Ekonomi
  • 31.7.2008 00:16

KAPATMAMA KARARI EKONOMİYİ RAHATLATTI!..

SABANCI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜLER SABANCI: "TOPLUMSAL UZLAŞMA ADINA UMUTLU OLMAMIZI GEREKTİREN BİR DÖNEME GİRİYORUZ"

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Toplumsal uzlaşma adına umutlu olmamızı gerektiren bir döneme giriyoruz" dedi.

Sabancı, Anayasa Mahkemesinin AK Partiyle ilgili kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesinin bu konuya ilişkin olarak 4,5 ay gibi kısa bir zamanda karara varması, belirsizlikleri uzatmaması memleketimiz için her bakımdan hayırlı olmuştur. Anayasa Mahkemesinin Venedik Komisyonunun yol gösterici kriterleri doğrultusunda karar vermiş olması hukuk sistemimiz, demokrasimiz, ve AB sürecimiz açısından fevkalade olumlu bir gelişmedir.

Önümüzde, çözülmesi gereken sorunlar olmakla birlikte toplumsal uzlaşma adına umutlu olmamızı gerektiren bir döneme giriyoruz. Bu dönemde Hükümeti, muhalefeti, iş dünyası kısaca ülkenin tüm kurumları ile bütün enerjimizi ülkemizin kalkınması, daha müreffeh bir düzeye gelebilmesi için harcamalıyız."

ANADOLU GRUBU İCRA BAŞKANI TUNCAY ÖZİLHAN: ''HERKESİN BU ÇIKAN NETİCEDEN GEREKLİ DERSİ ÇIKARACAĞINA İNANIYORUM. MEMLEKETİN HUZURA İHTİYACI VAR''

Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan, Anayasa Mahkemesinin AK Parti'yi kapatmama kararına ilişkin, ''Herkesin bu çıkan neticeden gerekli dersi çıkaracağına inanıyorum. Memleketin huzura ihtiyacı var'' dedi.

Özilhan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın ''memlekete hayırlı olmasını'' diledi.

Herkesin bu çıkan neticeden gerekli dersi çıkaracağına inandığı ifade eden Özilhan, şunları kaydetti:

''Memleketin huzura ihtiyacı var. Memleketin gelişmesi için siyasi istikrara ihtiyacı var. Dolayısıyla herkes üzerine düşeni yaptığı takdirde her sorunun çözüleceğine inanıyorum. Davayla birlikte başlayan süreçte ortamda çok bilinmeyenler vardı. Karar verme aşamasında olan yatırımcılar önünü görememesi durumunda adım atamıyordu. Kapatmama kararı verilmesi, bu konuda yatırımcıların adım atmasına katkıda bulunacaktır. Kararla Türkiye'de tekrar siyasi istikrar güven ve olacağına inanıyorum.''

-''PİYASADA KAPATMAMAYA YÖNELİK POZİSYON ALINMIŞTI''-

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar da, kararın siyah ya da beyaz olmadığını, mahkemeden ''gri'' bir karar çıktığını ifade etti.

Davaya ilişkin belirsizliğin sona erdiğini, ancak belli konularda belirsizliklerin devam ettiğine dikkati çeken Salar, piyasanın ilk başta bunu olumlu algılamak isteyeceğini söyledi.

Salar, partinin kapatılmamasına yönelik pozisyonun piyasa tarafından alındığını belirterek, ''Bu kararın ardından yeni pozisyon açılacağını sanmıyorum. Bu konuda dikkatli olunması gerekir. Realizasyon da gelebilir'' şeklinde konuştu.

-''KAOS ORTADAN KALKTI''-

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanı Hazim Sesli de Türkiye'nin önündeki bir kaosun ortadan kalktığını söyledi.

Bu kararın ardından AK Partinin de Anayasa Mahkemesinin kararını çok iyi okuması gerektiğinin altını çizen Sesli bundan sonraki süreçte ekonomiye odaklanılmasının şart olduğunu kaydetti.

