Gündem
  • 26.5.2022 10:24

İsveç'te DSG ve YPG’ye askeri yardım paniği

İsveç Dışişleri’nden 'Rojava, DSG ve YPG’ye askeri yardım' açıklaması!

İsveç Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Rûdaw’a yaptığı açıklamada Rojava Özerk Yönetimi ve DSG’ye askeri yardımda bulunmadıklarını belirtti.

NATO’ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya, bu anlamda başvurularını yapmış, Türkiye ise iki ülkenin NATO’ya katılmalarına onay vermeyeceklerini bildirmişti.

İsveç Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Julia Eriksson Pogorzelska, Rûdaw’ın konuya ilişkin mail yoluyla gönderdiği sorusunu yanıtladı.

Sözcü Eriksson Pogorzelska konuya ilişkin soruya, “İsveç, Rojava Özerk Yönetimi, Demokratik Suriye Meclisi (MSD),  Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ya da YPG ve YPJ’ye herhangi bir askeri ya da mali yardımda bulunmamıştır” ifadeleriyle yanıt verdi.

Öte yandan sözcü yanıtın devamında “İsveç, Suriyelileri, Suriyeli mültecileri gittikleri ülkede desteklemek adına bir bölgesel kalkınma ve işbirliği stratejisi benimsemektedir. Suriye Kürtleri de Kuzeydoğu Suriye için verilen destekten faydalanmıştır, fakat İsveç doğrudan Suriye Kürtlerine ya da askeri ve siyasi yapılarına herhangi bir destek sunmamıştır” ifadeleri yer aldı.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü toplantı

Bugün Türkiye heyeti, İsveç ve Finlandiya heyetleri ile NATO'ya üyelik başvurularına ilişkin istişarelerde bulunmak üzere toplantı gerçekleştirdi.

Türkiye heyetine, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık etti.

İsveç ve Finlandiya ise görüşmeye, İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara'nın başkanlıklarında katıldı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Kalın, "Türkiye'nin güvenlik kaygıları somut adımlarla karşılanmazsa sürecin ilerleyemeyeceğini ifade ettik. PYD/YPG ile ilgili hazırlanan raporlarda örgütün savaş suçları işlediğini anlattık. Dolayısıyla PYD/YPG'yi aklamak için raporların hasıraltı edilmemesini ifade ettik. Türkiye'nin güvenlik kaygıları somut adımlarla karşılanmazsa sürecin ilerleyemeyeceğini ifade ettik. Heyetler bizim mesajımızı aldı. Taleplerimizi liderleriyle görüşüp bize cevap verecekler" dedi.

Erdoğan'dan 'iki ülkeye onay vermeyecekleri' sinyali

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Mayıs’ta İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımı konusunda “Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık ve net bir tavrı söz konusu değil. Bu süreç içerisinde biz terör örgütlerine karşıyız deseler bile, teröristleri teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var. Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine biz 'evet' demeyiz” demiş, iki ülkenin katılına onay vermeyecekleri sinyalini vermişti.

Linde'den İsveç'in PKK'ye yaklaşımı açıklaması

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise son olarak ülkesinin PKK ile ilgili duruşunun değişmediğini söylemişti.

Linde, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "yaygın dezenformasyon nedeniyle" açıklama yapma ihtiyacı duyduğunu söylemiş, mesajında, “İsveç ve PKK ile ilgili çok yaygın dezenformasyon nedeniyle, Olof Palme Hükümeti'nin Türkiye’den sonra PKK'yi terör örgütü listesine alan ilk ülke olduğunu (1984) hatırlatmak isteriz. Bu pozisyon değişmedi” ifadelerini kullanmıştı.

Güncellenme Tarihi : 26.5.2022 10:53

İLGİLİ HABERLER