Sağlık
  • 30.11.2004 02:53

İŞTE YÜKSEK TANSİYON İÇİN 8 ALTIN ÖNERİ!..

Her yıl yüz binlerce insanın sağlığını etkileyen, Amerika'da her 3 kişiden birinin karşı karşıya kaldığı "hipertansiyon" yani yüksek tansiyon Amerika'nın saygın dergilerinden Time'ın kapağına taşındı. "Sinsi hastalık" diyerek olayın ciddiyetini vurgulayan dergi yaklaşan hastalığın nasıl adım adım geldiğini anlatıyor ve çözüm yollarını da veriyor. Gerçekten de yüksek tansiyonlu pek çok kişi tansiyonlu olduklarını bilmeden yaşar. Eğer elleriniz ve ayaklarınız sürekli olarak soğuksa siz de tansiyonla karşı karşıyasınız demek. Hipertansiyon, kendini belli etmeden ilerlemesi yüzünden tıp dünyasında "sinsi hastalık" olarak adlandırılıyor. Çabuk yoruluyorsanız, nefes darlığınız varsa, görme bozuklukları, baş ağrısı, burun kanaması, yorgunluk, kulak çınlaması, sık idrara çıkma, çarpıntı hissediyorsanız bir doktora görünmenizde fayda var.

İşte 8 altın öneri:

1- Sigarayı bırakın: Hipertansiyon için sigaradan daha kötü çok az şey var. Kalp atışını hızlandırırken, kalp damarlarının daralmasına sebep olur. Bu da tansiyonun yükselmesine sebep olur. Böylece hem kalp hem de kalp damarları daha büyük zarar görür.

2- Kilo verin: Fazla kilo yüksek tansiyon riskinizi artırır. Yağlı ve tuzlu yiyecekleri tercih eden kişilerin tansiyonları yüksek olur. Ayrıca kalp çok kan pompalamak zorunda kaldığı için çok çalışır. Mide çevresinde yoğunlaşan yağlar da damarlarda bulunan ve damarların rahatlamasını sağlayan bir gazın etkisini yitirmesine sebep olur.

3- Akıllıca yemek yiyin: Besin değeri yüksek, tuz ve yağ miktarı az yiyecekleri tercih edin... İşlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durmaya çalışın. Sebze ve meyveye yönelin.

4- Hareket edin: Haftada 3 ya da 4 gün yarım saat egzersiz yapmak sağlığınızı korumanızı sağlar. Herhangi bir spora ya da egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla görüşün.

5- İçkiyi az için: Erkeklerin günde 2 kadeh ya da az, kadınların ise bir kadeh ya da daha az içmesi gerekiyor....

6- İlaçlarınızı kullanın: Piyasada şu anda 5 farklı ilaç bulunuyor. İlaçların bir kısmı tansiyonun yükseldiği durumlarda düşürmek için kullanılırken, bir kısmı da hastalık öncesi tedavi amacıyla kullanılıyor.

7- Kendinizi sıkmayın: Ne kadar çok stres yaparsanız kan basıncınız da o kadar yükselir. Meditasyonu yoga ve bunlara benzeyen yöntemlerle stresi kontrol altına almak için yapabilirsiniz. Fakat bu yöntemlerin tedaviye yardımcı yöntemler olduğunu ve kendi başlarına tedavi değeri taşımadıklarını sakın unutmayın.

8- Doktor desteği alın: Genel olarak hipertansiyon kronik bir rahatsızlıktır. Yani sürekli olarak kontrol altında tutulması gerekmektedir. Eve alacağınız tansiyon aletleri tasiyonunuzdan sürekli haberdar olmanızı sağlayacaktır. Doktor desteği ve diğer yöntemlerin akıllıca kullanılması halinde hipertansiyondan uzak kalabilirsiniz, ya da kontrol altında tutabilirsiniz.

Sabah

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER