Gündem
  • 29.5.2006 13:16

KADINLARIN AŞK HAYATINA DAİR ŞARKILAR

İSTANBUL - Tematik CD'ler her zaman ilgi çeker ve aşk da tüm sanat dallarında en ilgi çeken temaların başında gelir. Ancak Ezgi Saydam'ın 'Kadın Aşkı ve Hayatı' başlıklı kaydı, sadece bu sebeple dikkat çekmenin ötesinde, çok profesyonel ve titiz bir çalışmanın da ürünü.

'Kadın Aşkı ve Hayatı' başlığı, Robert Schumann'ın aynı ismi taşıyan ünlü lied dizisinden alınmış. Bu romantik 'lied' dizisi, bir ilişkinin evrelerini kadının bakış açısıyla anlatırken, genç bir kadının ileride eşi olacak erkekle tanışmasından onun ölümüne dek, değişik tablolar çiziyor. CD'deki diğer eserler de bu temayla örtüşüyor. Bach, Mozart, Schubert, Brahms ve Mahler'in yanı sıra, bestecilerimiz Hasan Uçarsu ve Ermukan Saydam'ın da aşk ve kadın temalı lied'lerine yer verilmiş olan kayıttaki en ilginç eserlerden biri de Manuel de Falla'nın '7 İspanyol Halk Şarkısı'.
Mezzosoprano Ezgi Saydam, hem Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, hem de İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu. Konservatuvar sonrası çalışmalarına Salzburg Mozarteum'da devam eden sanatçı bu günlerde özellikle Avusturya ve Londra'da sıklıkla konserler veriyor. Ezgi Saydam'a CD'de piyanist Kamerhan Turan eşlik etmiş.
Kayıtta çok farklı dönem ve coğrafyalardan dokuz besteciye yer verilmiş. Bu, kaçınılmaz olarak, eserlerin yorumunda ortak bir payda bulmayı zorunlu kılmış. Bu sebeple de Saydam'ın Falla yorumunun tam olarak İspanyol renklerini taşıdığını ya da Bach yorumunun çok barok bir okuma olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak böyle tematik bir kayıtta bu yaklaşımın, yorumcunun tercihi olduğunu kabul etmek ve dinleyici olarak, eserlerin birbirleriyle ilişkileri üzerinde yoğunlaşmak gerekiyor biraz da.
Ezgi Saydam bir mezzosoprano olmasına rağmen tizlere rahatlıkla çıkabilen bir sanatçı ve böylece Schumann'ın soprano için yazılmış olan lied dizisini gerçek tonundan seslendirebiliyor. Saydam, Falla gibi yerel motiflerin ağır bastığı bir eserde kıvraklığı yakalayabiliyor, Brahms'ın 'Von Ewiger Liebe'si gibi romantik bir eseri gereken ağırlıkla söyleyebiliyor ve Schubert'in 'Gretchen am Spinnrade'sinde tutkulu bir yorumu tercih ediyor. Özellikle Brahms'ta bestecinin dinamiklerine neredeyse harfiyen uygunluk ve Schumann'da ritardando'ların hassas kullanımı, itinalı çalışmanın bir göstergesi.
Piyanist Kamerhan Turan, zarif ve itinalı eşliği, solistin dengeli bir şekilde arkasında kalışıyla, son derece ideal bir eşlikçi. Eşlikçilik gibi yeterince takdir edilmeyen, zor bir görevi kusursuz icra ediyor Turan. Çok profesyonelce hazırlanmış olan CD'de tüm lied'lerin sözleri ve Türkçe tercümelerinin yanı sıra, her eserle ilgili kısa bilgiler de mevcut. 'Kadın Aşkı ve Hayatı' takdir edilecek bir emek ürünü...
Kadın Aşkı ve Hayatı/Ezgi Saydam/
Pb Müzik-EMI

(radikal)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:08

İLGİLİ HABERLER