HAK-İŞ GENEL BAŞKANI USLU: ''ANAYASAL YARGI, BAĞIMSIZLIĞI VE SAYGINLIĞINI KORUMUŞTUR''

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkında verdiği kararla ilgili olarak, ''Anayasal yargı, bağımsızlığı ve saygınlığını korumuştur'' dedi.

Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti hakkındaki iddianamenin hukuki olmaktan çok siyasi nitelik taşıdığını savunarak, ''Yüksek Mahkemenin verdiği kararla sandıkta başarılı olamayanların ve halktan vize alamayanların son umudu da tükenmiştir'' görüşünü dile getirdi.

Uslu, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

''Siyaseti yargıyı kullanarak terbiye etme hevesi kursaklarında kalmıştır. Anayasal Yargı, bağımsızlığı ve saygınlığını korumuştur. Hukuk ve yargının saygınlığı artmıştır. Hukuk, demokrasi ve halk kazanmıştır.

Yüksek Mahkemenin verdiği bu kararla, belirsizliklerin yaratacağı muhtemel sonuçlar ve sorunlar giderilmiştir. Siyasetin normalleşmesiyle Türkiye artık gerçek gündemine dönecektir.

Artık bundan sonra herkesin daha sağduyulu davranması ve Türkiye'nin çağdaş ve demokrasiyi daha da yerleştirmiş bir ülke olması için çalışması gerekmektedir.''

İTO BAŞKANI MURAT YALÇINTAŞ: OLUMLU SONUÇLARI KISA SÜREDE TÜRK EKONOMİSİNDE KENDİNİ GÖSTERECEKTİR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, "İnanıyoruz ki, bu kararın olumlu sonuçları kısa sürede Türk ekonomisinde kendini gösterecektir. Beklenen reformlar, beklenen yatırımlar, beklenen kanun değişiklikleri vardı. Dolayısıyla artık bunların hepsine yol verme zamanı gelmiştir" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkında kapatılmama yönündeki kararı üzerine AA muhabirine değerlendirmede bulunan Yalçıntaş, Anayasa Mahkemesi Başkanının, kararı açıklamadan evvel yaptığı açıklamanın iş dünyası olarak tamamen katıldıkları sözler olduğunu belirtti.

Yalçıntaş, kararla Yüksek Mahkemenin Türk halkının beklentileri yönünde tarihi bir karara imza attığını ifade ederek, "İş dünyası olarak bu karardan büyük memnuniyet duyduk. Ekonomi, siyasi istikrarla doğrudan doğruya ilgilidir. Hatta ekonominin sağlıklı gitmesinin yegane şartı siyasi istikrardır. Son 6 yılda gerçekleştirdiğimiz ekonomik büyümenin de en önemli unsuru kuşkusuz ki yıllardır özlemini çektiğimiz siyasi istikrar olmuştur" diye konuştu.

Bu kararın olumlu sonuçlarının Türk ekonomisinde çok kısa sürede görüleceğini kaydeden Yalçıntaş, şöyle konuştu:

"Bu kararla birlikte Türkiye'de siyasi istikrarsızlık sona ermiştir. Ekonomi dünyası olarak artık işlerimize dönmek ve daha çok çalışmak günü gelmiştir. Yüksek Mahkememiz Türkiye'nin geleceğini derinden etkileyen, çok önemli bir süreci başarıyla sonlandırmıştır. Bundan sonra siyasi istikrarsızlık sona erdiğinden dolayı hem siyasi çevreler, hem bürokratlar hem de iş alemi olarak bizler, artık kendi asli işimize, ekonomiye döneceğiz. İnanıyoruz ki, bu kararın olumlu sonuçları kısa sürede Türk ekonomisinde kendini gösterecektir. Beklenen reformlar, beklenen yatırımlar, beklenen kanun değişiklikleri vardı. Dolayısıyla artık bunların hepsine yol verme zamanı gelmiştir."

