Asayiş
  • 31.1.2007 13:03

İŞTE TÜRKİYE'NİN K.IRAK OPERASYONLARI!..

YUSUF ZİYA ERARSLAN
ANKARA  - Bölücü terör örgütü PKK'nın yuvalandığı Kuzey Irak ve Kandil Dağı'na sınır ötesi operasyon tartışmaları sürerken, Türkiye 1983 yılından bu yana Kuzey Irak'a tam 24 defa girerek terör yuvasına bomba yağdırdı.


İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin Kuzey Irak topraklarına yönelik yaptığı ilk operasyon 1983 yılında 7 bin askerle yapıldı.

 Bu operasyon asılarak idam edilen devrik lideri Saddam Hüseyin'in döneminde Irak ve Türkiye arasında imzalanan 'Sınır Güvenliği ve İşbirliği Anlaşması'na dayanılarak gerçekleştirildi. "Sıcak Takip" hakkı tanıyan bu anlaşma sonrasında Türkiye birçok defa Kuzey Irak'ta bölücü örgütün yuvalandığı bölgeleri dağıttı.

1991 yılında, Kürt grupların da desteğinin sağlanmasıyla, Dohuk, Erbil, Zaho, Selahaddin şehirlerine, Türk istihbarat birimleri kalıcı olarak yerleştirildi. Bu operasyonların en kapsamlısı 1995 yılında gerçekleştirildi. 'Balyoz Operasyonu' adı verilen harekatla hava desteği alan 35 bin asker Kuzey Irak'a geçerek bölücü örgütün yuvalandığı merkezleri dağıttı. Operasyona daha sonra 10 bin asker daha katıldı. 1995 yılında gerçekleştirilen 'Balyoz' operasyonundan iki yıl sonra 20 bin askerle 'Çekiç Operasyonu' gerçekleştirildi. Ertesi yıl da 15 bin askerle 'Murat Operasyonu' yapıldı. Kuzey Irak'a yapılan son sınır ötesi operasyon ise 1999'da düzenlenen 'Sandviç Operasyonu' oldu.


Öte yandan, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK), K.Irak ve muhtekmel sınırötesi operasyonuna ilişkin bir rapor hazırladı. USAK'ın sınırötesi askeri harekatlara ilişkin raporunda, bugün bölücü terör örgütünün Kandil Dağı'ndaki sözde "Masum Korkmaz Askeri Akademisi' ve 'Haki Karer İdeolojik Eğitim Akademisi'nin ağır silahlar ve uçaksavarlar ile koruduğu hatırlatıldı. Raporda, 3-5 bin arasında teröristin bulunduğu Kandil Dağı'nın çevresinin tam anlamıyla kuşatılabilmesi için Kandil Dağı'nın İran sınırları içindeki bölümünün İran askerleri tarafından tutulması gerektiği kaydedilirken, Türk askerlerinin kalan bölümlerini tutması ve yüksekliği 3 bin metreyi bulan Kandil içlerine operasyon yapabilmesi için 50 bin askere ihtiyaç olduğu ifade ediliyor.

Türkiye'nin Kandil Dağı'na yönelik operasyonu için bölgesel Kürt yönetiminin desteğini alması gerektiği vurgulandığı USAK raporunda, sınır ötesi operasyon esnasında bölgenin kontrolünü elinde tutan ABD askerleri ile çatışma ihtimaline de dikkat çekildi. Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan USAK Doç. Dr. Sedat Laçiner, operasyon yapılacak bölgenin ABD askerlerinin kontrolünde olduğunu ve kan dökülme riskinin bulunduğunu söyledi. Doç.Dr. Laçiner, "Kandil dağına girmek gerçekten zor. Teröristten fazla asker kaybı olursa faturası ağır olur" dedi. Laçiner, Türkiye'nin bu dönem Kuzey Irak'a girmesi durumunda ABD askeri ile çatışma riski bulunduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:27

İLGİLİ HABERLER