Gündem
  • 7.8.2009 12:35

KAHVECİLER SİGARA YASAĞINI YARGIYA GÖTÜRDÜ

TÜRKİYE Kahveciler Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu, kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasıyla ilgili Başbakanlık ve ilgili bakanlıklar aleyhine Danıştay Başkanlığı'na gönderilmek üzere Antalya İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Federasyon Başkanı Murat Ağaoğlu, “Bu işin peşini bırakmayacağız. Gerekirse Türkiye çapında eylem yaparız” dedi.

Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu tarafından Başbakanlık ve ilgili bakanlıklar aleyhine açılan davada, uygulamanın hukuka aykırı olduğu ileri sürüldü. Dava dilekçesinde, iptal istemi gerekçeleri arasında anayasadaki temel hak ve hürriyetlerin ihlal edildiği öne sürülerek, “Kapalı alanlarda sigara içilmesi tamamen yasaklanmamalıdır. Sigara içilen ve içilmeyen bölümler kolaylıkla yapılabilecekken, özgürlüğün tamamen sınırlandırılması anayasaya aykırıdır” denildi.

Antalya İdare Mahkemesi'ne verilen dava dilekçesinde, sigara içme özgürlüğünün temel hak ve hürriyetler arasında yer aldığına vurgu yapılarak şöyle denildi: “Sigara içme özgürlüğü de anayasada ayrıca düzenlenme şansına sahip olmayan sınırsız sayıdaki temel hak ve hürriyetlerden biridir. Anayasada düzenlensin ya da düzenlenmesin, insanın hangi çeşit eylemi konusunda serbest hareket etme gücü sınırlanıyorsa bir temel hak ve hürriyet sınırlanıyor demektir. Zira yasa koyucu, yasanın ilgili maddelerini düzenlemek suretiyle sigara içme özgürlüğünü sınırlarken, ölçülülük ilkesine aykırı hareket etmiştir.” Açılan davayla ilgili bilgi veren Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı Murat Ağaoğlu, yasanın uygulanmaya başladığı 19 Temmuz tarihinden itibaren çözüm arayışı içinde olduklarını fakat şu ana kadar hiçbir sonuca ulaşamadıklarını söyledi.

Bakanlıklar düzeyinde yapılan girişimlerin de sonuçsuz kaldığını anlatan Ağaoğlu, “Türkiye genelindeki oda başkanlarımızla yaptığımız toplantıda konuyu yargıya taşımaya karar verip, yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtık” dedi. Yargının vereceği karardan umutlu olduklarını dile getiren Ağaoğlu, “Zor durumda olan esnafımızı artık sakinleştiremiyoruz. Sıkıntılarımız giderilemezse, Türkiye çapında eylem kararı alabiliriz” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:53

İLGİLİ HABERLER