Gündem
  • 16.10.2017 01:49

Kansız Türk Cem Özdemir ağır yenilgiye uğradı

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nde 24 Eylül genel seçiminden tam üç hafta sonra yapılan eyalet parlamentosu seçimlerini sürpriz bir şekilde sosyal demokrat SPD kazandı.

6 milyon seçmeni bulunan ve şu anda SPD-Yeşiller koalisyonu tarafından yönetilen eyalette, SPD yüzde 5 oranında oy artışı ile yüzde 37 oy kazanarak birinci parti oldu. Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat CDU yüzde 1,2 oy kaybederek, yüzde 34,9 oy alabildi.

Aşağı Saksonya eyaleti seçimlerinin bir diğer kaybedeni ise Cem Özdemir'in eş başkanı olduğu Yeşiller oldu. 2013 seçimlerine oranla yüzde 5,5 oranında oy kaybı yaşayan Yeşiller, yüzde 8,2 oranında kaldı. Yüzde 2,5 oranında oy kaybı yaşayan liberal FDP yüzde 7,4’le dördüncü sırada yer alırken, 24 Eylül genel seçimlerinde yüzde 13’le oy patlaması yapan aşırı sağcı ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) ilk kez katıldığı eyalet seçiminde yüzde 5,9 destekle meclise girmeyi başaran bir diğer parti oldu.

Aşağı Saksonya’da 2019 için planlanan seçim, Yeşiller Partisi’nden bir vekilin istifa edip Hristiyan Demokrat CDU’ya geçmesi ve koalisyon hükümetinin çoğunluğu kaybetmesi üzerine öne çekilmişti.

Aşağı Saksonya eyaletinde sandığa gidenlerin oranı yüzde 53,38’le eksi rekor olarak tarihe geçerken, CDU’nun oy kaybı Başbakan Merkel’in federal düzeyde Yeşiller ve Hür Demokratlarla kurmayı planladığı koalisyon görüşmelerinde elini zayıflatacak bir gelişme olarak yorumlanıyor.

CDU sandıktan birinci çıkıp, eyalet hükümetini Sosyal Demokratlar’dan almayı ve bu sonuçla federal düzeyde kurulacak koalisyon hükümetinde Merkel’in elini güçlendirmeyi hedef olarak açıklamıştı. Siyasi yorumcular, Aşağı Saksonya’da alınan sonuçların da etkisiyle, Berlin’deki hükümet pazarlığının tarafların karşılıklı çekinceleri ve birbirlerine ilişkin daimi güvensizliklerinden ötürü oldukça uzayacağından ve çetin geçeceğinden yola çıkıyor.

Aynı zamanda CDU Genel Başkanı da olan Başbakan Merkel, "Noel’e kadar sağlam bir hükümet kurulabileceğinize inanıyor musunuz?" sorusunu "Ben her zaman iyimserimdir” sözleriyle yanıtlamıştı. Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Genel Başkanı ve başbakan adayı Martin Schulz 24 Eylül akşamı partisinin aldığı yenilgi sonrasında, “Bizim yerimiz muhalefet” demiş ve federal düzeyde yeni bir koalisyona katılmayacaklarını açıklamıştı. Bunun üzerine Berlin’de Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’in Jamaika Koalisyonu (siyah-sarı-yeşil koalisyon) oluşturması gündeme geldi.

Güncellenme Tarihi : 16.10.2017 01:55

İLGİLİ HABERLER