Spor
  • 24.12.2014 12:35

İzmir kulüplerine 'hayır' başka şehirlere 'oyna'

DEPREMDE yıkılma riski bulunan Alsancak Stadı'nın liglerin başlamasına 4 gün kala kapatılması, İzmir Atatürk Stadı'nda da ara çim ekimi yapıldığı için zaman zaman maçlarını oynayamayan İzmir'in asırlık kulüpleri, stat dilencisine çevrilirken aynı sorunlarla karşılaşan öteki şehirlere farklı çözümler bulunması eleştirilere sebep oldu.

Alsancak'ı kullanan Altınordu, Karşıyaka, Göztepe ve Altay'ın tribünlerin güçlendirilmesi, yalnız kapalı tribüne seyirci alınması veya portatif tribün yapılması önerilerine kulak tıkayan yetkililer, Eskişehir'den Ankara'ya, İstanbul'dan Diyarbakır'a kadar pek çok şehirdeki çürük sraporlu statları geçici önlemlerle de olsa kulüplere tahsis ediyor.

Çürük raporu olmasına rağmen Diyarbakır Atatürk Stadı'nı Yeni Diyarbakırspor'un kullanımına veren yetkililer, Ziraat Türkiye Kupası'ndaki Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor-Galatasaray maçını da dün bu statta oynattı. Yıkılma riskine karşılık stat kapasitesinin yüzde 35'lik kısmına seyirci alınarak sorun çözüldü.

Türkiye'nin en üç riskli stadından biri olduğu yıllar önce bakanlık tarafından açıklanan Ankara Cebeci İnönü Stadı, Ankara Demirspor ve Hacettepe tarafından kullanılmaya devam ediyor. 2009'da çürük raporu verilen 77 yıllık Ankara 19 Mayıs Stadı, 2010'da 2 haftalık bakımdan sonra Gençlerbirliği ve Ankaragücü'nün maçlarına açılırken, 4 ay önce kapılan Alsancak konusunda şu ana dek somut tek bir adım bile atılmadı.

ALTAY'IN İSYANI DİNMİYOR

Alsancak Stadı'nın kapatılmasından en büyük zararı, tesisin kiracısı konumundaki Altay görürken Başkan Aslan Savaşan, çözüm önerilerinin hiçbirinin dikkate alınmadığını söyledi. Başkan Savaşan, "En riskli bölüm olan açık tribünün yıkılıp yerine portatif tribün yapılmasını teklif ettik, kabul edilmedi. Sadece kapalı tribüne seyirci alınsın dedik, dinlemediler. Bugün Türkiye'de pek çok stat deprem yönetmeliğine uygun olmadığı halde kullanılıyor. İş bize gelince kapılar kapanıyor. Ancak ne yazık ki yerel yönetimler de kulüplere sahip çıkmıyor. Değil yardım etmek, randevu bile vermiyorlar" dedi.

RANT ALANI OLMASIN

İzmir Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal, yıkılma riski olan tesislerin kısa sürede güvenli hale getirilmeleri gerektiğini söylerken şunları söyledi:

"Eğer gerçekten bir spor tesisi riskliyse tribünlerine seyirci alınması doğru değil. Bu tür bulgular ortaya çıktıysa tesisler süratle güvenli hale getirilmeli. Ama bu statların yenilenmeyip tamamen kullanıma kapatılmasına, spor alanı değil rant alanı olarak görülmesine karşıyım."
Ergin KARATAŞ / İZMİR (DHA)

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 23:24

İLGİLİ HABERLER