Dünya
  • 12.8.2022 14:16

İsveç'te PKK'lı vekille hükümetin dostluğu bozuldu

O dostluk bozuldu! PKK'lı vekil Amineh Kakabaveh bu işe çok kızacak; vekiller birbirine girdi...

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle NATO'ya girmek isteyen İsveç ve Finlandiya'nın talebini veto eden Türkiye, bir süre dünyanın gündeminden düşmemişti. Türkiye'nin taleplerini kabul ederek terör örgütü PKK'ya verdiği desteği çekeceğini söyleyen İsveç'te ise işler karışık. Sol Parti vekillerinden bazılarının PKK bayrağıyla verdiği poz başta Başbakan Magdelena Andersson olmak üzere üst düzey siyasilerin tepkisine neden oldu. Sol Parti'den bazı vekiller bu tepkiye sert bir şekilde cevap verirken, Parlamento'da aktif rol oynayan PKK'lı vekil Amineh Kakabaveh'in yaşananlara ne diyeceği ise merak konusu.

24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle İskandinav ülkeleri İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girme talebi ve Türkiye'nin söz konusu ülkelerin teröre verdikleri destek nedeniyle bu talebi veto etmesi geçtiğimiz aylarda dünya gündemini oldukça meşgul etmişti.

Uzun geçen müzakelerden sonra Türkiye, masadan zaferle ayrılmıştı. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında 3'lü momerandum imzalanmıştı.

Geçtiğimiz ay ise Andersson'un da üyesi olduğu Sol Parti'den birkaç vekil ülkedeki gerilimi üst seviyeye taşıdı. Sol Parti'den vekiller Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow ve Lorena Degado Varas, terör örgütü PKK ve uzantılarının bayraklarını taşıdı. Görüntüleri gören Andersson ise bu görüntüleri eleştirdi. Andersson, "PKK yalnızca İsveç'te değil, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de terör örgütü listesinde. Bu bayrakla poz vermek aşırı derecede uygunsuz" dedi.

Andersson'dan sonra Dışişleri Bakanı Ann Linde'de PKK bayraklarıyla poz veren Sol Parti milletvekillerine tepki gösterdi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Linde, "Bu kesinlikle kabul edilemez. 1984 yılında PKK, Olof Palme hükümeti tarafından terörist ilan edildi. Bu örgüt, pek çok masumun canına kıyan ve vicdanları yaralayan bir örgüttür. Sol Parti bu eylemleri derhal bırakmalı" dedi.

İsveç Adalet Bakanı Morgan Johansson da Twitter hesabı üzerinden açıklama yaparak, Sol Parti'yi Bu tür eylemlerden uzaklaşması için uyardı. Olaydan bir ay sonra ise Sol Parti üyesi Nooshi Dadgostar'dan Andersson'a cevap geldi. Dadgostar, Andersson'u çalışmamakla suçlayarak, "İsveç'te ifade özgürlüğü kısıtlandı. Türkiye ile imzalanan anlaşmayı kıskananalar var" dedi. Dadgostar sözlerine şöyle devam ett:
"İsveç'te istikrar sağlanmıyor ve hükümet de yeterli bütçeyi veremiyor. İleride Andersson'un nasıl bir istikrar yaratmayı düşündüğünü merak ediyorum."

İsveç'in Türkiye'nin taleplerini kabul etmesineyse İsveç Parlamentosu'nda bağımsız olarak yer alan PKK'lı vekil Amineh Kakabaveh çok sert tepki gösteriyor. Verdiği tek bir oy nedeniyle İsveç'i parmağında oynatan Kakabaveh, bir süredir Başbakan Magdelena Andersson hükümetini, verdiği desteği çekmekle tehdit ediyor. Sosyal medya hesabından konuyla ilgili sık sık paylaşım yaşan Kakabeveh'in son gelişmelere ne diyeceği de merak konusu oldu.

Güncellenme Tarihi : 12.8.2022 14:17

İLGİLİ HABERLER