Sağlık
  • 29.6.2007 07:20

İŞTE SAĞLIK İKSİRİ OLAN MUCİZEVİ YAZ MEYVELERİ!..

Sindirim sistemi rahatsızlıklarından, kalp hastalıklarına kadar pek çok sorunun çözümünde yaz meyvelerinden yararlanmak mümkün.
Yaz mevsimi sebze ve meyveleri, sağlıklı vücuda sahip olmada büyük bir rol oynuyor. Uzmanlar, başta kanser, kalp, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi bir çok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlık gibi hastalıkların engellenmesinde meyve ve sebzelerin önemine dikkat çekiyor.

BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIR
Üzüm, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu görevini üstleniyor. Sıcak ayların serin lezzeti karpuzun içerdiği laykopen maddesi, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili rol oynuyor. Sevilen meyve kayısının içindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önlüyor, bağırsakların çalışmasına yardımcı oluyor.

PORSİYONLARI KÜÇÜLTÜN
Diyetisyen Seçil Kenar yaz aylarında sağlıklı beslenme ile ilgili şu önerilerde bulundu.
- Bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli Omega-3 yağ asitlerini içeren balığı haftada 2 kez tüketin.
- Kışa göre tabaklarınızdaki yemek porsiyonlarını daha küçük tutun.
- Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından da zengin olan dondurma veya sütlü tatlıları tüketin.

POSALI GIDALAR
- Karbonhidrat (şeker)kaynağı olarak yağlı, kızartılmış, ağır olan hamur işleri yerine kan şekerinizi daha iyi düzenleyen kepek ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi gıdaları tüketin.
- Yağ oranı yüksek gıdalar yerine bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdaları tercih edin.
- Serinlemek için çok tükettiğimiz gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, soda ve bol su tüketin. Fazla tüketilen kafein kalp çarpıntısı, uykusuzluk, huzursuzluk gibi sağlık problemlerine neden olur.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER