Sağlık
  • 9.3.2009 03:40

İŞTE UZUN YAŞAMIN SIRRI...

Çalışmalarıyla dünyada ses getiren Harvard Genetik ve Kompleks Hastalıkları Kürsü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, sağlıklı ve uzun bir hayat sürmek isteyenlerin bazı konularda karar vermesi gerektiğini söyledi.

AZ YEMEK YİYİN

Şişmanlık genini bulan ve yaptığı çalışmalarla 1 milyar kişinin umudu olan Hotamışlıgil, az yiyenlerin “sağlıklı ve uzun” aşırı yemek tüketenlerin ise “sağlıksız ve kısa” bir yaşam süreceğini açıkladı. İşte Hotamışlıgil’den öneriler: Aşırı yiyecek tüketmek, bağışıklık sistemimizi bozuyor. Şişmanlık bir insanın başına gelebilecek en büyük felaketlerden biri. Vücudumuz yiyecekleri tepki ile karşılıyor, uzun dönemde ise hasta olmamıza yol açıyor. Yani saatli bomba gibi, kilo almaya her an hazır durumda bekliyoruz. Kilo ile yaş arasında tamamen ters bir ilişki var. Bu uzun yıllardır yapılan birçok araştırmada kanıtlandı. Aldığımız her kilo, yaşam süresini negatif olarak etkiliyor. Örneğin 60 yıllık ömrünüz ve 10 kilo fazlanız varsa, 57.5 yıl ancak yaşıyorsunuz. Kalori kısıtlaması insan ömrünü kesinlikle uzatan bir mekanizmadır. Normal kilonun yüzde 25 daha altına inilmesini öneriyorum. Hem de hiç vakit kaybetmeden. Birçok kilolu kişi, diyet yapmayı mümkün olduğunca ileri bir tarihe atıyor. Ancak bu durumun, o kişinin ömründen çaldığı unutulmamalı. İnsan kilo aldıkça, hastalıklara karşı direnci de o derece düşüyor.

HASTALIKLARA DAVETİYE

Örneğin normal kilolu birinin bir hastalığa yakalanma riski, şişman kişilere göre çok daha az. Hatta vücuttaki birçok virüs, şişmanlıkla başlayan evrelerde kendisini gösteriyor. İşte kilo almak, birçok tehlikeli hastalığa davetiye çıkarmak gibi. Her durumda kilonuzu korumaya hatta normal kilonuzun biraz altında yaşamaya özen gösterin.

‘HAMBURGERDEN UZAK DURUN’

Diyet yapmamak için sağlıklı beslenmeyi öneriyorum. Kişi kendi kilosunu korumalı. Ben hiç diyet yapmıyorum ama her zaman yediklerime dikkat ediyorum. Abur cuburla midemi doldurmam.

KÖFTEYİ TERCİH EDİN

İnsan sağlığını en çok etkileyen ve hızlı kilo alımına neden olan durumlardan biri de abur cubur tüketimi. Sebzeyi soframdan eksik etmiyorum. Sebze insan sağlığı için çok önemli. Kendinizi, ailenizi ve çevredeki arkadaşlarınızı abur cubur tüketiminden uzak tutun. Mecbur kalmadıkça hamburger yemiyorum. Hamburgerden vazgeçemiyorum diyenlere benim uyguladığım bir çözüm önerim var. Hamburger yerine köfteyi tercih edin.

‘Yiyecekler virüs gibidir’

Yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki, yenilen her fazla besini vücudumuz bir virüs olarak algılıyor ve ona göre tepki veriyor. AIDS virüsü, grip virüsüne karşı vücudumuz nasıl tepki veriyorsa, yemeklere karşı da aynı tepkiyi veriyor.

ZARAR GÖRÜR

AIDS tek bir virüs, besinler ise çok çeşitli. Ancak yiyecekler, vücudumuza çok daha uzun sürede ve sinsice zarar veriyor. Eğer bu mekanizma hızlı çalışsa, her abur cubur yediğimizde hasta oluruz bunu unutmayın. Kilo arttıkça, mekanizmanın çalışması da zarar görüyor

Hotamışlıgil kimdir?

Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, 24 Haziran 1962 yılında doğdu. 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu, 2003 yılında Harvard Üniversitesi’nden “profesör” unvanını aldı. Şişmanlık, tip 2 diyabet ve metabolik sendromun moleküler mekanizmaları üzerinde çalışan ve dünya sağlığını tehdit eden bu konulara önemli bilimsel katkılarda bulunan Prof. Hotamışlıgil, şişmanlık geni başta olmak üzere birçok buluşa imza attı. Hala Harvard Genetik ve Kompleks Hastalıkları Kürsü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, dalında dünyanın en iyisi olarak gösteriliyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:24

İLGİLİ HABERLER