Asayiş
  • 10.1.2014 13:03

İzmir Liman operasyonunda flaş gelişme

İZMİR'de, 'İmbat Dalgası' adıyla Liman İşletmesi'ne yönelik yolsuzluk operasyonunda gözaltında bulunan 24 zanlıdan 1'i polis ifadesinin ardından serbest kaldı. Adliyeye gönderilen 23 zanlıdan 14’ü tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi. Zanlıların teknik takip sırasındaki telefon görüşmelerinde sık sık rüşvet amaçlı alınan para, elbise gibi konulardan bahsettikleri, hatta banka havalesi sırasında rüşvet parasından kesilen 5 TL için de yine görüşme yaptıkları kesintinin nedenini sorguladıkları ortaya çıktı.

İzmir Liman İşletmesinde yolsuzluk yapıldığı yönünde ihbar mektubunun ardından başlatılan soruşturmanın tamamlanmasıyla, 5 ilde 27 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan 4'ü ifadeleri alındıktan sonra savcının talimatıyla emniyetten serbest bırakıldı. Bugün sabah saatlerinde 23 zanlı da adliyeye sevkedildi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı 23 zanlıdan 14’ünü tutuklama talebiyle mahkemeye gönderdi.

BACANAK DA TESLİM OLDU

Bu arada salı gününden beri aranan 10 kişi arasında yeralan eski bakan Binali Yıldırım'ın bacanağı Cemalettin Haberdar da saat 11.15'de yanında avukatıyla İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne gelerek teslim oldu. Haberdar'ın ifadesinin alınmasının ardından adliyeye sevkedileceği bildirildi. Halen 9 kişinin aranmasına da devam ettiği belirtildi.

SIK SIK İBAN NUMARALARI PAYLAŞMIŞLAR

Polisin soruşturma kapsamında yaptıkları telefon dinlemelerinde ilginç ayrıntılar da ortaya çıktı. Gözaltındaki zanlılardan T.Ç.A.'nın Van Gölü'nde ulaşımı sağlamak için kullanılacak olan deniz araçlarının pazarlığı sırasında Van Gölü Feribot İşletme Müdürü Ş.Ç.'ye rüşvet pazarlığı içeren “Ş. ağabey, Nasılsınız, Size telefonda bahsettiğim gibi, Yenican sallarının tanesini 5850 TL’ye verebiliriz, Sal başına 565 TL size yazarım yani 565 x 28: 15820 TL size takdim ederim. Salları 5 haftada teslim ederim. Başka bir isteğiniz var mı? Saygılarımlaö diye mail attığı belirlendi.

Telefon görüşmelerinde diğer zanlılar gibi sık sık IBAN numarasını bağlantı kurdukları şirketlerin temsilcilerine veren zanlılardan Ş.Ç.'nin bir telefon görüşmesinde ise, paradaki kesintinin sohbetini yaptığı ortaya çıktı. Ş.Ç.'nin, 10 bin TL yatması gerekirken, görüşmede hesaba 9 bin 995 TL yatırıldığını, 5 TL'lik kesintinin nedenini öğrenmek için de görüşme yaptığı, sonunda da bunun banka masrafı olduğuna karar verdikleri de yer aldı.

Bazı resmi görevlilerin de şirket sahiplerinden takım elbise, gömlek aldıkları, telefon paralaranı ödettikleri de tapelerden anlaşıldı.

RÜŞVETTEN BIKMIŞLAR

Ayrıca gözaltında bulunan bazı şirket sahibi ile çalışanlarının da kendi aralarındaki konuşmalarda, liman işletmesinde görevli memurların gemi boşaltım sıralarını bekletmeden yaptırmak için rüşvet tarifelerini çok arttırdıklarından yakındığı da dikkat çekti. Şirket yöneticilerinin kendi aralarındaki konuşmalarda yakınma ifadeleri bu işler yapılırken dönen rüşvet çarkını da gözler önüne serdi.

X : Abi bunların derdi bitmiyor. Dün de Ş. aradı benim sıkıntım var, nedir sıkıntın abi dokuz milyar, bak sanki şey istiyor.

