Bilim
  • 30.9.2016 12:05

Kara Ay geliyor

 

Astrofizikçi Dr. Selçuk Topal

Bugün 30 Eylül, kötü şans getirdiğine inanılan, aynı ay içerisinde ikinci ay tutulmasıdurumu olan 'Kara Ay' gerçekleşecek. Yani Ay, dünyanın gölgesi içine girecek. Peki hakkında pek çok kehanet bulunan 'Kara Ay' durumu nedir?

Başka bir 'Dünya'nın sonu geldi!' olayı ile karşı karşıyayız. Ay Dünya'nın gölgesi içine girecek ve insanlık onu bekleyen sona bir adım daha yaklaşacak. Ama aslında olan ne?

Bu ay başında bir Güneş tutulması olmuştu. 16 Eylül'de ise Ay tutulması oldu. YaniGüneş-Dünya-Ay aynı doğrultuya gelmiş ve Ay, Dünya'nın gölgesinden geçmişti. Ay tutulmasının geometrisi budur. Basit bir geometri. Ve nadir olan birşey de değil. Elbette insanlık her zaman bu basit geometriyi bilmiyordu. Gökyüzünde gördüğü olayların bilimsel açıklamasını yapamıyor, olayları din olgusunun da etkisi altında, tanrılardan ya armağan ya da ceza olarak değerlendiriyordu.

Ne mutlu ki astronomi bilimi sayesinde artık gök olaylarına bilimsel açıklamalar getirebiliyoruz. Elbette bilmediğimiz çok şey var ancak Ay tutulmasi nedir ve hangi sıklıkta olur gayet iyi biliyoruz. Her yıl en az 4 tutulma olur. İki Güneş ve iki Ay tutulmasi şeklinde. Çoğunlukla her yıl olan budur. Ancak bazı yıllar 5 (2018 ve 2019), 6 (2020) hatta 7 tutulma olabilir (2038, 3 Güneş ve 4 Ay tutulması olacak). Yani 4.5 milyar yıl yaşındaki Dünya bugüne kadar milyarlarca tutulma görmüş ama hala yok olmamış. O nedenle heyecan yapmaya gerek yok.

YOK OLUŞUMUZ GÜNEŞ NEDENİYLE OLACAK

Eğer başka bir gök cisminin veya bir gök olayının sizin hayatınızı yönlendirdiği yanılgısından kurtulabilirseniz hayatta daha başarılı olur ve sorunlarınıza daha kolay çözümler bulabilirsiniz.

Merak etmeyin Dünya, Ay Dünya'nın gölgesinden geçti diye değil doğayı katletmeye devam eden insan yüzünden yok olacak. Astronomik anlamda yok oluşumuz Güneş nedeniyle olacak. O yok olunca Dünya ve üzerindeki tüm  canlılık yok olacak. Ancak insanoğlunun bugüne kadar yaptıkları Güneş değil de bu işi bizim yapacağımızı gösteriyor.

Güncellenme Tarihi : 30.9.2016 12:12

İLGİLİ HABERLER