Gündem
  • 30.11.2007 10:42

KAHVALTILI "KÜRT ZİRVESİ" AKP'DE KRİZ YARATTI!

ABD Büyükelçiliği’ndeki yemekli toplantıya çağırılan AKP’li milletvekillerini parti yönetimi uyardı. Büyükelçilik tepkiler üzerine toplantıları erteledi

ABD Büyükelçisi Ross Wilson ve ABD kongre üyesi Christopher Shays’in Pazartesi günü büyükelçilikte verdiği kahvaltı AKP’de krize neden oldu. Kahvaltıyla ilgili kamuoyuna yansıyan “Kürt zirvesi”, “Anayasa’da Kürt açılımı olacak” şeklindeki haberler parti yönetimini kızdırdı. Büyükelçilikte öğle yemeğine davet edilen isimler son anda gitmekten vazgeçti.

Grup yönetimi uyardı
Geçen hafta DTP dışındaki Güneydoğulu politikacıları yemekte ağırlayan ABD Büyükelçiliği, dün öğle yemeği için de AKP’den, Batman Milletvekili M.Emin Ekmen, Şırnak Milletvekili Veli Seyda, Siirt Milletvekili Mehmet Yılmaz Helvacıoğlu ile Van Milletvekili Gülşen Orhan’ı davet etti. Milletvekillerinin yemeğe gideceğini öğrenen AKP grup yönetimi, 4 vekille temasa geçerek uyarıda bulundu. Grup Başkanvekillerinin, “Büyükelçilik’teki buluşma kamuoyunda farklı algılanıyor. ABD ile pazarlık yapılıyor gibi görüntü oluşuyor. Yemeğe gitmeyin” diye uyarıda bulundu. Vekiller mazeret bildirerek yemek davetine katılmayacağını söyledi. .

Ufuk Uras açıkladı
AKP’lilerin davete katılmayacağının öğrenilmesi üzerine ABD Büyükelçiliği yemeği iptal etti. Büyükelçilik, aynı yemeğe davetli olan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras’a ’toplantıyı erteleyelim mi?’önerisinde bulundu. Uras, büyükelçilikten arandığını bildirerek, “Basında çıkan polemik ve tartışmalar nedeniyle ileri bir tarihe alınmasını uygun bulup bulmadığımı sordular. Ben de kabul ettim. Bir önceki gruba verilen kahvaltı nedeniyle basında çok spekülasyon yapılması nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiş görünüyor” diye konuştu.

Büyükelçilik: Müdahale amacımız yoktu
ABD’NİN Ankara Büyükelçiliği, iş ve siyaset dünyasından isimlerle bu tür organizasyonlar yapıldığını, güneydoğulu politikacılarla yemeğin de bu çerçevede düşünülmesi gerektiğini belirtti. Büyükelçilik kaynakları şu değerlendirmeyi yaptı: “Yabancı diplomatlar, ülkede ne olup bittiğini anlamak ister. Bu tür görüşmeler hep yapılır. Bizi hayal kırıklığına uğratan bu yemeklere siyasi anlamlar yüklenmesi oldu. Biz bir mesaj gönderme amacı taşımıyorduk. Türk siyasi hayatına müdühale amacımız yoktu. Bugünkü (dünkü) yemeği iptal ettik.”

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:26

İLGİLİ HABERLER