Y : Sıkıntıları biter mi bunların ya

X : Ya dokuz milyar, bakarız abi ben bi ortaklarla konuşayım da inşallah yardımcı oluruz dedim. Çıktım ne diyeyim abi yani

....

Y : Ya o dokuz o ister yarın T. başlar biraz sıkıntım var gönder on bin dolar, yirmi bin dolar. Allah yardımcımız olsun.

X : Ya yapılacak, ya bu iş yapılcak bir iş değil

Y : Yeter ya artık yeter. Yemek yiyecekseniz, rakı içecekseniz her zaman misafirim olun arkadaşım bana para demeyin artık. Param yok benim, işim de kalmadı dedim

X : Abi yok ki bunlar doymuyor ki bunlar

Y : Doymuyor, doymuyor abiciğim valla Allah yardımcımız olsun

X : Bunların hiç derdi de bitmiyor. Bunlar yani anlamadım gitti ya bu kadar haram para ile haram para bu kadar

......

X : Ya A.’nın gözünün yağını yiyeyim ya A. orda garibin tekiydi ya

Y : A.’yı çocuğu bedava koşturuyorduk ya vallahi hiç kıymetini bilmedik

X : Çok en fazla isterse bi yirmi bana yirmi kontür göndersene derdi ya

Y : Aynen onun kontür derdi vardi veriyorduk kontür geçiyorduk

X : Bana diyordu ki ya çayım kahvem kalmadı bi çay kahve bir şey olursa çocuklara bıraktırıver bana derdi. En büyük masrafi oydu, arada bi telefonu ödeyiver derdi o otuz lira kirk lira olurdu.

X : Aynen abi aynen aynen garibim adamcağızı yediler gitti işte

Y : Yediler gittiler tabi ya burda yemeyi beceremeyen yedirmeyi beceremeyen duramaz ki abi bunlar böyle burası, burası sistemi b.ktan

X : Yapcak bir şey yok artık

Y : Abi bu işin içine girdim burdan çıkmak istiyorum ama nasıl çıkcam bilmiyorum

İŞLETME MÜDÜRÜNÜN AĞIR CEZA KORKUSU

Zanlılardan TCDD İzmir İşletme Müdürü T.Y.'nin, arkadaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde konteyner ihalesiyle ilgili kaygılarını da paylaştığı tespit edildi. Komisyonunda görevli olduğu ihaleyi İtalyan firmasının alacağını görüşmesinde söyleyen T.Y.'nin, ancak İtalyan firmasının konterner taşıma vincini ilk kez yapacağını buna uygun olmadığını, şartnamenin buna göre düzenlendiğini, bunda imzası olanların da ortaya çıkması durumunda ağır cezaya çarptırılabileceklerini söylediği yer aldı.

T.Y.'nin, ihaleyi İtalyan firmasının alması durumundaki kaygısını da bu şekilde, tapelerde yer aldı.

C. : Sen ne yapıyorsun nerdesin

T.Y. : Ben ne yapayım Ankara'daydım yeni geldim

C. : He hayırdır

T.Y. : Şeyin ihalesi vardı onun kararını işte beni yazmışlardı şeye

C. : He

T.Y. : İhale komisyonuna

C. : He şu MHC'leri

T.Y. : He he

C. : Kim aldı

T.Y. : Valla Cumhur şu anda kimseye söyleme de

C. : He

T.Y. : Bakan makan açıklayacak onu şey

C. : Ben karışmam ya bana ne

T.Y. : He şey şu anda şeyin İtalyan gurunun üzerinde gözüküyor

C. : İtalya'nın üzerinde gözüküyor

T.Y. : Hı hı ama yalnız İtalyan gurununda heç bir ya bu o iş biraz bilmiyorum Cumhur gelecek yıl bizleri ağır cezaya götürür

C. : Ne dedin

T.Y. : O gelecekte orda imzası olanları ağır cezaya götürür

C. : Allah aşkına

T.Y. : Yav şimdi hiç bu güne kadar eeeee konteyner vinci üretmemiş bu ilk defa bize yapıyor

C. : E prototip olur bu standart olmaz ki

T.Y. : Nası prototip stardart olmasın

Taylan YILDIRIM- Kadir ÖZEN- Yusuf YAVUZ/ İZMİR, (DHA)
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:35

İLGİLİ HABERLER