Ekonomi
  • 12.10.2008 02:43

İŞTE TÜRKİYE'NİN EN TUTUMLU BÖLGESİ!..

Karadenizliler’in yüzde 51.2’si tasarruf yapma eğiliminde. Bölge halkının tasarruf için tercih ettiği yöntem ise yastık altına saklamak.
MasterCard tarafından gerçekleştirilen MasterIndex Araştırmasında, Türk halkının kredi kartı kullanım, tasarruf ve yatırım eğilimleri bölgesel bazlı olarak incelendi. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre, Karadenizlilerin yüzde 51,2’si tasarruf yapma eğilimi göstererek yüzde 36 olan Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. Dolar, Euro gibi dövize yatırım yapmada ise Ege, Marmara ve İç Anadolu Bölgesi ilk sıralarda yer aldı. Karadenizliler tasarruf aracı olarak genelde yüzde 20.5 oranında yastık altını tercih ediyor.
ÖNCE EV ALIRIM
Araştırma kapsamında sorulan “Fazladan 40 Bin YTL’niz olsa nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna tüm bölgelerde verilen ilk cevap her seneki gibi bu sene de ìEv alırımî oldu. En yüksek oranla yüzde 55,6 ile ev almayı isteyen bölge Doğu-Güney Doğu Anadolu halkı. Karadenizliler fazladan 40 bin YTL’lerini önce sağlıkları sonra iş kurmak için kullanacaklarını belirtti. İç Anadolu Bölgesi halkının yüzde 25.6’sının ise tercihi altına yatırım yapmak oldu. Ege-Marmara halkı ise gezi, eğlence, tatil, alışveriş ve elektronik eşya alımı tercihleri ile diğer bölgelere fark atıyor.
EN ÇOK KART iÇ ANADOLU’DA
MasterIndex Araştırması’ndan çıkan verilere göre, kredi kartı sahipliğinde lider bölge yüzde 70,9 ile İç Anadolu Bölgesi. İç Anadolu Bölgesini yüzde 55,7 ile Akdeniz, yüzde 49,1 ile Ege-Marmara Bölgesi izliyor. Banka kartı sahipliğinde de İç Anadolu Bölgesi diğer bölgelere oranla önde gidiyor. Bu bölgede yaşayanların yüzde 72,6’sı banka kartı sahibi olduğunu söylüyor. İç Anadolu Bölgesinde yaşayan halk minimum 11 YTL’nin üzerindeki harcamaları için kartlarını ceplerinden çıkarıyorlar.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:29

İLGİLİ HABERLER