Yaşam
  • 30.6.2010 16:00

KAPTAN COUSTEAU'NUN BULDUĞU KAPLUMBAĞA 40 YIL SONRA DENİZLE BULUŞTU

MUĞLA - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska, 40 yıl boyunca müze ve zooloji istasyonuna ait akvaryumlarda yaşayan ve İtalyanlar'ın 'Isabella' adını verdiği yeşil deniz kaplumbağasının Çevre ve Orman Bakanlığı ile Özel Çevre Koruma Kurumu'nun destekleriyle gemiyle İtalya'dan İzmir'e getirildiğini kaydetti.

-UYDU İLE TAKİP EDİLECEK-

Kaska, dün İzmir Limanı'ndaki bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından Dalyan'a gitmek üzere yola çıktıklarını, Isabella'nın Dalyan'a kadar içerisinde 3 parmak seviyesinde deniz suyu bulunan ve özel olarak hazırlanan bir sandıkta güvenli bir şekilde ulaştırıldığını söyledi. Kaska, şöyle devam etti:
''Isabella, İztuzu plajından, sırtına bir uydu izleme cihazı yerleştirildi. Uydu cihazıyla, kaplumbağanın gittiği noktaları koordinat olarak tespit edeceğiz. Isabella, su yüzüne her çıkışında cihaz uyduya sinyal gönderecek. Gönderdiği sinyallerden dünyanın her yerinden, nerede bulunduğunu harita üzerinde takip edilebileceğiz. Deniz kaplumbağası bir sorunla karşılaştığında koordinatlarını bildiğimiz için gidip alacağız, problemini giderip yeniden suya bırakacağız. 40 yıl akvaryumda yaşamış bir deniz kaplumbağasının doğal ortamdaki hareketleri izlenecek. Çiftleşecek mi? Nerede çiftleşecek? Yuva yapacak mı? Nerede yuva yapacak? Bizim de dünyadaki bilim adamlarının da tahmin edemeyeceği bulgular ortaya çıkabilir. Isabella'ya Türkiye'nin tanıtımı yapmak için 'Dalyan' adını da ekleyeceğiz. Kamplumbağa'nın bulunduğu noktayı, 'www.seaturtle.org' adresinden isteyen herkes izleyebilir.''

-40 YIL SONRA DENİZLE BULUŞTU-

Fransız okyanus uzmanı kaptan Jacques Cousteau tarafından 5 yaşında iken bulunan ve 40 yıl boyunca akvaryumlarda yaşayan ve yaklaşık 45 yaşında olduğu öğrenilen deniz kaplumbağası, Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinin dünyaca ünlü İztuzu sahilinde düzenlenen törenin ardından denize bırakıldı.
Bir süre sahilde şaşkınlık yaşayan deniz kaplumbağası, kendisine eşlik eden İtalyan dalgıcın yardımı ile 40 yıldır özlemini duyduğu denizle, turistlerin alkışları eşliğinde buluştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:21

İLGİLİ HABERLER