Gündem
  • 24.7.2009 00:06

İŞTE TÜRKİYE'Yİ AYAĞA KALDIRAN GÖRÜNTÜ...

7. Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı arama kurtarma helikopterinin amaç dışı kullanıldığı iddia edildi. Konu video, fotoğraf ve belgeler eşliğinde internet ortamına taşındı.

Video ve fotoğraflarda, Arama kurtarma filolarının Hava Kuvvetlerindeki fonksiyonu herhangi bir uçak kazasından sonra çok kısa bir sürede olay mahalline ulaşılması olan UH-1 H Genel Maksat Arama Kurtarma Helikopteri'nin amaç dışı kullanılmasına ait görüntüler var.

Görüntülerden ilkinde helikopterle domuz avı yapılırken çekilmiş görüntüler yer alıyor. Helikopter Malatya kaysı bahçelerinde alçak uçuşla yaban domuzlarını takip ediyor. Helikopter o kadar alçalıyor ki domuzlar toz duman içinde kalıyor. Bu helikopteri de etkiliyor.

Diğer görüntüde ise daha tehlikeli sahneler var. Üstü buz tutmuş ve yer yer çatlaklar görünen bir gölün üstünde Helikopter sörf yaptırılıyor.

Üçüncü görüntüde ise helikopterle derin ve kayalık vadilere sert adrenalin dalışları yapılıyor. Cobra helikopterlerinin yapabildiği bu tür dalışlar, UH-1 arama kurtarma helikopterini oldukça zorluyor.

Sonuçta helikopter aşırı yüklemeler ve amaç dışı kullanım nedeniyle arıza yapıyor ve 1 milyon dolarlık fatura ortaya çıkıyor.

Konuyla ilgili tüm görüntüler ve bilgiler internet ortamına ve video paylaşım sitelerine kondu.

Sitede yazılan bilgilerde; "Harekat Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay A.Y. tarafından buz tutmuş göl üstünde kızak kaydırmak, yaban domuzu kovalamak, kayalık vadilerde ölüme meydan okumak davranışlarına göz yumulmuştur." şeklinde iddialı cümleler var.

Olaydan sorumlu tutulanlar ise:

7. Ana Jet Üs Komutanlığı Erhaç Malatya'da Arama Kurtarma Filo'sunda Harekat Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay A.Y., Meydan Harekat Komutanı Hava Pilot Binbaşı M.A. sorumluluğunda; Arama Kurtarma Subayları Hava Pilot Yüzbaşı R.A, Üsteğmen N.B ve Üsteğmen E. A.

Birinci Olay:

Yer: Malatya Sultansuyu Baraj Gölü,

Tarih: 4 Şubat 2008,

Olay: Buzda Helikopter Kaydırma





Buzdaki erimiş ve kırılmaya başlamış bölgeye 5 metre mesafe kala tüm riskleri hiçe sayarak Yüzbaşı R.A ve Üsteğmen N.B. komutasındaki helikopter gölün üzerindeki kırık buzun üstüne iniyor.

İkinci Olay:

Yer: Üsse 12-13 kilometre uzaklıktaki Malatya Ovası kayısı bahçeleri,

Tarih: 15 Ekim 2008 Çarşamba,

Olay: Domuz Kovalama



Malatya ovası kayısı bahçelerinde arama kurtarma helikopteriyle domuz kovalıyorlar. Aşırı kumanda helikopterin uçuş aletlerini olumsuz yönde etkilediği için arıza yaptırıyor. Domuzlara o kadar yaklaşılıyor ki domuzların kaçarken çıkardığı tozla helikopterin tozu birbirine karışıyor. Yerden 5-6 metre yükseklikte uçularak helikopterin limitleri zorlanmış, uçuş emniyeti can güvenliği hiç düşünülmemiş ve ciddi maddi hasarlar oluşmuştur. Zaman zaman helikopterle domuzların arasındaki mesafenin 4-5 metreye kadar düştüğü görüntülerden anlaşılmaktadır.

Üçüncü Olay:

Yer: Malatya Tohma Çayı,

Tarih: 18 Kasım 2008,

Olay: Vadide Aşırı Tehlikeli Uçuşlar



Üsteğmen N.B. tarafından helikopterin vadideki kayalara olan mesafesi 15 metreye düşecek kadar tehlikeli uçuşlar yapılıyor. Sürekli yapılan bu tür uçuşlarda helikoptere aşırı kumanda verilerek helikopterin limitleri zorlanmış ve büyük maddi hasarlara yol açılmıştır.

Bu hasarlar neticesinde helikopterler için toplam 156 kalem malzeme için değiştirilme talebi yapıldı. Dökümünü gönderiyorum. Bu malzemelerin değeri 1 milyon doları aşmaktadır. Döküme göre : toplam 156 kalem malzeme isteği yapıldı. 92 kalem malzeme geldi, 63 kalem malzeme gelecek, 1 istek iptal edildi malzeme kullanılabilir durumda imiş, 6 Kalem malzeme ise yurt dışından gelecek.

Tüm bu olumsuz davranışların sonucunda:

- İki helikopter birden arıza yapmıştır,

- Üç hafta arama kurtarma nöbeti tutulmadı yani PKK'yı bombalayan uçaklarımız arama kurtarma yönünden yüksek risk almıştır. Herhangi bir kaza anında Hava Kuvvetleri olay yerine intikal edemez durumuna düşürülmüştür.

- Maddi zarar 1 milyon doları aşmıştır.

- Belgeler üzerindeki tarihlerden de anlaşılacağı üzere bu disiplinsiz uçuşlardan sonra helikopterler 25 Kasım 2008 tarihinde uçamaz hale gelmiştir.





IĞSIZ PAŞA VE AİLESİ ASKERİ HELİKOPTERLE PİKNİĞE GİTMİŞTİ

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın askeri helikopterle piknik yapması ile ilgili görüntüler ortaya çıktı.

Vakit Gazetesi'nde yayınlanan haberine göre, Org. Hasan Iğsız, eşi ve çocuklarıyla beraber devletin teröristlere karşı kullanılması için milyonlarca dolar vererek aldığı Skorsky tipi helikopterle Türkiye'nin nadide doğa harikası bölgelerinden Artvin Karagöl'de doğa gezisine çıkıp doğa fotoğrafları çekti.

Elinde fotoğraf makinası olan ve askeri helikopterle doğa harikası bölgeye iniş yaptıkları görülen Iğsız ve beraberindeki kişilerin, fotoğraf çektikleri ve Karagöl kenarında doğayı izledikleri anlaşılıyor. Iğsız görüntülerde sivil kıyafetli. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 12301 kuyruk numaralı askeri helikopteri kullanan uçuş ekibi ise tam teçhizat donanımlı. Iğsız ve beraberindekilere bir de subay eşlik ediyor.

IĞSIZ, 'PARA YOK' AÇIKLAMASIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Aktütün Karakolu'na saldırı sonrasında açıklama yapan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, konum olarak savunmaya uygun olmayan 5 karakolun 2007 yılından itibaren taşınması için çalışma başlatıldığını, ancak bunun maddi imkanlar elvermediği için yapılamadığını ifade etmiş ve büyük tepki toplamıştı. Iğsız, daha sonra Genelkurmay Başkanlığı tarafından yalanlanmış ve ödenek yokluğunun sözkonusu olmadığı açıklanmıştı. 12 milyar 997 milyon YTL'lik bütçeye sahip Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu gerekçeyi öne sürmesi ise anlaşılamamış ve söz konusu açıklamalar sert dille eleştirilmişti.

(samanyolu)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:08

İLGİLİ HABERLER