Gündem
  • 29.3.2022 22:57

Kadın ve aileden sorumlu bakanlık çocuk istismarı yapılan Adnancılar davasından neden çekildi

Adnan Oktarcılar davasından kaçan iki bakan

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi'nin Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik, 68 sanığı tahliye ettiren bozma kararında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı ile ilgili  dikkat çeken bir ayrıntı yer aldı.

VERYANSIN TV

Kadın ve çocuklara yönelik istismar davalarına müdahil olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Adnan Oktar suç örgütüne yönelik davaya katılmaması dikkat çekiyor.

‘HABER VERİLDİ, TAKİP ETMEDİ’

İstinaf mahkemesinin bozma kararında “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın haberdar edildiği davayı takip etmediği” belirtildi.

HAZİNE BAKANLIĞI VAZGEÇTİ

Kararda, Hazine Bakanlığı avukatının da 12 Kasım 2020 tarihli dilekçe ile davaya katılma talebinde bulunduktan sonra 30 Kasım 2020 tarihli dilekçesi ile bu talebinden vazgeçtiği belirtilerek, “Her iki bakanlık açısından da suçtan zarar gören konumunda oldukları suçlar nedeniyle aleyhe istinaf incelemesi yapılmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Hazine Bakanlığı’nın katılma talebinin, Berat Albayrak’ın 8 Kasım 2020’deki bakanlık görevinden istifasından birkaç gün sonra, görevi devralan Lütfi Elvan’ın bakanlığı döneminde yapılması ve 18 gün sonra geri çekilmesi dikkat çekiyor.

BAKANLIK NEDEN SESSİZ?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın tahliyelerden sonra da sessiz kalması Bakan Derya Yanık‘ın geçmişte Adnan Oktar’ın organizasyonlarına katıldığı görüntüleri de yeniden gündeme taşıdı.

Adnan Oktarcılar davasından kaçan iki bakan - VeryansınTV

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu da bugünkü yazısında, “Herkes konuştu dedik de kadın ve çocuklara yönelik istismar davalarının doğal tarafı olan Aile Bakanlığı neden hâlâ suspus? Sakın Bakan Derya Yanık, sık sık Oktarcıların toplantılarında endam gösterdiği için olmasın!” yorumunu yaptı.

Yanık, atandığı günden itibaren tartışma konusu olmuştu. Geçmişte FETÖ’yü öven Yanık’ın 2015 yılında Adnan Oktar’ın düzenlediği Çırağan Sarayı’ndaki iftara katıldığı ortaya çıkmıştı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi (İstinaf Mahkemesi), Adnan Oktar‘ın grubuna yönelik 215 sanıklı davada aralarında 14 sanık hakkında örgüt yöneticiliği suçundan verilen 9 bin 803 yıl 6’şar aylık cezaları bozmuştu. Mahkeme aralarında Oktar Babuna’nın da olduğu 68 sanık için tahliye kararı vermişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, bu karar itiraz edip, tekrar tutuklanmalarını istese de talep reddedilmişti.

Başsavcılık talep dilekçesinde, sanıklara atılı suçlar için öngörülen yaptırım süresi ile tutukluluk süresinin, “dosyadaki mağdur, sanık, tanık ve diğer deliller birlikte değerlendirildiğinde tutukluluk için yeterli, gerekli ve kuvvetli şüphelerin” bulunduğunu vurgulamıştı.

Başsavcılığın itirazına verilen ret kararı üzerine dosyada bir üst mahkeme olan 2. Ceza Dairesi’nin kararı bekleniyor.

Öte yandan, Müşteki avukatları bozma kararı veren 1. Ceza Dairesi heyeti hakkında HSK’ya şikayette bulunmuştu.

Güncellenme Tarihi : 29.3.2022 20:48

İLGİLİ HABERLER