Eğitim
  • 3.9.2019 10:39

İTALYA’DA EĞİTİM GÖRME FIRSATI

Türk öğrencilerin İtalya’da eğitim almalarının pek çok avantajı bulunmaktadır. Devlet üniversitelerinin harç ücretlerinin uygun olması, bu seçeneği en cazip kılan özelliktir. Özellikle tıp, mühendislik, mimarlık, işletme, ekonomi, iletişim gibi bölümler için dünyanın en iyi eğitim kurumlarının bir bölümü İtalya’da yer almaktadır. Eğitim dili İngilizce ya da İtalyanca olan bu ülkede lisans eğitiminin süresi ise, 3 senedir. Yüksek lisans eğitimi 2, özel master programları ise 1 sene sürmektedir. Ayrıca İtalya’da eğitim yalnızca üniversite eğitimi ile sınırlı kalmamakta, bazı sertifika programları ya da dil eğitimi için de İtalya’ya öğrenciler gitmektedir.

İtalya’daki Devlet ve Özel Üniversitelerinin Avantajları

İtalya’da eğitim almak isteyen herkes öncelikle burada eğitim almanın ne gibi avantajları olduğunu merak etmektedir. İtalya’da okumanın pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir.

Lisans Eğitimi için;

Eğitim süresinin 3 yıl olması,

Her sene için 60 kredi olmak üzere toplam 180 kredi ile mezun olabilme,

Türkiye’de denkliklerinin bulunması,

Üniversitelerin dünyanın en köklü okulları arasında yer alması,

Mezun olduktan sonra 1 yıl için çalışma ve oturma izni verilmesi,

Yüksek miktarlarda burs olanaklarının olması,

İngilizce eğitim veren bölümlerin de olması.

Yüksek Lisans Eğitimi için;

1 yıl ya da 2 yıl sürmesi,

Tez ve stajın zorunlu olması,

İş imkanlarının çok yüksek olması,

Profesyonel bir kadrodan eğitim alıyor olmak.

Lisans ve yüksek lisans eğitimi dışında İtalya’da eğitim kapsamında bazı sertifika programları da bulunmaktadır. Bu sertifika programlarında meslek kazanılabilmekte, staj yapılmaktadır. Bu programların dili İngilizcedir. Bu nedenle ekstra İtalyanca öğrenmeye gerek yoktur. Eğitimin konusu olan alanda uzmanlar programları hazırlamaktadır. Ayrıca dil eğitimi için de İtalya’ya gelen çok sayıda öğrenci bulunmaktadır. Bu eğitimler 1 haftadan, 6 haftaya kadar olabileceği gibi 1 senelik de olabilmektedir. Bütün bunlar için ayrıntılı bilgiyi merkezi İtalya’da bulunan ve İtalya’da eğitim almak isteyenler için her türlü yardımı alabileceğiniz Pava Education ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Neden İtalya’da Eğitim Almalıyım?

İtalya’da eğitim almak için birçok sebep bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi bu ülkede eğitime çok önem verilmesidir. Devletin eğitime bu denli önem vermesi sayesinde İtalya’da yaşayan halk genel olarak yüksek eğitim görmüşlerdir. İtalya sadece eğitim açısından değil tarihsel ve kültürel anlamda da çok zengin bir ülkedir. Özellikle bazı alanlarda çok gelişmiş bir ülkedir. Bu alanlar; tasarım, mimarlık, ekonomi, işletme, iktisat gibi sayılabilir. İtalya’da özel üniversitelerin harçları öğrencinin sosyo ekonomik durumuna göre belirlenmektedir.

İtalya’da üniversitelerin her biri için giriş şartları birbirinden farklıdır. Bölümden bölüme de farklılık göstermektedir. Öğrenci kabulü için ülkede düzenlenen bir sınavda mevcuttur. İtalya’da eğitim için öncelikle İtalyan Konsolosluğu ile iletişime geçilmesi ve denklik, pre-enrollment işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Bu işlemler genel olarak Şubat ve Temmuz ayları arasında gerçekleştirilmektedir.

Yurtdışında Eğitim Hakkında Her şey

Ülkemizde son yıllarda yurtdışında eğitim almak istemek çok yaygınlaşmıştır. Ülkede eğitimin neredeyse ücretsiz olması sebebi ile de pek çok Türk öğrenci eğitimini İtalya’da almak istemektedir. İtalya’da ücret ödenmesi gereken bedeller de ekonomik durumuna göre belirlenmesi sebebi ile öğrencileri zorlamamaktadır. Üstelik dünyanın en iyi üniversiteleri sayılan bazı üniversiteler de İtalya’da yer almaktadır. İtalya eğitim olanakları hakkında detaylı bilgi için Pava Education ile görüşebilir ve danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

İtalya’da İlköğretim Eğitimi

Çeşitli sebepler ile İtalya’ya geldiyseniz ve çocuklarınızın öğrenim görmesi gerekiyorsa İtalya’da ilköğretim de oldukça başarılıdır. 3 – 6 yaş arası çocuklar anaokuluna gitmektedir. Zorunlu olmayan bu süreçte, isteğe bağlı çocuklar anaokuluna gönderilmektedir. İtalya’da genel olarak hem anne hem de babanın çalışması sebebi ile anaokuluna neredeyse her çocuk gitmektedir. 6 yaşında ise ilköğretim süreci başlamaktadır. Bu sürece Scuola Elementare denilmektedir. 5,5 yaşını dolduran çocuklar bu okullara kabul edilmektedir. Bu süreçten sonra ise Scuola Secondaria di Primo Grado süreci yani ortaokul başlamaktadır. Lise de ise düz liseler yanı sıra mesleki ve teknik okullar da yer almaktadır.

