Gündem
  • 18.1.2020 11:51

İtalya tercihini Türkiye'den yana kullandı

Türkiye’nin Libya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı’nın ardından İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetiminden ilgili bakanlar, Atina’da, Doğu Akdeniz Boru Hattı Projesi’ne (EastMed) imza koydu. Türk Dışişleri de imzalanan anlaşma için yaptığı açıklamada "Beyhude adımların yeni bir örneğidir” dedi.
İtalya bu şer cephesinin imzaladığı anlaşmaya imza atmamıştı. Bugün de o projenin olmayacağını belirten bir açıklama yaptı..

İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio: Akdeniz'in iki büyük ülkesi İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkiler sağlam ve mükemmeldir.

İşte o açıklamalardan satır başları;

Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı Projesi EastMed, maliyet ve inşaat süreci bakımından orta ve uzun vadeli bir seçenek olamaz.

Akdeniz'in iki büyük ülkesi İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkiler sağlam ve mükemmeldir.

(Libya'da) Ateşkesin izlenmesi için uluslararası bir misyon kurulması koşullar elverdiğinde değerlendirilebilir.

İtalya'dan EastMed eleştirisi

İtalyan Bakan Di Maio: "Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı Projesi EastMed, maliyet ve inşaat süreci bakımından orta ve uzun vadeli bir seçenek olamaz"

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Berlin'deki Libya Konferansı öncesinde Türkiye'yi destekleyen açıklamalar yaptı. İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi arasında imzalanan, İsrail doğal gazının deniz altından boru hattıyla Kıbrıs, Girit Adası ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını öngören Eastmed projesine ilişkin İtalya'dan sert eleştiride bulundu.

"Akdeniz'in iki büyük ülkesi İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkiler sağlam ve mükemmeldir" diyen Di Maio, "Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı Projesi EastMed, maliyet ve inşaat süreci bakımından orta ve uzun vadeli bir seçenek olamaz. Libya'da ateşkesin izlenmesi için uluslararası bir misyon kurulması koşullar elverdiğinde değerlendirilebilir" ifadesini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 18.1.2020 11:59

İLGİLİ HABERLER