Gündem
  • 29.7.2009 09:51

İZLANDA'YA 4 GÜN, TÜRKİYE'YE 46 YIL

Türkiye, Avrupa Birliği üyesi olmak için 46 yıldır büyük mücadele verirken, küresel ekonomik krizde batışın eşiğine gelen ve eBay'de satılığa dahi çıkartılan İzlanda'nın üyelik başvurusu jet hızıyla işleme konuldu. İzlanda'nın 23 Temmuz'da AB dönem başkanı İsveç'e sunduğu başvuru mektubu önceki gün yani tam 4 gün sonra Brüksel'de bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları tarafından görüşüldü.

İzlanda ile tam üyelik müzakerelerinin en erken şubat ayında başlayabileceği, 2011 sonu ya da 2012 başında yapılabilecek bir referandum sonrası İzlanda'nın en erken 2013'te AB üyesi olabilceği belirtiliyor. AB Dönem Başkanı İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısına girişindeki açıklamasında, 'İzlanda için (AB üyeliğine) hızlı yolculuk yok fakat yolu daha kısa. Çünkü onlar zaten ortak pazara ve Schengen bölgesine dahil' dedi.

REHN'DEN DESTEK

AB'nin Genişleme Komiseri Olli Rehn de, 'Avrupa'nın en eski demokrasilerinden biri olan İzlanda'nın AB'de yerinin hazır olduğunu söyledi. İzlanda'nın üyeliğini hızlandıracakları yönündeki iddialarını reddeden Rehn, 'Kitaba uygun davranacağız, kestirme yol yok' dedi. İzlanda'nın başvurusunu AB Komisyonu'nu değerlendirecek.

Rapor hazırlayacak, raporun ve müzakerelere başlanması tavsiyesinin ardından AB üyeleri oybirliğiyle karar alacak. Bugüne dek bir aday ülke hakkında en hızlı değerlendirme raporunu 14 ayda tamamlayan AB Komisyonu'nun yüzde 70 oranda AB müktesebatına uyumlu, 320 bin nüfuslu İzlanda hakkında çok daha kısa sürede raporunu tamamlaması bekleniyor.

KUZEY KUTBU İÇİN AB'NİN İHTİYACI VAR

İzlanda'nIn AB müzakerelerinde en fazla balıkçılık konusunda zorlanması bekleniyor. Balıkçılık, İzlanda'nın en önemli geçim kaynaklarından. Küresel ısınmayla birlikte önem kazanan Kuzey Kutbu'nun paylaşımında elini güçlendirmek isteyen AB'nin ihtiyaç duyduğu İzlanda'ya en erken 2011 yılında olmak üzere hızlı üyelik yolunu açacağı tahmin ediliyor.

eBay'de satışa çıkmıştı

İzlanda'nın AB'ye girip girmeyeceği müzakere sürecinin sonunda İzlanda halkının oyunu sunulacak. Ekonomik kriz sonrası İzlanda'da bankacılık sektörü çökmüştü. eBay'de satışa çıkartılan ülkeyi AB desteği kurtarmıştı.

(AKŞAM)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:02

İLGİLİ HABERLER