Gündem
  • 31.3.2021 23:05

İYİ Partili Aytun Çıray'ın cehaleti!.. Teravih namazı bidattir

İYİ Parti'li Aytun Çıray'dan Ramazan ayı öncesi ilginç açıklamalar: “Teravih namazı bidat

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray; Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in hiç teravih kılmadığını, teravih namazının bidat olduğunu savundu.

Aytun Çıray; "Allah Kur'an'ı Kerim'de kendisine nasıl ibadet edileceğini açıkça belirtmiştir. Peygamber efendimiz de hiç teravih kılmamış.. Ancak, yalnız kendisine farz olan gece namazlarını kılmıştır. Gerisi bidattır" iddiasında bulundu.

BEKAROĞLU: "SAYIN ÇIRAY HANGİ TIP FAKÜLTESİ'NDEN MEZUNDU ACABA?"
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "Mehmet bey Aytun beyin paylaşımı nasıl?" şeklindeki soruya cevap verdi.
"Ben Ankara Tıp Fakültesi 1978 mezunuyum, bizde o dönem tefsir, siyer ve hadis dersleri okutulmadı. Sayın Çıray hangi tıp fakültesinden mezundu acaba?" diye sordu.

"İNANÇLARIN TEMİNATI OLAN LAİKLİK, HENÜZ KISMEN DE OLSA KORUYUCU"
Aytun Çıray, Mehmet Bekaroğlu'na cevap verdi ve "Allah'ın(cc) ilk emri 'İkra/oku' İsteseydi 'başkası okusun sen ondan ders al' derdi. O nedenle ben dersimi, Allah'ın mucizesi olan Kur'an'dan alıyorum. Ama tabii siz farklı inanabilirsiniz. Çünkü inançların teminatı olan laiklik, henüz kısmen de olsa koruyucu" iddiasında bulundu.

ÇIRAY: "(KAYNAK) PROF. DR. AZİZ BAYINDIR"
Aytun Çıray, "'Peygamber efendimiz de hiç teravih kılmamış.. Ancak, yalnız kendisine farz olan gece namazlarını kılmıştır. Gerisi bidattır' dediniz. Aytun bey kaynak?" şeklindeki sorusuna, "Prof. Dr. Aziz Bayındır" şeklinde cevap verdi.

İŞTE TERAVİH NAMAZI GERÇEĞİ

Sual: Teravih namazı kaç rekâttır? Cemaatle kılmak gerekir mi?
CEVAP
Peygamber efendimiz, 3-4 gün teravihi cemaatle kıldırdı, daha sonra evden çıkmadı. Sebebi sorulunca, (Teravih namazının size farz olacağından korktuğum için, evden çıkmadım) buyurdu. (Buharî)

Teravihin 20 rekât oluşu ve cemaatle kılınması hadis-i şerifle bildirilmiştir. Sünnet olduğu icma ile sabittir. (Merakıl-felah şerhi)

Peygamber efendimiz, teravihi, 8, 12 ve 20 rekât olarak da kılmıştır. (S. Ebediyye)

İbni Abbas hazretleri bildiriyor ki: Resulullah, yatsıdan sonra, vitirden önce, 20 rekât namaz kıldıktan sonra, (Ramazanda 20 rekât teravih namazı kılanın, yirmi bin günahı affolur) buyurdu. (İbni Ebi Şeybe)

Teravihin 20 rekât olduğuna inanmayanın bid’at ehli olduğu Nur-ül-izah şerhinde de yazılıdır. İmam-ı a’zam hazretleri, (Teravih namazı müekked sünnettir. Hazret-i Ömer, teravihin 20 rekât olarak cemaatle kılınmasını kendiliğinden ortaya çıkarmadı. O, elindeki sağlam esasa, yani Resulullah’ın sünnetine dayanarak emretti) buyuruyor. (El-İhtiyar)

Resulullah “sallallahü aleyhi ve sellem” teravihi hiç kılmasa bile, Hulefa-i raşidin’in yani dört halifenin kılması, sünnet olması için kâfidir. Hadis-i şerifte, (Sünnetime ve Hulefa-i raşidin’in sünnetine sımsıkı sarılın) buyuruldu. (Buharî)

Teravihin cemaatle kılınması, sünnet-i kifâyedir. Yani bir mahallede cemaatle kılınınca, diğerleri evde kılsa da, sünnet ifa edilmiş olur. (Nimet-i İslam)

Erkeklerin camide cemaatle namaz kılmalarının, evde kıldıkları namazdan 27 derece daha fazla sevab olduğu, kadınların ise, evde namaz kılmalarının, camide namaz kılmalarından daha çok sevab olduğu hadis-i şeriflerle bildirilmiştir. Kadınlar, cemaatle namaz kılmak için camiye gidemez.

Kadınların, beş vakit namaz için veya cuma, teravih ve bayram namazları için, camiye gitmeleri caiz değildir. (Redd-ül-muhtar)

Teravih namazı iki veya dört rekâtta bir selam verilerek kılınır, fakat iki rekâtta bir selam vermek daha iyidir. Teravih namazını on rekâtta bir selam vererek iki selamla bitirmek mekruhtur. Şâfiî’de ise hiç sahih olmaz. Teravih, vitirden önce kılınır. Vitirden sonra da kılmak caizdir. Ta’dil-i erkân, Hanefî’de vacib, Şâfiî’de ise farzdır. Bunun için ta’dil-i erkâna riayet etmeli, teravihi hızlı kılmamalı.

METİNER: PEYGAMBERİMİZİN TERAVİH NAMAZI KILMADIĞI İDDİASI DA KARA CEHALETİN ÜRÜNÜ"
AK Parti Eski İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner de, "Yatsının dışında farz olan başka gece namazları yoktur. Peygamberimizin teravih namazı kılmadığı iddiası da kara cehaletin ürünüdür. Merak ediyorum Sayın Akşener bu adamın hangi aklından yararlanıyor ki yardımcılığından sonra başdanışmanlığına layık gördü. Yazık ötesi" dedi.

ÇIRAY, KORONA AŞISININ İKİ DOZ HALİNDE YAPILDIĞINI DA BİLMİYOR
Aytun Çıray'ın, korona aşısının iki doz halinde yapıldığını bilmediği ortaya çıkmıştı.
Aytun Çıray; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Türkiye'de şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşı uygulandı" şeklindeki sözlerini eleştirdi ve "60-65 yaş üstü Türkiye'de nufüs 7 milyon, sen 14 milyon aşıyı nasıl yaptın?" diye sordu.
Aytun Çıray, Fahrettin Koca'ya hakaret ederek, "Sağlık Bakanı geçen gün açıklama yapıyor. İnsanlarda artık biraz ar olur. Diyor ki, '14 milyon aşı yaptık bugüne kadar.' Ya 60-65 yaş üstü Türkiye'de nufüs 7 milyon, sen 14 milyon aşıyı nasıl yaptın? Nüfustan fazla aşı yapmışın ama daha hala 65 yaş altına inemediniz aşı yapmada.." iddiasında bulundu.

 

Güncellenme Tarihi : 1.4.2021 23:15

İLGİLİ HABERLER