İtalya’nın En Çok Tercih Edilen Üniversiteleri

Politecnico di Torino

Polytechnic University of Milan

Sant’Anna School of Advanced Studies

Sapienza Universty of Rome

Scuola Normale Superior di Pisa

Universita Cattolica del Sacro Cuore

University of Bologna

University of Florence

University of Milan

University of Modena and Reggio Emilia

University of Padua

University of Pavia

University of Pisa

University of Rome III

University of Rome Tor Vergata

University of Trento

University of Turin

University of Verona

İtalya’da Mühendislik Eğitimi

İtalya’da Politecnico denilen teknik okullarda mühendislik eğitimi verilmektedir. İçerisinde çok sayışa laboratuvar ve çalışma stüdyosu bulunan bu okullarda mezun olduktan sonra mesleklerini rahatlıkla yapabilmeleri için öğrencileri çok iyi eğitim sunulmaktadır. İtalya’da mühendislik eğitimi İngilizce olarak almak istiyorsanız, bunu veren birkaç üniversite bulunmaktadır. İtalya’da Mühendislik mesleğinin şu dallarında eğitim görmeniz mümkündür.

Makine Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği

Elektrik ve Telekomünikasyon Mühendisliği

İnşaat Mühendisliği

Uzay Mühendisliği

Biyomedikal Mühendisliği

Çevre Mühendisliği

Yönetim Mühendisliği

İtalya’da özellikle Politecnico di Milona’da eğitim alan öğrencilerin neredeyse tamamı çok kısa sürede iş imkanı bulmaktadır. Bu kadar iyi eğitim veren kurumlarda mühendislik eğitimi almak oldukça avantajlıdır.

İtalya’da Tıp Eğitimi

Ülkemizden İtalya’ya tıp eğitimi almak için giden pek çok öğrenci bulunmaktadır. Bunun en büyük sebebi Türkiye’deki üniversitelerde tıp eğitimi almak için çok yüksek puanların alınması gerekliliğidir. Tıp eğitimi alınsa da sonrasındaki prosedür oldukça fazladır. İtalya’da tıp okuyan öğrenciler mavi diploma ile mezun olmakta ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde iş imkanı bulabilmektedir.

İtalya’da tıp eğitimi alabilmek için IMAT adı verilen sınava girilmesi gerekmektedir. Bu sınavdaki başarıya göre öğrenciler üniversitelere yerleştirilmektedir. Yani tıp eğitimi için öğrenciler kaliteli olarak seçilmektedir. Bu ülkede alınan tıp diploması YÖK tarafından tanınmaktadır. Bu nedenle orada tıp eğitimi alarak, ülkemizde doktorluk yapabilirsiniz. Fakat tabii ki uzmanlık için ülkemizdeki prosedürden geçmeniz gerekmektedir.

İtalya’da Mimarlık Eğitimi

İtalya’da mimarlık eğitimi veren üniversite kurumları yalnızca devlet kurumlarıdır. İtalya’nın mimarlık ve şehir planlama alanlarında dünyanın en iyi ülkelerinden biri olması, orada mimarlık eğitimi almanın en önemli sebebidir. Özellikle Politecnico di Milano ve Politecnico di Torino Üniversitelerinde mimarlık eğitimi almak ayrı bir avantajdır. Çünkü, bu üniversiteler dünyanın en iyi mimarlık eğitimi veren üniversiteler arasında gösterilmektedir. Her yıl binlerde yabancı öğrenci İtalya’da Mimarlık Eğitimi almak için bu ülkeye akın etmektedir.

İtalya’da mimarlık eğitimi yalnızca devlet üniversitelerinde verildiği için, orada uygulanan giriş sınavına girilmesi gerekmektedir. Hangi dilde eğitim almak istiyorsanız o dilde sınava tabi tutulursunuz. Bu diller yalnızca İtalyanca ve İngilizce olmaktadır. Sınavlar genel olarak Eylül ayının ilk haftasında gerçekleşmektedir. Başvurular İtalyan Konsolosluğu’na yaptırılmaktadır. Bu nedenle başvuru zamanı geçirilmeden konsolosluğa başvurulması gerekmektedir. Başvurular genel olarak Aralık ve Ağustos ayları arasında yapılmaktadır. Burada eğitim almak için ülkemizdeki üniversiteye giriş sınavından da baraj puanını geçme şartı bulunmaktadır. Aynı zamanda dil bilgisi de önemlidir. Dil konusunda kendinizi yetersiz hissediyorsanız öncelikle dil eğitimi almalı ve daha sonra İtalya’da eğitim görmelisiniz.

 

Güncellenme Tarihi : 3.9.2019 10:40

İLGİLİ HABERLER