaları ile Mezopotamya uygarlığının ilk liman kenti bulunmuştu. 2007 yılında Başur Höyük’te başlatılan çalışmalarda ise M.Ö 7. yüzyıldan kalma ilk oyun seti ve yerleşim alanına rastladık. 2009 yılında Çattepe Höyük'te başlattığımız çalışmalarda ise Doğu Roma İmparatorluğu’nun M.S. 4. Yüzyılda doğuda yaptığı kale bulundu. Höyükte yapılan kazı çalışmalarıyla kale gün yüzüne çıktı. Kale 4. Yüzyılda höyüğün etrafında yapılmış. Yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan bu kale, Roma'nın doğudaki son kalesi, yani Siirt, Roma İmparatorluğu’nu bittiği ya da son doğu sınırında olduğu bir noktada yer almıştır. Roma Kalesi'nin büyük ve kalın duvarları höyüğün içindekileri tahrip etmiş. Kalenin içindeki höyükte yaptığımız kazıda ise M.Ö.4. ile 5. yüzyıldan kalma tarihi eserler çıkarıldı” dedi.

"SİİRT, İNSANLIK TARİHİNİN EN ESKİ YERLEŞİM YERİ"
Siirt’in Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarının kesiştiği noktada yer aldığını ifade eden Siirt Valisi Ahmet Aydın, 2002 yılından beri arkeologlar tarafından türbe, höyük, Başur Höyük ve 2009 yılında da Çattepe Höyük'te kazı çalışmaları yürüttüğünü söyledi. Aydın, "Yapılan kazılarda 12 ile 13 bin yıl öncesine dayanan ilk yerleşim biriminin burada olduğu tespit edilmiştir. Bu insanlık tarihinde çok önemli bir olaydır, ilk liman kenti yapılan kazıda ortaya çıktı. İlk oyun seti yine Siirt’te çıkarıldı. Çattepe Höyük'te yapılan son kazılarda ise Roma İmparatorluğu'nun doğuda son kalesi yine Siirt’te ortayla çıktı” diye konuştu.

Siirt’in keşfedilmeye değer bir il olduğunu belirten Vali Aydın, kazılardan çıkarılan tarihi eserlerin önümüzdeki aylarda yapılacak müzede sergileneceğini sözlerine ekledi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:12

İLGİLİ HABERLER