Gündem
  • 24.1.2018 14:51

"İstikamet Kızılelma" diyen askerin ailesi konuştu

'İstikamet Kızıl Elma' diyen Uzman Çavuş Mehmet Kuzu'nun ailesi konuştu

Zeytin Dalı Harekatı'na katılan ve 'İstikamet neresi?' sorusuna 'Kızıl Elma' diye yanıt veren ve ailesine de 'Beni beklemesinler' diye mesaj gönderen Uzman Çavuş Mehmet Kuzu'nun ailesi konuştu:

Afrin Kızılelma Zeytin Dalı Harekatı Uzman Çavuş Mehmet Kuzu

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ( TSK) Afrin'e düzenlediği 'Zeytin dalı' operasyonu kapsamında kara harekatına katılan Uzman Çavuş 26 yaşındaki Mehmet Kuzu'nun söylediği 'İstikamet Kızıl Elma, ailem beni beklemesin' sözleri Türkiye'nin gündemine otururken, kahraman askerimizin babası ve annesi oğulları ile gurur duyduklarını ifade etti. 

5 çocuklu ailenin en büyüğü olan Mehmet Kuzu, Ankara'nın Etimesgut Zırhlı Birliklerde acemi birliğini yaptıktan sonra usta birliği olarak Edirne'nin Süloğlu ilçesine gitti. Asker olma hayali kuran Mehmet Kuzu, usta birliğinde vatani görevini yaptığı sırada terhis oldu sözleşmeli Uzman Çavuş oldu.

4 buçuk yıldır bu görevi sürdüren Mehmet Kuzu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin'e düzenlediği 'Zeytin dalı' operasyonu kapsamında kara harekatına katıldı.

'İSTİKAMET NERESİ?' SORUSUNA 'KIZIL ELMA' YANITINI VERMİŞTİ

Afrin operasyonunu takip eden bir televizyon kanalı muhabirinin, cepheye giden Uzman Çavuş Mehmet Kuzu'ya tankın üzerindeyken "İstikamet neresi?" diye sordu. 'Kızıl Elma' cevabını aldı. Ailene bir mesajın var mı? sorusuna ise "Beklemesinler, bu vatanı bölemezler" karşılığı verdi. Kuzu'nun bu sözleri tüm Türkiye'yi duygulandırdı.

KIZIL ELMA ÜLKÜSÜ NEDİR?

Kızılelma, Türk milletinin tarihî ülkülerini temsil eden bir kavramdır. Türk ülkücülüğünün Kızılelması, sabit ve belirli bir şey yahut yer değildir; soyut bir ülkü kavramıdır. Her dönemin kültürü, gerilim gücüne göre onu isimlendirir, somut bir hedefle belirler ve anlamlandırır. O zamanın Kızılelması bilinen bir yer olur; ancak, oraya varıldığında Kızılelma ele geçirilmiş olmaz. Kızılelma bu defa, daha ileride ve yine belirli bir yere gider: Ona hiçbir zaman ulaşılamaz. Kültürün Kızılelma hasreti yahut hırsı, her seferinde ülküsünü yenileyerek toplumu ileri sevk eder. Türk milletinin yükseliş dönemlerinde Kızılelma, cihan hâkimiyeti ülküsü olarak algılanmıştır.

 

 

Yazılı metinlerde Kızılelma’nın ilk göründüğü yer İstanbul’dur. Ayasofya’nın önündeki bir sütun üzerinde, at üstündeki Justinyanus heykelinde, Bizans imparatorunun elinde kızıl bir küre yahut bir altın top varmış. Bir başka rivayete göre, bu top Ayasofya’nın kubbesinde imiş. Bu küre Bizans’ın dünya hâkimiyetini temsil edermiş. XIV. yüzyılda bu heykelin yıkılması ve kürenin düşmesi, Bizans egemenliğinin sonunun geldiği ve kapılarını Türklere açıldığı şeklinde yorumlanmış. Bu heykelin yüzü Anadolu’ya dönükmüş ve Justinyanus’un, “Beni yıkacak olanlar buradan gelecek” diyerek, Anadolu’yu gösterdiği yolunda söylentiler halk içinde dolaşmaya başlamış. Evliya Çelebi’ye göre ise, Hazreti Muhammed’in doğumu ile birlikte Ayasofya’nın kubbesi çökmüş ve Kızılelma yere düşmüştür.

Türkçülüğün öncülerinden Ziya Gökalp’ın şiir ve yazılarında Kızılelma, Büyük Türk Birliği’ni simgeleyen bir ülküdür; Turan ülküsü. Şöyle yazar: “Türk köylüsü Kızılelma’yı tahayyül ederken, gözünün önüne Türk ilhanlıkları (imparatorluk) gelir. Gerçekten, Turan mefkûresi (ülkü) mâzide bir hayal değil, bir gerçekti.”

KIZILELMA’NIN TDK’DAKİ ANLAMI

Kızılelma Türk Dil Kurumu'nda iki anlamıyla yer alıyor. Kızılelma Tarih Osmanlılar tarafından Roma ve Viyana şehirleri için kullanılan sembolik ad olarak tanımlanmış. Kızılelma'nın diğer bir anlamı ise, yeryüzündeki bütün Türkleri birleştirip büyük bir imparatorluk kurmayı amaç olarak alan ülkü. Turan kelimesinin eş anlamlısı olarak yer alıyor.

Güncellenme Tarihi : 24.1.2018 16:01

İLGİLİ HABERLER