Dünya
  • 31.1.2022 23:35

Johnson düzenlediği parti skandalı için özür diledi

Boris Johnson, korons kısıtlamaları sırasında Başbakanlık Konutu’nda düzenlenen partilerle ilgili özür dileyerek insanların duyduğu öfkeyi anladığını söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, korona kısıtlamaları olduğu halde Başbakanlık Konutu’nda partiler düzenlediği ortaya çıkmış ve o partilere ilişkin fotoğraflar serbis edilmişti.

Basının “Partygate” olarak adlandırdığı skandal hakkında kıdemli memur Sue Gray 12 sayfalık rapor hazırladı.

Soruşturma devam ederken Johnson, Avam Kamarası'nda açıklamalarda bulundu.

ÖZÜR DİLEDİ

Korona kısıtlamaları sırasında Başbakanlık Konutu’nda düzenlenen partiler için özür dileyen Johnson, salgında insanlardan fedakarlık yapmalarını istediklerini ve insanların duyduğu öfkeyi anladığını ifade ederek, "Doğru yapmadığımız şeyler için özür dilerim ve bu konunun ele alınış şekli için özür dilerim" dedi.

 

Boris Johnson parti skandalı için özür diledi #1

 

"ANLADIM VE DÜZELTECEĞİM"

Özür dilemenin yeterli olmadığını belirten Johnson, hükümetin görevine devam edebilmesi için Başbakanlık’ta değişiklikler yapacağını aktardı. Kamu hizmeti davranış kurallarını gözden geçirme zamanının geldiğini ifade eden Johnson, önümüzdeki günlerde hükümetin işleyişini ve Başbakanlık ile parlamento arasındaki bağlantıyı iyileştirme sözü vererek, "Anladım ve düzelteceğim" dedi.

Johnson, "Polise güvenim tam ve umarım işe devam etmelerine izin verilir" ifadelerini kullandı. Gray'in soruşturduğu 16 partiden sadece 4’ünün Londra Metropolitan Polisi tarafından başlatılan cezai soruşturmalara tabi olmadığı biliniyor.

"BAŞBAKAN HEPİMİZİ APTAL YERİNE KOYDU"

İşçi Partisi lideri Keir Starmer ise yaptığı konuşmada, söz konusu raporu hazırlayan Gray’i profesyonelliğinden dolayı tebrik ederek, 12 partinin cezai soruşturma eşiğine ulaştığını bildiklerini aktardı.

İnsanların Covid-19 kısıtlamalarına uyarak hayat kurtardıklarını, kendileriyle ve ülkeleriyle gurur duymaları gerektiğini ifade eden Starmer, "Başbakan hepimizi aptal yerine koydu” dedi.

Gray'in raporu üzerine istifa etmeyen Johnson’ı "utanmaz bir adam" olarak nitelendiren Starmer, Başbakan Johnson ve skandala karışan herkesin "kendilerini ve ofislerini aşağıladığını" ve "hükümet ile halk arasındaki güven bağını" yıprattığını vurguladı. Starmer, konuşmasında muhafazakar milletvekillerine hitap ederek, Johnson hükümetine karşı güven oylaması çağrısında bulundu.

 

Boris Johnson parti skandalı için özür diledi #2

 

 

"BAŞBAKAN KURALLARA UYMALI"

Eski Başbakan Theresa May ise yaptığı konuşmada, Covid-19 düzenlemelerinin kamu özgürlüklerine kısıtlamalar getirdiğini belirterek, başbakanın kurallara riayet etmesini beklediklerini açıkladı.

May, Gray’in raporunun Başbakanlık’ın söz konusu kurallara uymadığını gösterdiğini ifade ederek, "Ya (Boris Johnson) kuralları okumadı ya ne anlama geldiğini anlamadı ya da kuralların 10 numara için geçerli olduğunu düşünmediler. Hangisiydi?" dedi.

"POLİS 300'DEN FAZLA FOTOĞRAF İNCELİYOR"

Basında “Partygate” olarak adlandırılan soruşturma kapsamında Londra Metropolitan Polisi’ne söz konusu partilerle ilgili 300’den fazla fotoğraf ve 500 adet belge verildiği ifade edildi.

 

Boris Johnson parti skandalı için özür diledi #3

 

 

POLİS RAPORU

Sue Gray raporunda, Başbakanlık Konutu’nda korona virüs standartlarını gözlemlemede "ciddi bir başarısızlık" olduğunu ve "bir dizi" toplantının yapılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtmiş, söz konusu partiler nedeniyle “liderlik ve muhakeme başarısızlıkları” olduğunu aktarmıştı. Raporda, Başbakanlık Konutu bahçesinin "açık bir yetki veya gözetim olmaksızın toplantılar için kullanıldığı" ve "bunun uygun olmadığı" ifade edilmişti.

Raporda, "Söz konusu toplantıların en azından bir kısmı, yalnızca hükümetin merkezinde çalışanlardan beklenen yüksek standartları değil, aynı zamanda o sırada tüm İngiliz nüfusundan beklenen standartları da gözlemlemede ciddi bir başarısızlığı temsil ediyor" denilmişti.

Raporda ayrıca, Başbakanlık Konutu’nda İngiliz halkının büyük ölçüde sosyalleşmesinin yasaklandığı bir zamanda çeşitli vesilelerle "aşırı alkol tüketimi" de kınanarak, "Bazı personel, tanık oldukları davranışlarla ilgili endişelerini dile getirmek istediler, ancak bazen bunu yapamayacaklarını hissettiler" ifadelerine yer verilmişti.

 

Boris Johnson parti skandalı için özür diledi #4

 

 


 

Güncellenme Tarihi : 31.1.2022 22:37

İLGİLİ HABERLER