TESK BAŞKANI PALANDÖKEN: BUNDAN BÖYLE TÜM KESİMLERİN GERGİNLİKTEN UZAK DURULMALI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Anayasa Mahkemesinin AK Parti ile ilgili kararını değerlendirirken, ''Bundan böyle tüm kesimlerin gerginlikten uzak durulmasına, Anayasal düzen, yargı bağımsızlığı ve temel ilkelerden vazgeçilemeyeceğine dikkat etmesi lazım'' dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Palandöken, yargının kararına saygı duyduklarını söyledi.

Yargı sürecinin çeşitli kesimlerce ifade edilenin aksine kendileri için uzun sürdüğünü, Anayasa Mahkemesi yargıçlarının ellerinden geleni azami ölçüde yaptıklarına inandığını belirten Palandöken, bundan sonra ülkenin asıl meseleleriyle ilgilenilmesi gerektiğini vurguladı.

''Bundan böyle tüm kesimlerin gerginlikten uzak durulmasına, Anayasal düzen, yargı bağımsızlığı ve temel ilkelerden vazgeçilemeyeceğine dikkat etmesi lazım'' diyen Palandöken, şunları kaydetti:

''Artık bundan böyle ülkenin asıl meselelerine, ekonomiye yönelinmesi gerekiyor. Halkın alım gücünün yükseltilmesi, istihdam politikasının geliştirilmesi ve bekleyen yasaların bir an önce çıkarılmasına ihtiyaç var.

Biz halkın refahı üzerine politika yapılmasını istiyoruz. Kısır çekişmeler yerine halkın refahı düşünülmeli. İşsizlikle ve eğitimle ilgili sorunlara çözümler üretilmeli.''

ASİAD GENEL BAŞKANI BAŞARAN: "ADALET TECELLİ ETMİŞTİR. KARAR TÜRKİYE'Yİ ŞAHLANDIRIR"

Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Genel Başkanı Ömer Faruk Başaran, "Adalet tecelli etmiştir. Karar Türkiye'yi şahlandırır" dedi.

Başaran, Anayasa Mahkemesinin AK Partiyle ilgili kararına ilişkin yaptığı açıklamada, kararın hayırlı olmasını diledi.

Başaran, şunları kaydetti:

"AK Partinin kapatılma sürecinde alınan tarihi karar, milletimize hayırlı olsun. Adalet tecelli etmiştir. Bu karar Türkiye'yi şahlandırır. Yarından itibaren ekonomimizde pozitif gelişmeler bekliyoruz. Türkiye, önümüzdeki dönemde ekonomik veriler dikkate alındığında dünya rekorları kırmaya namzet bir ülke olacaktır; bütün umudumuz ve beklentimiz budur. İş dünyası olarak istikrarın devamından fevkalade memnunuz."

TUSKON BAŞKANI RIZANUR MERAL: "TÜRKİYE BUNDAN SONRA BÖYLESİ DAVALARLA ZAMAN KAYBETMEMELİDİR"

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, "Türkiye bundan sonra böylesi davalarla zaman kaybetmemelidir" dedi.

Meral, Anayasa Mahkemesinin AK Partiyle ilgili kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"İş dünyası olarak Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu kararı olumlu karşıladık. Ekonomik istikrarın devamı yönünde önemli bir gelişme olmuştur. Bundan sonra yapmamız gereken el ele vererek işimize odaklanmak, daha çok ihracatla ekonomimizi ileriye götürmektir. İş dünyası olarak bir daha böyle bir gündemle karşılaşmak istemediğimizi belirtmek isterim. Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Haşim Kılıç'ın da belirttiği gibi acilen anayasal reform gerçekleştirilmelidir. Türkiye bundan sonra böylesi davalarla zaman kaybetmemelidir."

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:27

İLGİLİ HABERLER