Dünya
  • 20.1.2021 21:53

Joe Biden’dan flaş ‘savaş’ açıklaması!

Joe Biden, ABD Kongresindeki törende yemin ederek görevine başladı. Biden, 'Mesajım sınırımız dışındakilere! Amerikalı yurttaşlarımızın çoğu geleceğe endişeyle bakıyor. Ama bunun cevabı geriye çekilmek değil, güvensizlik değil, size benzemeyenlere güvensizce yaklaşmak değil. Bu savaşı bitirmeliyiz’ dedi.

50 yıllık siyasi kariyeri boyunca senatör ve başkan yardımcılığında yemin etmek için de aynı İncil'i kullanan Biden, eski başkan John F. Kennedy'den sonra ABD'nin ikinci Katolik başkanı oldu.

İşte Joe Biden'ın ilk sözleri:

Değerli konuklar, ABD vatandaşları, bugün ABD'nin günü, tarihe geçecek bir gün. ABD yıllardır her zaman bir potada sınanmıştır ve bu sınamaların üstesinden gelmiştir. Bugün de demokrasinin zaferini görüyoruz. Halkın iradesi dinlenmiş ve demokrasinin bir kez daha değerli olduğu görülmüştür. Bugün dostlarım, demokrasi kazanmıştır. Biz ulus olarak birleştik, barışçıl yetki transferini yüzyıllardır yaptığımız gibi başardık. Her iki partiden seleflerime teşekkür etmek istiyorum. Anayasamızın dayanıklılığının ne kadar güçlü olduğunun farkındayım. Başkan Carter da bunun farkında. Kendisiyle telefonda görüştüm. Yaptığı hizmetlerden dolayı selamlıyorum. İlk kez Bush'un ettiği yemini ettim. ABD'nin hikayesi birey olarak bağlı değildir. Bu hepimizin hikayesidir. Bu çok büyük bir ulus. Biz iyi insanlarız. Savaşta ve barışta o kadar çok ilerleme sağladık ki. Ama yine de ilerlememiz gereken çok yol var.

Tüm ABD'lilerin bana katılmasını bekliyorum

Tamir etmemiz gereken çok fazla şey var. Tarihimizde birçok dönem bu kadar zor değildi. Belki de tarihimizin en zor dönemini yaşıyoruz. Virüs gizlice can almaya devam ediyor. 1. ve 2. dünya savaşlarına göre belki de daha fazla insan hayatını kaybetti. Bu adalet arayışı artık geriye atılmayacak. Hayatta kalma çığlığı gelirken artık dünyanın daha da erlemeyeceğini gördük bazı şeylerin. Bir demokraside en zor olan şeye, yani birliğe ihtiyacımız var. Ben de tüm ruhumla burayım. ABD'yi birleştirmek için tüm ABD'lilerden bana katılmasını istiyorum. Sağlık hizmetlerini hepimiz için ücretsiz hale getirip, adaletsizliği ortadan kaldırıp ABD'yi yeniden barışın birleştirici gücü yapabiliriz. Sürekli devam eden bu savaşta galibiyet garanti değildir. Dünya savaşlarında, 11 Eylül'de, bütün mücadelelerimizde iyilik kazanmıştır.

Anlaşmazlık birlikteliği bozmamalı. Ve size söz veriyorum. Bütün Amerikalılar için, herkes için başkan olacağım. Ve söz veriyorum, bana oy verenler kadar oy vermeyenler için de mücadele edeceğim.

Yüzyıllar önce Aziz Augustinus demişti ki, "İnsanlar sevgilerini adadıkları ortak objelerle belirlenir." Bizim ortak olarak sevdiklerimiz fırsat, özgürlük, saygı, onur ve gerçek. Son günler bize çok önemli bir ders öğretti; gerçekler ve yalanlar var. Yalanlar güç için ve kâr için söyleniyor. Yalanları yenmeye davet ediyorum sizi.

'Mesajım sınırımız dışındakilere!'

Amerikalı yurttaşlarımızın çoğu geleceğe endişeyle bakıyor. Ama bunun cevabı geriye çekilmek değil, güvensizlik değil, size benzemeyenlere güvensizce yaklaşmak değil. Bu savaşı bitirmeliyiz. Kalbimizi açarsak bunu yapabiliriz. Ve tolerans gösterirsek. Ve bir an için birbirimizi dinlemeliyiz. Çünkü hayatla ilgili şunu söyleyeyim size: Kaderin size ne vereceğini seçemezsiniz. Bazen yardıma ihtiyacınız olur, bazı günler yardım etmeniz gerekir. Böyle olursak ülkemiz çok daha güçlenecek, daha refahlı olacak. Hala fikir ayrılığı olabilir. Amerika halkı, gelecek için, dayanmak için size ihtiyacımız olacak. Belki de en ölümcül dönemine giriyoruz salgının.

Siyaseti bir kenara bırakmalı ve bu salgını karşılamayız tek bir ulus olarak. Bütün meslektaşlarım burada, dünya bizi izliyor, hepimizi izliyor.

Mesajım bu sınırlarımızın ötesindekilere: ABD sınandı ve daha da güçlü atlattık bu sınamayı. İttifaklarımız tamir edeceğiz, dünyayla tekrar iletişim haline geçeceğiz. Sadece gücümüzün örneğiyle değil, örneğimizin de gücüyle yöneteceğiz.

Çok güçlü bir ortak olacağız barış için, ilerleme ve güvenlik için. Başkan olarak yapacağım ilk şey, size bana katılmayı önermek olacak.

Güncellenme Tarihi : 20.1.2021 20:59

İLGİLİ HABERLER