Sağlık
  • 30.7.2008 03:06

KAHVALTIDAN İÇECEĞE YAZ MÖNÜSÜ!..

Yazın uzayan günler hızlanan tempo ile beslenme düzeninde ve tüketilen ürünlerde birçok değişiklik oldu. Yaz mevsiminin beslenme açısından riskli bir dönem olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, yazın birçok kişinin sağlıksız beslendiğini söyledi. "Canım hiçbir şey çekmiyor" şikayetiyle sıkça karşılaştıklarını aktaran Gürhan, "Su yerine asitli içecek, yemek yerine dondurma tüketmekten kaçının" dedi.

KAHVALTIDA TAZE MEYVE YİYİN

Gün içinde 3 ana öğün ve 3 ara öğünün muhakkak yapılması gerektiğini ifade eden Gürhan, "Yaz sıcaklarının iştahı kestiği bir gerçek. Fakat öğün atlamak yapabileceğiniz en büyük beslenme hatasıdır" dedi. Sabah kahvaltısının mutlaka yapılması gerektiğini ifade eden Gürhan, "Gece boyu düşen kan şekerini yükseltmenin, güne enerjik başlamanın ve metabolizmanızı çalıştırmanın tek yolu sabah kahvaltısıdır" dedi.

1-2 dilim peynir, 1-2 dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği ve söğüş sebzelerden oluşan bir kahvaltı menüsünün son derece sağlıklı olduğunu dile getiren Gürhan, "Bunların ağır geleceğini düşünüyorsanız süt ile birlikte taze meyve tüketebilirsiniz" diye konuştu.

AKŞAM İŞTAHINIZA YENİK DÜŞMEYİN

"Bütün gün hiçbir şey yemedim, gece oldu sildim süpürdüm" diyen kişilere dikkat çeken Gürhan, "Bu kişiler gün boyunca beslenmelerine dikkat etmemişlerdir. Akşam serinliğinin çökmesiyle yemeklere saldırırlar" dedi. Bu hatayı engellemek için gün boyunca az ve sık beslenmek gerektiğini dile getiren Gürhan, "En ideal öğün düzeni 3 ana 3 ara öğün şeklindedir. Öğünleriniz arasında 2-3 saat olmasına ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamaya dikkat ederseniz akşam yemeklerinde iştahınıza yenik düşmezsiniz" dedi.

KIZARTMADAN UZAK DURUN

Gürhan, "Hızlı ve kolay pişen bir akşam yemeği istiyorsanız ızgara etlerinizi pişirirken, buharda da sebzelerinizi pişirin. Izgara et, buharda sebze, mevsim salatası, yoğurt ve 1-2 dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği ile kendinize bir ziyafet çekebilirsiniz" diye konuştu.

GÜN BOYU DONDURMA TÜKETMEYİN

Yaz ayının en eğlenceli tatlısı olan dondurmanın da sık tüketilmesinin zararlı olduğuna değinen Gürhan, günde en fazla 1 - 2 top sütten yapılmış dondurma tüketilmesini önerdi.

MENÜNÜZÜ KENDİNİZ YARATIN

Sıcaklarda et yemekten kaçınan kişilerin çorbalarına ve sebze yemeklerine et eklemesini tavsiye eden Gürhan, "Öğlen sıcaklarında et tüketmek daha zor olabilir, et tüketiminizi akşam yemeğine kaydırmayı deneyebilirsiniz. Gün boyunca et tüketemiyorsanız akşam ızgara balık tüketmeyi deneyin.

SUDAN ASLA VAZGEÇMEYiN

Yazın sürekli susayan kişilerin gün boyunca asitli içeceklere yöneldiğine dikkat çeken Gürhan, "Bu şekilde davranan bir kişi bedenine yeteri kadar sıvı aldığını düşünse de aslında bedenini susuz bırakıyor demektir" dedi. Hiçbir içeceğin suyun yerini dolduramayacağını vurgulayan Gürhan, asitli ve kafeinli içeceklerin bedende bulunan su rezervine zarar verdiğini belirtti. Gürhan, şunları kaydetti: "Bu nedenle sıcaklardan bunaldığınızda su içmelisiniz. Su içmeyi sevmiyorsanız içine buz katmayı veya 1-2 damla limon suyu eklemeyi tercih edebilirsiniz"

SEBZE YEMEKLERiNi TERCiH EDiN

Güneşin tam tepede bulunduğu öğle saatlerinde yemek yemenin daha zorlayıcı olduğunu anımsatan Gürhan, bu saatlerde iştahı kapananların hafif yemekler tercih etmesini önerdi. Gürhan, " Izgara et, salata, ayran ve 1-2 dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği sağlıklı ve lezzetli bir menüdür. Eğer sıcaklar nedeni ile et yemek zor geliyor ise peynir tabağı, zeytinyağlı sebze yemekleri, salata, ayran ve 1-2 dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği tüketebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

YAZIN TÜKETİMİNE DİKKAT ETMENİZ GEREKEN BESİNLER

Tuz

Diyet kola

Yapay tatlandırıcılar

Şeker ve şekerli tatlılar bal, pekmez, reçel, marmelat, şurup ve çikolata

Hamur işleri, bisküviler, pasta, kek, kurabiye

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:29

İLGİLİ HABERLER