Bilim
  • 30.6.2008 15:29

JET GİBİ İNTERNET YARIN BAŞLIYOR AMA

İnternette "jet hızıyla sörf dönemi"ni başlatan

Yüksek çözünürlükteki HDTV yayınlar da izlenebilecek. Ancak, interneti sadece araştırma, alışveriş ve bankacılık işleminde kullananlar için aylık 128 YTL’yi yüksek bulanlar var.

CEM Yılmaz’ın "Görebilecek miyim doktor?" diye başlayan reklam filmiyle dikkatleri yeni hizmeti Videofon’a çekmeyi başaran Türk Telekom, şimdi de internette "jet hızıyla sörf dönemi"ni başlatıyor. Telekom’un yarından itibaren internet sağlayıcı kuruluşlara vermeye başlayacağı VDSL2 hizmeti sayesinde artık, sadece, film ya da müzik kliplerini izlemek, DVD’leri bilgisayara indirmek için uzun süre beklemeye gerek kalmayacak. Yüksek çözünürlükteki HDTV yayınlar bile internete taşınabilecek. 700 Megabite’lik bir VCD’yi 4 dakikada, 3 bin Megabite’lik bir DVD filmini de 18 dakikada bilgisayara aktarmak mümkün olabilecek.

8 kat daha hızlı

Türk Telekom’un, "İnternet’in en hızlısı Türkiye’de" sloganıyla başlattığı bu yeni hizmeti VDSL2 sayesinde, Türkiye’de internet bir anda 8 kat birden hız kazanıyor. Böylece Türkiye, Avrupa’daki 23 ülke arasında, en hızlı interneti kullanan üçüncü ülke konumuna geliyor. Very High Speed Digital Subscriber Line2 yani, Çok Yüksek Hızda Dijital Abone Hattı anlamına gelen VDSL2 uygulamasına yarından itibaren start veriliyor. 48’i İstanbul’da olmak üzere toplam 77 internet servis sağlayıcı kuruluş üzerinden gerçekleştirilecek bu hizmetin iki farklı hızda abonelik paket seçeneği bulunuyor.

98 YTL’den başlıyor

Ancak abonelerin saniyede 16 megabite kadar download, 1 megabite kadar da upload imkanını sağlayan VDSL2 paketi için ayda 98 YTL, saniyede 32 megabite kadar download, 1 megabite kadar upload imkanı sunan paket için de aylık 128 YTL ödenmesi gerekecek. Ayrıca, şu anda kullanılan ADSL modemleri de bu sistemde işe yaramayacak. Yeniden VDSL2 modemlerinin alınması gerekecek. Ancak, bazı internet servis sağlayıcıları, bu modemleri abonelerine ücretsiz olarak vermeye hazırlanıyor. Bu nedenle, VDSL2’ye geçmek isteyenlerin kendilerine servis sağlayıcı kuruluş seçerken düzenlenen cazip kampanyaları da göz önünde bulundurması gerekiyor.

Ev ve işyeri telefon hatları üzerinden dijital veri transferini sağlayan bu teknoloji, Triple Play diye adlandırılan ses, görüntü, yüksek çözünürlüklü televizyon (HDTV), interaktif oyun uygulamalarına imkan sağlıyor. Böylece VDSL2 ile yüksek hızlarla alınabilecek IPTV (internet televizyonu yayını), HDTV, Videofon, VoD (isteğe göre video izleme), interaktif oyun oynama, interaktif oylamalara katılma VoIP (ses görüşmeleri) gibi hizmetlerden yararlanılmasına da olanak tanıyor.

Kime yarıyor

Buna göre, 700 megabite büyüklüğündeki bir VCD filmi, saniyede 4 megabitlik internet hızına sahip ADSL teknolojisiyle bilgisayara indirmek 29 dakikayı bulurken, 32 megabite hızındaki VDSL2 teknolojisinde bu süre 4 dakikaya iniyor. Türk Telekom’un 1 Temmuz 2008’den itibaren 100 bin kullanıcıya vereceği bu hizmetten Türkiye’nin 73 ilindeki aboneler yararlanabilecek. Ancak bu uygulama, interneti şu anda sadece bilgilenme, araştırma, alışveriş ve bankacılık işlemlerinde kullananlar için pahalı görünüyor. Aylık 29 YTL olan 1024 K hızındaki limitli ADSL paketi bu aboneler için biraz yeterli olabiliyor. Buna karşın, internetten film indiren, televizyon yayıncılığı yapan ya da sürekli izleyen, müzik arşivlerini internetten oluşturan, internetin başından kalkmayanlar için önemli fırsat oluşturuyor.

Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER